10 eenvoudige tips voor het zelf onderhouden van je tuin | homify

10 eenvoudige tips voor het zelf onderhouden van je tuin

TILL BEHNE TILL BEHNE
modern  door homify, Modern
Loading admin actions …

Een tuin is een absolute luxe en een geweldig verlengstuk van je huis. Zet de deuren open en je leefruimte wordt ineens een stuk groter. Uiteraard moet het weer een beetje meewerken. De kinderen kunnen zonder al te veel supervisie lekker buitenspelen, bij mooi weer kan er buiten gegeten worden of heerlijk ontspannen op een ligbed van de zon genieten. Kortom de tuin is een grote aanwinst voor ieder huis. Maar naast de lusten zitten er natuurlijk ook wat lasten aan een tuin. Als je het een beetje mooi en groen wil hebben, moet je ook af en toe de handen uit de mouwen steken. En dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Niet voor niets zien veel mensen het als een rustgevende hobby. Met de juiste voorbereiding en een beetje kennis van zaken is het helemaal niet ingewikkeld en hoeft het ook niet veel te kosten. In dit Ideabook geven we je alvast tien onmisbare tips voor het makkelijke en goedkoop onderhouden van je tuin.

Weten met wat voor bodemsoort je te maken hebt

Featherbrook House Moderne tuinen van PKA Architects Ltd Modern
PKA Architects Ltd

Featherbrook House

PKA Architects Ltd

Er zijn veel verschillende soorten grond. Globaal kunnen we grond indelen in drie hoofdsoorten. Namelijk grond met weinig klei, grond met een normale hoeveelheid klei en grond met een overvloed aan klei. Om te zien met welke grondsoort je te maken hebt, kijk je naar de losse kleideeltjes in de grond. Een bodem met weinig klei bevat veel zand of grind. Daardoor absorbeert deze bodem snel een grote hoeveelheid water en worden voedingsstoffen slecht vastgehouden. Hierdoor is de kwaliteit van de bodem niet zo best. Grond met een normale hoeveelheid klei bevat veel humus. Deze bodemsoort is erg vruchtbaar en makkelijk in gebruik. Iedere plantensoort doet het hier goed. Bodem met te veel klei is erg compact. Bij te warm weer kan deze grond uitdrogen en uitharden. Als het veel regent wordt het plakkerig en houdt het water erg lang vast. Plantenwortels en zuurstof kunnen zich daardoor moeilijk een weg door deze bodem banen.

Geef de bodem de juiste voeding

Beide minder geschikte bodemsoorten kunnen verbetert worden door er organisch materiaal als compost, kunstmest en bladgrond aan toe te voegen. Zanderige grond kunt je het beste aan het einde van de winter tot het begin van het voorjaar aanpakken en grond met veel klei het beste in de herfst en in de winter. Als je wil weten welke bodemsoort je hebt, kun je dat heel makkelijk zelf nagaan. Zanderige grond valt weer uit elkaar als je het samendrukt. Grond met een normale hoeveelheid klei is zacht en is makkelijk in een vorm te drukken, al zal die na een tijdje ook weer uit elkaar vallen. Kleiige grond is ook makkelijk in een vorm te drukken en zal die vorm ook langer vasthouden.

Hou het onkruid bij

Onkruid is een vervelende bijkomstigheid van een tuin. Het is dan ook zaak hier korte metten mee te maken. Eens in de zoveel tijd zul je op je knieën moeten en onkruid tussen alle planten moeten verwijderen. Daarbij is het van belang het onkruid met wortel en al te verwijderen. Anders komt het vrolijk weer terug. Naast minder mooi is onkruid ook schadelijk voor je planten omdat het woekert en voeding, licht en plek van de planten pikt. Wees dus niet lui en verwijder het onkruid, daar wordt je tuin echt beter van. Net als in veel gevallen is voorkomen beter dan genezen. Als je aan een tuin begint kun je de grond eerst ongeveer drie maanden  bedekken met zwarte folie. Daardoor gaat al het aanwezige onkruid dood.

