Het zen-moment in je huis: een geïntegreerd aquarium | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Het zen-moment in je huis: een geïntegreerd aquarium

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Aquarium in the city Tropische woonkamers van Aquarium Architecture Tropisch
Loading admin actions …

Stel je voor dat je na een drukke dag thuis komt van je werk. Je gaat op de bank zitten. De lampen zijn nog niet aan en je kijkt aan tegen een blauw lichtschijnsel waar allerlei gekleurde tropische vissen langzaam en rustig rondzwemmen. Je krijgt een vakantiegevoel en voelt alle spanning van je afglijden. Dit is wat een geïntegreerd aquarium in de woonkamer te bieden heeft. Er zijn allerlei mooie stijlen aquaria die je kunt integreren in je woonkamer. Het past ook prima in de natuur- en groentrend van dit moment. Je kunt ze zelfs inbouwen in een wand zodat je er in twee leefruimtes van kunt genieten. Voordat je een aquarium aanschaft, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Belangrijk daarbij zijn de locatie, het welzijn van de dieren, de inrichting van het aquarium, het onderhoud en nog een aantal andere praktische zaken. Doel is om een ecosysteem te creëren waarbij de dieren en planten in het aquarium in een optimale balans zijn. Dan is ook het onderhoud gering. Lees meer over deze blauwe wonderen voor in je woonkamer.

Adembenemende schoonheid en kalmte

Aquarium in the city Tropische woonkamers van Aquarium Architecture Tropisch
Aquarium Architecture

Aquarium in the city

Aquarium Architecture

Wie wel eens heeft gedoken of gesnorkeld bij een koraalrif weet hoe adembenemend mooi dit is. De donkerblauwe diepte van de de zee. De zonnestralen die door het wateroppervlak naar binnen komen en het koraalrif verlichten. En dan natuurlijk alle prachtige gekleurde koralen en vissen die er rustig rondzweven in alle stilte en rust. Geen geluid. Terwijl je daar zelf rustig rond drijft en geniet van de adembenemende schoonheid. Deze schoonheid kun je ook ook in huis halen door het plaatsen van een geïntegreerd aquarium met tropische vissen. Met een aquarium in huis creëer je dus als het ware een rustpunt en kalmte in huis die ontspanning biedt. Los daarvan ziet het er natuurlijk prachtig uit en kun je er urenlang naar kijken en van genieten.

Soorten en maten

Kitchen Aquarium, Edinburgh Moderne keukens van DC Aquariums Modern
DC Aquariums

Kitchen Aquarium, Edinburgh

DC Aquariums

Aquaria zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Van schoenendoos formaat tot reusachtig. Wat we veel zien in interieurs op dit moment zijn smalle aquaria die op een plank tegen een muur geplaatst worden of die in een wand geplaatst worden. Deze wand kun je als afscheiding plaatsen tussen twee leefruimtes zodat je in beide ruimtes kunt genieten van het aquarium. Maar deze kan bijvoorbeeld ook aan het voeteneind van je bed geplaatst worden zodat je liggend onder de dekens kunt genieten en tot rust kunt komen terwijl je kijkt naar de veelkleurige vissen. Aquaria worden dus niet alleen maar in de woonkamer geplaatst maar ook in andere ruimtes. Hierboven zie je een voorbeeld van zo'n nieuwe vorm smaller geïntegreerd aquarium dat in een keuken is geplaatst.Wanneer je over voldoende ruimte beschikt dan is het natuurlijk een prachtig gezicht om zo’n hele muur te vullen met een levensgroot aquarium. Niet alleen is dit makkelijker in onderhoud, er is ook meer ruimte voor de aquascaping – ofwel de inrichting met hout, stenen, koralen en dieren. Voordeel van zo'n groot aquarium is dat er veel meer soorten vissen, koralen en beplanting worden toegevoegd waardoor het aquarium er veel levendiger en gevarieerder uitziet en dat er ook sneller een stabiele ecologische balans ontstaat in een groot aquarium. In dit artikel is een ook een mooi voorbeeld te zien van een aquarium met alleen onderwaterplanten.

Arbeidsintensief?

Een eerste gedachte die vaak opkomt bij een aquarium is dat het heel veel werk is. Het legen en vervangen van het water, de vissen voeren en het controleren op de juiste temperatuur en condities. Veel mensen twijfelen daarom over de aanschaf van een aquarium. Toch valt het redelijk mee wanneer eenmaal duidelijk is wat er precies moet gebeuren. Het is dus wel nodig om je even te verdiepen in alle ins en outs of om een expert om advies te vragen. Een zoetwater aquarium is makkelijker in onderhoud dan een zeewater aquarium. Een groot aquarium is eveneens makkelijker in onderhoud omdat hier sneller een ecosysteem ontstaat dat zichzelf in balans houdt. Kleinere aquaria zijn kwetsbaarder en sneller uit balans bijvoorbeeld door teveel visvoer, dode dieren of andere invloeden. Net zoals andere huisdieren hebben de dieren en planten ook verzorging nodig. De belangrijkste activiteiten bestaan uit het dagelijks voeren, controleren van een aantal dingen (temperatuur, dode of zieke dieren), het schoonhouden en maandelijks een deel van het water verversen. Je kunt dus gewoon nog op vakantie wanneer je een aquarium hebt.

