Wat zijn de essentiële elementen van een huis in Scandinavische stijl? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wat zijn de essentiële elementen van een huis in Scandinavische stijl?

TILL BEHNE TILL BEHNE
Scandinavische balkons, veranda's en terrassen van homify Scandinavisch
Loading admin actions …

Scandinaviërs weten wat mooi is. Waarschijnlijk omdat ze zelf allemaal zo mooi zijn. De mooiste auto’s komen er vandaan, de beste kleding en last but not least ook de mooiste interieurs zijn van Scandinavische makelij. Deze interieurs zijn zo kenmerkend en gewild dat we ze tegenwoordig over de hele wereld tegenkomen. Wat we veel terugzien in deze stijl is wit als basiskleur. Voor de vloer, de muren maar ook de meubels. Uiteraard zien we wel wat kleur, maar dan vooral in accessoires. Om het geheel niet kil te laten zijn, wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen voor de nodige warmte. Denk daarbij aan hout en beton, maar ook dierenvachten, wol en vilt. Scandinavische interieurs vertonen ook veel overeenkomsten met minimalistische. Dat betekent een paar basismeubels en niet te veel poespas, en altijd kwaliteit boven kwantiteit. In dit Ideabook lees je wat je nodig hebt om je huis een Scandinavische look te geven.

Houten constructies

Omdat de basiskleur van een Scandinavisch interieur wit is, is hout een uitstekend materiaal om de ruimte mee aan te kleden. Omdat als er al een houten vloer ligt deze wit geschilderd is, hoef je je qua meubels niet in te houden wat hout betreft. Een fraaie houten tafel, een op maat gemaakte kast of een houten bedstede in een van de slaapkamers past perfect bij een Scandinavisch interieur. Hout steekt mooi af tegen het wit waardoor er nog meer de nadruk op komt te liggen. Daarnaast zorgt hout voor de nodige sfeer en warmte in al dat wit.

Kleurvolle gevel

Waar de binnenkant van een Scandinavisch georiënteerd huis weinig kleurrijk is, is de buitenkant dat juist wel. De gevel van een Scandinavisch huis is vaak helemaal geschilderd. Kleuren die vaak terugkeren zijn geel en rood, maar eigenlijk zijn alle kleuren geoorloofd. In eerste instantie werden de houten huizen in Scandinavië geschilderd om het hout te beschermen tegen de kou en de neerslag. Maar als je het doet, kan je het natuurlijk beter ook maar meteen mooi doen.

Veranda en balkon

Scandinavische balkons, veranda's en terrassen van homify Scandinavisch

Scandinavisch huizen zijn meestal voorzien van een fraaie veranda als deze, of een balkon. Hoewel de interieurs prachtig zijn om naar te kijken, is de Scandinavische natuur waarin deze huizen staan ook meer dan de moeite waard. En natuurlijk is het niet alleen in de Scandinavische natuur goed toeven. Dat kan ook in Nederland of waar dan ook zijn. Op een Scandinavische veranda zien we dat de stijl die binnen gehanteerd wordt buiten ook wordt doorgevoerd. Dus veel wit en verder hout en natuurlijke materialen.

Puntgevel

De daken van Scandinavische huizen zijn te herkennen aan hun puntige vorm. Een puntgevel is een gevel waarbij de top een driehoek vormt. Het is een van de oudste geveltypen die nog in gebruik zijn. Ze werden vroeger, zeker in Scandinavië, vaak van hout gemaakt. De puntgevel is het basistype van de topgevel en wordt meestal met een zadeldak gecombineerd.

Luiken

van homify Klassiek Hout Hout

Kenmerkend voor de buitenkant van Scandinavische huizen zijn ook de luiken. Hiermee kan in de Scandinavische winter de kou worden buiten gehouden. Maar inmiddels is het veel meer dan dat. Het heeft tegenwoordig ook een esthetische waarde. En gecombineerd met de kleur van de gevel, hier zien we een typisch geel, zijn de houten luiken extra fraai.

Licht interieur

Woonhuis | Delft Scandinavische keukens van Design Studio Nu Scandinavisch
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Zoals al eerder besproken is het voornaamste kenmerk van een Scandinavisch interieur wit als basiskleur. Eigenlijk is zoveel mogelijke wit: de vloer, de muren maar ook de meubels. Uiteraard zien we wel wat kleur, maar dan vooral in accessoires. Een kleurrijke lamp, kunst aan de muur of een bijzonder kussen op de bank. Om het geheel niet kil te laten zijn wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen voor de nodige warmte. Denk daarbij aan hout en beton, maar ook dierenvachten, wol en vilt. Scandinavische interieurs vertonen ook veel overeenkomsten met minimalistische. Dat betekent een paar basismeubels en niet te veel poespas, en altijd kwaliteit boven kwantiteit. Met deze producten kun je je interieur de juiste finishing touch geven. En in dit Ideabook lees nog meer over Scandinavische interieurs.

Weelderige tuin

De natuur in Scandinavië is adembenemend en dat zien we ook terug in de tuin. Omdat de zon niet overvloedig schijnt in het hoge noorden zou je kunnen denken dat er niet bijzonder veel getuinierd wordt in Scandinavië. Toch houden ze ook daar van een mooie tuin. In een Scandinavische tuin zie je veel winterharde planten, struiken, bomen, een gazon en bloemen in potten en bakken. Rondom de woning worden vaak grote hoeveelheden kleurige bloemen geplant. Wil je een Scandinavische tuin hier in Nederland kun je deze natuurlijk een beetje aan ons iets minder heftige klimaat aanpassen. Deze professionals helpen je daar uiteraard graag bij.

Hoe Scandinavisch is jouw huis? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!