​Hou de tuin vochtig

Naast voeding die planten halen uit de grond hebben ze natuurlijk ook water nodig. Wees daar niet te zuinig mee. Vooral in de zomermaanden is het van belang dat je zorgt dat de tuin goed nat blijft. In de lente en herfst kan je de tuin zo nu en dan sproeien als het een tijdje niet geregend heeft. Voor het sproeien van de tuin gelden een aantal simpele regels. Je kan beter zelden besproeien met meer water dan vaak besproeien met weinig water. Verder is het aan te raden ’s ochtends of ’s avonds te sproeien. Zo hebben de planten de tijd om het water goed op te nemen voor het warm wordt. Daarnaast kan je het beste op de grond spuiten, dus beter niet op de bladeren. Natte bladeren worden meestal zieke bladeren. Als de bladeren ’s avonds nat zijn, hebben ze meer kans op ziektes. Bladeren die tijdens de dag nat zijn, kunnen verbranden door de zon.

​Gebruik mest

​London Kitchen Garden - Small Garden Design by LS+L Rustieke tuinen van homify Rustiek & Brocante Hout Hout
homify

​London Kitchen Garden – Small Garden Design by LS+L

homify

Net als mensen hebben planten af en toe wat extra’s nodig. Een klein zetje in de rug. Daarom is het aan te raden om planten af en toe van wat mest te voorzien zodat ze wat extra voedingsstoffen krijgen. Zonder goede voeding zijn planten namelijk meer vatbaar voor ziekten en plagen zoals bladluizen. Er zijn twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Organische mest heeft de voorkeur, omdat dat beter is voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de planten zwakker. Deze professionals helpen je graag een handje in je tuin.

Desinfecteer je gereedschap

Desinfecteren van tuingereedschap zal niet bij iedere hobbytuinder hoog op de to do list staan. Toch is het wel belangrijk. We hebben het dan vooral over snoeigereedschap. Als je oude of zieke planten snoeit, is het belangrijk om je gereedschap vervolgens de desinfecteren. Dan kan het beste met pure alcohol. Met desinfecteren voorkom je dat bij een volgende snoeibeurt ziektes worden overgedragen en nog meer van je tuin dood gaat. Wil je een leuk tuinhuisje, bijvoorbeeld om je gereedschap in op te bergen? In dit Ideabook lees je alles over tuinhuisjes.

Zorg voor ondersteuning voor planten en bloemen

Planten die de hoogte in groeien kunnen zo nu en dan wel wat ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld rozen, blauwe regen of andere klimplanten. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een stok in de grond te stoppen waar een plant op kan leunen. Ook zijn er speciale plantenrekken waar planten tegenaan groeien, steunringen of heel specifiek een rozenboog.

Zorg voor genoeg licht

Naast voeding uit de grond en water is zonlicht natuurlijk ook van levensbelang voor planten. Sommige planten hebben meer zonlicht nodig dan anderen. Over het algemeen is het goed om na te gaan hoe de zon over je tuin trekt om zo alle planten optimaal te laten profiteren. Plaats bijvoorbeeld geen zonbehoevende planten naast een grote struik of boom.

Gebruik stolpen of andere bescherming tegen de kou

Druiven kas van groenpartners Landelijk
groenpartners

Druiven kas

groenpartners

De meeste planten kunnen wel tegen een beetje kou, maar de ene soort net wat beter dan de andere. Om planten te beschermen tegen vorst, wind en regen kun je ze inpakken. Bijvoorbeeld met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Over de wat kleinere planten kun je een stolp (ook wel cloche) zetten om deze tegen de kou te beschermen.

Bouw een kleine kas voor de winter

modern  door homify, Modern
homify

Elite Thyme Dwarf Wall 8ft Wide Greenhouse

homify

Wordt het buiten echt bar en boos kun je altijd nog een kas bouwen. Deze zou je zelfs nog kunnen verwarmen zodat de planten het echt goed hebben. Gevoelige planten kun je overplaatsen naar de kas en je kan ook alvast wat zaaien zodat je in de lente meteen aan de slag kunt. Geen idee wat voor een kas je zou willen? Neem hier eens een kijkje.

Heb jij groene vingers? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!