Dit moet je weten voor het restaureren van houten balken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:2982:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Dit moet je weten voor het restaureren van houten balken

TILL BEHNE TILL BEHNE
Moderne spa's van schulz.rooms Modern
Loading admin actions …

Houten balken geven je huis sfeer en karakter. Je komt ze vooral tegen in oude karakteristieke huizen. Maar ze zijn zo populair dat ze ook in de moderne architectuur worden toegepast. Originele houten balken zijn vaak onderdeel van een dakconstructie. Omdat we dit soort houten balken vooral aantreffen in oude huizen, zijn de houten constructies vaak net zo oud en dus niet altijd meer in even goede staat. Afhankelijk van die staat moeten de balken of vervangen worden of gerestaureerd. Bij het restaureren moet je aan een aantal dingen denken. In dit Ideabook lees je de belangrijkste zaken waar je bij stil moet staan als je de houten balken in je huis weer in hun volle glorie wil laten schitteren.

Welk type hout is het?

Moderne eetkamers van degoma Modern

Als je de houten balken in je huis wil gaan restaureren is het uiteraard van belang dat je weet met welke soort hout je te maken hebt. Elke houtsoort heeft weer net een andere aanpak nodig. De meest voorkomende soort hout voor houten dakconstructies is eik. Eikenhout is sterk en duurzaam en het heeft een karakteristieke en warme uitstraling. Een andere veel gebruikte houtsoort voor dit soort balken is douglas. Uiteraard zijn er nog meer houtsoorten denkbaar, dus zorg er voor dat je zeker weet waar je mee te maken hebt. Haal er desnoods een deskundige als deze bij. Deze professionals zijn in ieder geval goed met hout.

Waardoor zijn de balken verouderd?

Om een probleem aan te pakken moet je uiteraard de oorsprong kennen. Dus analyseren wat er precies met het hout aan de hand is, waardoor het verouderd is, is cruciaal. Is het verouderd, heeft het zijn kracht verloren? Is er schimmel opgetreden? Is er bruinrot of houtworm te zien? Voor elk probleem is er een specifieke aanpak en oplossing.

Houten balken vind je vaak terug in de woonkamer. Hier je een aantal fraaie voorbeelden bekijken.

Maak de balken schoon

Afhankelijk van de balken is het nu zaak het hout schoon te maken. In sommige gevallen zijn de balken geschilderd. Dus dan moet je, wil je de balken in hun originele staat terugbrengen, de verf afbranden en het geheel goed schuren. Oppervlakkig vuil kan worden verwijderd met klein beetje water en een scheutje ammoniak. Zit er houtworm in de houten balken moet het hout zonder verf- of laklaag behandeld worden. De houtworm wordt bestreden door het aangetaste hout te bespuiten of te bestrijken met een chemisch bestrijdingsmiddel (perfacs of perwood). Het is aan te raden om eerst de boorgangen goed schoon te maken. De boorgangen moeten dan bloot komen te liggen en daarna in worden gespoten met een bestrijdingsmiddel. Er zijn ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen houtworm, zoals vrieskou of hete lucht. Dit vergt iets meer tijd en zorg.

Herstel de balken met natuurlijke producten

Prachtige moderne boerderij keuken Moderne keukens van Tieleman Keukens Modern
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Als de houten balken schoon zijn en vrij van houtworm is het zaak de boel weer een beetje op te lappen. Daarbij zijn verschillende middelen denkbaar. Uiteraard zijn er chemische varianten maar die zijn zowel schadelijk voor de natuur als voor jezelf. Wij raden je dan ook aan om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken. Allereerst moet je natuurlijk eventuele gaten of scheuren vullen. Dat kan met speciale plamuur of met hars. Als het hout weer in ere is hersteld moet het worden behandeld om rot, houtworm, schimmel of andere schadelijke zaken in de toekomst te voorkomen. Of zo lang mogelijk uit te stellen. Vervolgens kun je het hout behandelen met beits of olie op een natuurlijke basis. Vooral lijnolie is hier zeer geschikt voor. Wil je de balken verven, kies dan voor een verf op waterbasis. Kijk goed op de verpakking van de producten die je koopt of ze ook echt milieuvriendelijk zijn. In dit Ideabook zie je hoe fraai houten balken te combineren zijn met een wit interieur.

Welke producten kun je het best vermijden

Chemische middelen zijn vaak heel effectief, maar op de lange termijn niet altijd de beste oplossing. En zeker als je milieuvriendelijkheid en je eigen gezondheid in de overweging meeneemt, is het verstandig om altijd natuurlijke en milieuvriendelijke producten te gebruiken. Om hout te behandelen wordt vaak lakverf of vernis gebruikt. Maar deze zijn vrij schadelijk. Traditionele vernissen hebben zeer hoge gehalte aan oplosmiddelen en geven schadelijke stoffen vrij tijdens de verwerking. En tijdens de herstelwerkzaamheden is het aan te raden te kiezen voor kit, plamuur of hars op water- of natuurlijke basis.

Onderhoud

Als je de houten balken in je huis grondig en vakkundig hebt gerestaureerd, zouden ze weer een aantal jaar mee moeten kunnen. Uiteraard is het zaak de boel goed in de gaten te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het is goed om ze regelmatig te onderhouden. Verf of plamuur niet voordat de balk goed is schoongemaakt (borstelen of schuren). Maak ze niet te nat. Anders kunnen er na enkele maanden blaasjes verschijnen aan de oppervlakte. Breng vervolgens meerdere lagen van een onderhoudsproduct naar keuze aan, tot het hout verzadigd is. Herhaal dit in de lente en in de herfst.

Zou jij zelf je houten balken willen restaureren? Of laat je het liever over aan de experts? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!