8 valse interieurmythen die per direct verbroken moeten worden! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

8 valse interieurmythen die per direct verbroken moeten worden!

Amber Fernandes Amber Fernandes
modern  door FurnishTurf, Modern
Loading admin actions …

Combineer nooit zilver en goud in dezelfde ruimte. Verschillende printjes mixen? Vergeet het maar! En donkere kleuren op de wanden van kleine ruimtes aanbrengen is al helemaal uit den boze. Stuk voor stuk valse interieurmythen die per direct verbroken moeten worden. Wij hebben de 8 meest gehoorde mythen voor je op een rijtje gezet en één voor één ontkracht. 

Mythe 1: Mix nooit verschillende prints

Queens Park House Eclectische woonkamers van Honeybee Interiors Eclectisch
Honeybee Interiors

Queens Park House

Honeybee Interiors

Waarom niet? De combinatie van strepen, stippen, verschillende texturen en stoffen is juist perfect! Zorg er wel voor dat ze iets met elkaar gemeen hebben. Denk dan aan hun basiskleur of stijl. Je kunt ook je twee of drie favoriete kleuren bij elkaar voegen, zoals bijvoorbeeld zwart, wit en geel. Wanneer je je met het decoreren van de woning aan dat kleurschema houdt, ontstaat er een thema in je interieur waarbinnen je helemaal kan los gaan met verschillende stofjes, prints en stijlen!

Mythe 2: Hang kunst op ooghoogte

atelier van Kathalijne Hes Industrieel

Interieurmythe nummer 2 kun je het liefst maar zo snel mogelijk vergeten. Deze ongeschreven regel zegt dat een kunstwerk ongeveer op ooghoogte moet hangen om beter gezien te kunnen worden. Kunst kan echter geplaatst worden op de grond, op een meubelstuk en zelfs tegen het plafond! Alles kan en mag tegenwoordig, dus wees gerust creatiever dan de drie schilderijtjes die naast elkaar met precies dezelfde afstand ertussen op ooghoogte hangen. Aantrekkelijke kunst is altijd een eyecatcher. Waar het ook ligt, staat of hangt!

Mythe 3: Een interieurontwerper inhuren is duur

Het spreekt voor zich dat het inhuren van een interieurontwerper niet gratis is. Daar staat tegenover dat het inhuren van een professional tijdbesparend werkt en het je daardoor veel stress en kopzorgen kan schelen. Bovendien hanteert niet elke interieurontwerper dezelfde prijs. Ook voor de kleinere portemonnee zijn er mogelijkheden. Een interieurdesigner kan uitkomst bieden wanneer je wel een idee hebt van hoe je interieur eruit moet zien, maar het je niet lukt om alles samen tot een mooi geheel te brengen. Daarnaast houdt een goede professional rekening met jouw eigen stijl, wensen en natuurlijk ook met je beschikbare budget. 

Mythe 4: Ramen zonder bekleding zijn niet decoratief

Deze mythe kan linea recta bij het grofvuil. Ook een niet bekleed raam kan een geweldige decoratieve functie binnen je interieur hebben! De grootste fout die je kunt maken is het ophangen van gordijnen vanuit een soort verplichtingsgevoel. Waarom zou je een raam bedekken dat een fantastisch uitzicht naar buiten biedt? Of van die mooie, hoge ramen? Het is natuurlijk waar dat gordijnen een zekere elegantie brengen en een intieme, knusse sfeer creëren. Maar dit effect kun je ook bereiken door een open haard, een lekker zacht tapijt in een zwoele kleur of warme verlichting in je woonkamer

Mythe 5: Combineer nooit zilver en goud

Behang, accessoires of andere decoratieve items in metallic kleuren kunnen je interieur een gave stoere touch geven. Lampen, vazen, lijsten, kussentjes of kandelaars in zilver, goud, koper of chroom: het kan allemaal! Bovendien zijn ze helemaal hip & happening en vangen dergelijke glanzende accessoires ook nog eens heel wat daglicht, waardoor ze een wat donkerder vertrek lichter en ruimtelijker doen ogen. Vaak hoor je dat je metallic kleuren als zilver en goud nooit moet combineren, maar niets is minder waar. Het kan je interieur juist een chique uitstraling geven, is gewaagd en past in verschillende woonstijlen zoals industrieel, eclectisch, brocante en shabby chic. 