Tips wanneer je een aquarium koopt

van FOTOwerk Tropisch Aluminium / Zink

Naast alle genoemde zaken is er nog een aantal andere belangrijke zaken om over na te denken wanneer je een aquarium wilt aanschaffen: 

- Welke dieren je kunt aanschaffen, hangt af van de waterwaardes en de groottte van het aquarium. Dit kun je zelf meten met een testset maar je kunt ook wat water meenemen en dit in de speciaalzaak laten meten.

- Ga na wat de dieren nodig hebben aan omgeving. Sommige dieren hebben een zandbodem nodig om op te liggen en anderen hebben hout of bepaalde planten nodig om zich te verschuilen. Sommige dieren voelen zich het beste wanneer je een paartje aanschaft, anderen zijn graag in een groep of alleen. 

- Zorg ervoor dat het aquarium niet te vol wordt. Dit is belangrijk voor het welzijn van de dieren en om de ecologische balans in het aquarium optimaal te houden. Hou je hier geen rekening mee dan kan dit leiden tot diersterfte of teveel algen of mosselaanzet in het aquarium.

- Wanneer je een groot aquarium aanschaft, sluit dan ook een goede verzekering af voor het aquarium zelf en voor eventuele waterschade. .

Nieuwe trends

modern  door homify, Modern Keramiek

Tegenwoordig bestaan er complete sets waarbij je alles in een keer koopt, dus aquarium met onderbouw met kant-en-klaar pakket met inrichting en dieren. Deze aquaria zijn over het algemeen heel acceptabel van kwaliteit. Houd er wel rekening mee dat de uitbreidingsmogelijkheden van deze aquaria beperkt zijn. Ook bij kant-en-klare aquaria heb je natuurlijk nog wel verschillende accessoires nodig, zoals emmers, zout, een zoutmeter, testsetjes et cetera. Het boodschappenlijstje is hetzelfde als bij de systemen op maat. Voor de beginner is zo'n kant-en-klaar pakket vaak een goede keuze. De gevorderde aquariumhouder zal er de voorkeur aan geven om zelf de losse onderdelen aan te schaffen en het aquarium helemaal naar zijn keuze in te richten. Naast de kant-en-klare aquaria zijn er ook kant-en-klare pakketten met aquariumplanten en visvoer voor jouw type aquarium. Praktisch want je hoeft dus niet naar verschillende winkels voor al je inkopen maar schaft alles in een keer aan. Vaak wordt ook het meubel waarop het aquarium geplaatst wordt in zo'n complete set aangeboden. Het is handig om dit erbij aan te schaffen omdat de meeste grotere aquaria vanwege het gewicht niet zomaar op een plank of kastje geplaatst kunnen worden.

De locatie

Floating Aquarium London Moderne woonkamers van Aquarium Architecture Modern
Aquarium Architecture

Floating Aquarium London

Aquarium Architecture

De belangrijkste vraag is natuurlijk waar het aquarium te plaatsen. Uiteraard hangt dit af van het formaat, maar ook van het soort aquarium dat je wilt aanschaffen. Wil je een groot aquarium aanschaffen? Ga dan ook na of de vloer het gewicht van het aquarium kan dragen en je niet de eventuele vloerverwarming beschadigt. Zo'n reuze-aquarium kan namelijk heel wat kilo's aan gewicht met zich meebrengen. Over het algemeen is het beter om een groot  aquarium tegen een dragende muur te plaatsen en niet midden in de woonkamer. Win bij twijfel hierover advies in bij een expert. Daarnaast is ook het welzijn van de dieren van groot belang. Een aquarium kun je beter niet plaatsen op plaatsen waar de dieren steeds opgeschrikt worden zoals naast een deur of raam. Ook direct zonlicht is niet aan te bevelen voor zowel de dieren als voor de algengroei. Het aquarium dient na het plaatsen niet meer te worden verplaatst of bewogen en de temperatuur in de ruimte moet constant rond de twintig graden zijn. 

Budget

Aquaria zijn er in alle soorten en maten en dus ook in alle prijsklassen. Het is dus mogelijk om binnen elk budget een aquarium aan te schaffen. Voor de handige klusser is het ook mogelijk om er zelf een te maken. Op het internet zijn allerlei instructievideo’s en stappenplannen te vinden met uitleg hoe je zelf een aquarium bouwt. Een andere goede budget mogelijkheid is om een gebruikt aquarium aan te schaffen. Het is aan te raden om het aquarium wel eerst werkend te zien voordat je het koopt om zeker te weten of alles nog functioneert.Voor wie gemak zoekt bieden de gespecialiseerde winkels complete sets aan met alles wat je nodig hebt compleet met eiwitafschuimer, pompen, filter, verlichting etcetera. Het is natuurlijk ook mogelijk om een aquarium te laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Eventueel kun je ook het onderhoud door dit bedrijf laten uitvoeren. Dit scheelt een hoop werk en maakt het houden van een aquarium eenvoudig en ontspannen wanneer je over minder tijd beschikt. 

Hoe ziet jouw droom aquarium er uit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!