Oude kerk krijgt nieuw leven

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vanuit een klein dorp in het midden van Nederland werkt het architectenbureau Ruud Visser Architecten aan uiteenlopende projecten. Een van de uitgangspunten bij het ontwerpproces van Ruud Visser Architecten is de aandacht die uitgaat naar de bestaande omgeving. Door de bestaande omgeving als vertrekpunt te nemen worden architectuurstijlen en associatieve kenmerken vermeden. De lokale context, met daarbij variabelen zoals uitzicht, zonlicht, gebruik en geschiedenis, bepalen de uitkomst van het ontwerpproces. Dat deze variabelen onderling enorm kunnen verschillen bewijst het project dat we in de fotoserie hieronder zullen behandelen. 

Achtergevel aan de Rotte

Achtergevel aan de Rotte: moderne Huizen door Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Achtergevel aan de Rotte

Ruud Visser Architecten

In de jaren '30 van de vorige eeuw werd aan de rivier de Rotte in Rotterdam een houten kerkje gebouwd. In de jaren '60 verloor het zijn functie als gebedshuis en werd het in gebruik genomen als ruimte voor opslag en diende het als garage. De oude kerk werd bekleed met aluminium beplating en omgebouwd tot opslagruimte. Totdat de kerk werd opgekocht door een gezin met twee kinderen en Ruud Visser Architecten inschakelde om het gebouw geschikt te maken voor bewoning. 

Achtergevel aan de Rotte II

Achtergevel aan de Rotte: moderne Huizen door Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten

Achtergevel aan de Rotte

Ruud Visser Architecten

De achtergevel van de woning is gericht op de Rotte en wordt gevormd door een moderne aanbouw. Hier stond oorspronkelijk het koor, een kleiner, gesloten volume. De nieuwe, moderne aanbouw, bestaat geheel uit glas en biedt de bewoners uitzicht op de rivier en het overige landschap. Grote lamellen vormen de zonwering, daaronder bevindt zich een grote schuifpui. De voor- en zijgevels van de kerk werden zoveel mogelijk behouden, en hersteld in hun oorspronkelijke staat.

Huis in een kerk

De architecten van Ruud Visser Architecten kozen ervoor om het huis als los object in de kerk te plaatsen. Dat betekent dat men in de kerk om de woning heen kan lopen. De laatste beuk van de kerk, het dwarsschip werd geheel open gehouden. Op deze foto zien we goed wat men bedoelt met een huis in een kerk. In het midden van de kerk werd een groot wit blok geplaatst, het woonhuis, met daarbovenop de werkkamer. Het resultaat is een intiem woonhuis, gecombineerd met de grandeur van de oude kerk. 

Ingangshal met monumentale trappen

De oorspronkelijke entree werd verplaatst van de voorgevel naar de zijgevel. Na binnenkomst bevindt men zich in een centrale hal met trappenhuis. Via de trappen worden de eerste en de tweede verdieping bereikt. Op de eerste verdieping bevindt zich de grootste slaapkamer, inclusief badkamer en veel opbergruimte. De drie andere slaapkamers op deze verdieping delen een tweede badkamer. De bovenste verdieping is deels ingericht als gastenverblijf. Hier vindt men ook de sauna, de studieruimte en de speelkamer. 

Lay-out

De begane grond wordt door middel van een dwars-as opgedeeld in een woongedeelte en een gedeelte met garage, berging en bijkeuken. In het woongedeelte vinden we de eetkeuken en woonkamer. Zie hiervoor ook de derde foto uit deze serie. De eetkeuken en de woonkamer worden subtiel gescheiden door een wand met ingebouwde open haard. Beide vertrekken bevinden zich in de grote, open ruimte die uitzicht biedt op de rivier en het landschap. Door deze open lay-out ervaart men hier een groot gevoel van vrijheid en ruimtelijkheid. 

Spanten

Grote, robuuste spanten werden niet aan het zicht onttrokken maar bewust in beeld gelaten. Deze 'organische' elementen vormen een fraai contrast met de strakke, minimale vormgeving van het woonhuis. Deze laatste laat zich kenmerken door heldere, witte oppervlakten. Grote, grijze vloertegels zorgen voor een aangename balans tussen al deze helderheid. Transparante deuren dragen bij aan de ruimtelijkheid die men hier ervaart.

Uitzicht

We sluiten deze fotoserie af met dit spectaculaire uitzicht op de omgeving. Maar niet voordat we het geavanceerde verwarming- en koelsysteem besproken hebben. De basisverwarming bestaat namelijk uit een vloerverwarming die op constante temperatuur wordt gehouden. Aangevuld met een systeem dat warmte terugwint uit ventilatielucht en douchewater. Ventilatie-units maken het mogelijk om bepaalde ruimtes extra te verwarmen of koelen. Warmte wordt aangevoerd uit de aarde door een geothermisch systeem van buizen in de grond. Voor meer informatie over dit bijzondere project verwijzen we naar het homify-profiel van Ruud Visser Architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!