Mythe 6: Donkere kleuren maken een kleine ruimte nog kleiner

Jarenlang hebben we gehoord dat een donkere kleur op bijvoorbeeld de muur licht absorbeert, waardoor een kleine ruimte nog kleiner oogt. Hoewel daar een zekere kern van waarheid in zit, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Een feit blijft natuurlijk dat je een kleine ruimte niet groter kan maken, tenzij je voor een verbouwing kiest. Heb je je zinnen gezet op een donkere kleur voor op de wand? Je zou dan kunnen overwegen om de accentmuur in een lichte kleur te verven en je uit te leven op de kleinere wanden. Op deze manier creëer je juist diepte waardoor het vertrek ondanks de donkere kleuren voor de beleving groter wordt. Ook door met daglicht en kunstmatige verlichting te spelen kun je gerust gebruikmaken van de wat donkerdere tinten zonder voor je gevoel aan ruimte in te leveren. Maak bij een donkere stoffering van een ruimte gebruik van accenten of meubilair in een lichte kleur (of precies andersom!) en je geeft je woning een chique uitstraling. Wil je meer bewijzen zien dat je niet bang hoeft te zijn voor donkere kleuren? Lees dan ook eens dit artikel.

Mythe 7: Kunstbloemen kunnen echt niet

Amsterdam Keizersgracht Moderne woonkamers van Ethnic Chic - Home Couture Modern
Ethnic Chic – Home Couture

Amsterdam Keizersgracht

Ethnic Chic - Home Couture

Als je bij kunstbloemen denkt aan plastic ogende stelen en blaadjes afgetopt met glanzende bloemen in artificiële kleuren geven we je gelijk: in dat geval kunnen kunstbloemen écht niet. Tegenwoordig zijn er echter hippe design kunstbloemen met een knipoog te koop, bijvoorbeeld gemaakt van materialen als glas, zijde of zelfs papier. Dergelijke bloemen zijn eerder een geweldig kunstobject dan een triest imitatieboeketje in een vaas. Maar ook zijn er kunstboeketten te koop die niet van echt te onderscheiden zijn en op geen enkel front onderdoen voor een echte bos bloemen. Het zit 'm allemaal in de kwaliteit. Het voordeel van kunstbloemen is dat ze de ruimte opfleuren en kleur geven zonder dat ze uitgebreide verzorging behoeven. Combineer met een hippe design vaas en je creëert een geweldig effect! 

Mythe 8: Meubilair langs de wanden opstellen

Anton Mauve Klassieke woonkamers van BN International Klassiek
BN International

Anton Mauve

BN International

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat meubilair in een soort rij opgesteld moet worden langs de wanden. Feit blijft echter dat zelfs de kleinste ruimte groter lijkt door meubilair ruim op te stellen. Plaats meubels zoals de bank of stoelen dus nooit helemaal tegen de muur, maar houd enkele centimeters afstand. Maar zeker wanneer je een grote woonkamer hebt, kun je het gerust gewaagder aanpakken. Creëer bijvoorbeeld verschillende hoekjes in diverse thema's en plaats de zithoek als een soort zwevend centrum in het midden van de kamer, voorzien van een geweldig vloerkleed als echte eyecatcher. Wanneer je de bank in het midden van de woonkamer plaatst, laat zich dit goed combineren met een smallere tafel achter de bank waarop je enkele decoratieve items neerzet. Dit geeft een geheel nieuwe dimensie aan de ruimte. Wees nooit bang om te experimenteren met het (ver)plaatsen van meubilair. Laat al je creativiteit los op de ruimte, probeer verschillende dingen uit en creëer je eigen gewaagde stijl!

Aan welke interieurmythe heb jij je nooit gehouden? Deel je ervaringen in een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!