Verlicht je huis! Tips voor elke kamer | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Verlicht je huis! Tips voor elke kamer

TILL BEHNE TILL BEHNE
The Bromptons: Chelsea van Roselind Wilson Design Klassiek
Loading admin actions …

Dankzij de heldere geest van Thomas Edison kunnen we tegenwoordig ons huis verlichten met kunstmatig licht. Dat zorgt ervoor dat we nog van alles kunnen doen als de zon ondergaat, maar licht betekent ook vooral sfeer. Voor alle kamers in ons huis zijn er verschillende lampen. Van groot tot klein en in alle denkbare vormen, materialen en kleuren. Daardoor zijn lampen naast functioneel ook heel sfeerbepalend voor een ruimte. In dit Ideabook bespreken we een aantal soorten lampen, de voordelen ervan en in welke ruimte ze wellicht het beste tot hun recht komen.

Nachtlampjes

In de slaapkamer is er in veel gevallen behoefte aan sfeervol licht. Dit is tenslotte de kamer waar de ‘magic happens’. Maar de slaapkamer is ook de kamer van het praktische nachtlampje. De lamp die je vanuit bed uit kan doen en je dus niet door het donker tastend naar je bed moet zoeken. De nachtlamp is vaak een kleine sta lamp op het nachtkastje of een kleine variant aan de muur. Meestal, in het geval van een gedeelde slaapkamer, is er aan iedere zijde van het bed het zelfde lampje voor de continuïteit. Uiteraard kan het ook spannend zijn dat een keer juist niet te doen. Of voor een hele grote variant te gaan, zoals op de foto. Dan maak je van dit praktische leeslampje een stoer en op zichzelf staand item in je huis.

Muurlampen

Home Office / Study van Roselind Wilson Design Klassiek
Roselind Wilson Design

Home Office / Study

Roselind Wilson Design

Muurlampen zijn lampen die, zoals de naam doet vermoeden, in plaats van aan het plafond hangen of op de grond staan aan de muur hangen. Je hebt varianten met een arm, maar de meest voorkomende variant is toch wel die zoals we hier op de foto zien. Met de lichtbron en de lampenkap dicht tegen de muur aan. Deze lampen zijn bij uitstek geschikt voor de gang of hal, maar komen ook goed tot hun recht boven een werkplek. Een verrassende en niet alledaagse keuze kan natuurlijk zijn om een dergelijke lamp juist wel in de woonkamer te hangen. Wellicht wat groter dan gebruikelijk en in een bijzonder kleur of vorm.

Lampen onder keukenkastjes

Moderne keukens van homify Modern

Lampen zijn mooi en mogen dus gezien worden. Maar soms is het ook handiger om ze weg te werken. Spotjes zijn daar een voorbeeld van. Maar een andere variant zijn lampen onder bijvoorbeeld de keukenkastjes. Het licht van het plafond wordt door de keukenkastjes geblokt en dus is het plaatsen van spotjes onder de keukenkastjes ideaal. Zeker omdat er ook helemaal geen ruimte is voor grotere lampen. Een variant op deze lampjes onder de keukenkastjes zijn lampjes onder een ander ‘afdakje’ zoals een bank, een vensterbank of een dakrand. In dit Ideabook zie je daarvan een aantal fraaie voorbeelden.

Lampen voor de eetkamer

zicht over eettafel Minimalistische eetkamers van ddp-architectuur Minimalistisch Metaal
ddp-architectuur

zicht over eettafel

ddp-architectuur

Er is uiteraard een centrale lamp in de eetkamer en dat is de lamp boven de eettafel. Boven de eettafel zijn allerlei lampen denkbaar. Bijvoorbeeld één grote, zoals hier op de foto. Je kan ook kiezen voor twee of drie kleinere lampen die het licht iets gelijkmatiger over de tafel verdelen. Het is natuurlijk ook mogelijk de verlichting voor de eetkamer wat speelser aan te pakken en een grote sta lamp te gebruiken die over de tafel buigt. Door verschillende lampen in de eetkamer te plaatsen kun je, door er bijvoorbeeld een aantal uit te laten, het licht reguleren al naar gelang de stemming of het type etentje dat je geeft. Hier kun je de nodige lampen voor de eetkamer bekijken.

Trapverlichting

Trapverlichting zorgt voor een bijzondere en stijlvolle uitstraling van je trap. Het verlicht subtiel de weg omhoog (of omlaag) en zorgt naast een bijzonder effect ook voor extra veiligheid. Vooral als het huis verder donker is (bijvoorbeeld ’s nachts) zijn de treden extra goed te zien en is het risico op struikelen minder groot. Trapverlichting is op een aantal verschillende manieren te installeren. Namelijk in de zijkant van de trap, net boven de treden, tegen de onderkant van de traptreden, in de trapleuning of als inbouwspots in de muur naast de trap. Dus wil je qua verlichting iets bijzonders in je huis, is trapverlichting zeker een overweging waard.

Tracks

Tracks van Herstal A/S Minimalistisch

Een track blinkt uit in zijn enorme hoeveelheid flexibiliteit. De mogelijkheden in vormen en lengte zijn eindeloos. Je kan alle kanten op: vierkant, rechthoek of gewoon een rechte lijn. Maar ook als de kamer een gekke hoek maakt of aparte vorm heeft kan de track uitkomst bieden. De spot op de track kan heel makkelijk verschoven en verwisseld worden. Dus als je een keer wat extra licht wil, is dat geen probleem. Handig is ook dat je de spots op de track elke kant op kan richten die je maar wil. Dus je kan altijd de juiste belichting creëren. Er zijn verschillende soorten tracksystemen, maar de meest gebruikte is de 3 fase trackrail. Wil je hulp bij het verlichten van je huis? Deze professionals helpen graag.

Wat is jouw favoriete lamp in je huis? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!