Zo kan je je kind op een speelse manier wat discipline bijbrengen | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo kan je je kind op een speelse manier wat discipline bijbrengen

TILL BEHNE TILL BEHNE
Woonhuis Bergen op Zoom Moderne studeerkamer van Leonardus interieurarchitect Modern
Loading admin actions …

Kinderen zijn er om verzorgd te worden. Ze komen klein en hulpeloos ter wereld en in het begin moet je alles voor ze doen. Gelukkig worden ze ook ouder en zelfstandiger en kunnen ze op een gegeven moment zelfs een bijdrage leveren aan de dagelijkse gang van zaken in het huis. En dat is naast handig ook heel goed voor het kind. Als je voor altijd alles voor je kind zou blijven doen, krijg je luie en vervelende etterbakjes. Een beetje discipline en zelfstandigheid is dus wel prettig. En noodzakelijk. In dit Ideabook geven we je een aantal opties om je kind op een leuke en speelse manier bij het huishouden te betrekken en het zo een beetje in het gareel te houden.

Minder op de computer

Vaak denken ouders dat de kinderen rustig worden van televisie kijken of achter de computer zitten. Ze zijn even onder de pannen, dat klopt. Maar het is juist heel vermoeiend door alle indrukken die ze krijgen. Nadat de computer uit moet, zijn ze dan ook vaak, los van het drama dat ie uit moet, een tijdje niet te genieten. Het is daarom ook goed de kinderen te leren dat je je ook kan vermaken zonder de oneindige mogelijkheden van de computer. Zet de computer dus wat vaker uit en ga wat leuks met z’n allen doen. Een leuk spel, samen knutselen of lekker wandelen in de natuur. Daar zijn de mogelijkheden namelijk net zo oneindig als op de computer.

Geef je kind een DIY-project

Interieur Landelijke slaapkamers van Njummel Landelijk
Njummel

Interieur

Njummel

Niets geeft zo veel voldoening als iets moois of nuttigs dat je zelf hebt gemaakt. Het maken zelf is leuk en leerzaam, maar als dat uiteindelijk nog iets oplevert, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Een DIY-project kan je kind veel inzichten geven. Bijvoorbeeld hoeveel moeite het kost iets te maken. Wellicht zullen ze daardoor ook voorzichtiger omgaan met de rest van de spullen in huis. Een geslaagd DIY-project zal het zelfvertrouwen van je kind ook een flinke boost geven. Wat je wel niet allemaal kan bereiken met een beetje inzet en doorzettingsvermogen. Een DIY-project voor je kind kan natuurlijk van alles zijn. Jongens zullen wellicht eerder iets willen zagen en timmeren. Meisjes kunnen bijvoorbeeld een zelfbeschilderd kussensloopje maken voor op hun bed. Tips voor DIY-projecten die altijd een succes zijn, vind je hier.

Laat je kind helpen met koken

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt Moderne keukens van homify Modern
homify

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt

homify

Een gezonde relatie tot voedsel wordt gestimuleerd door zelf te koken en in aanraking te komen met alle ingrediënten. Naast fijn dat er hier en daar wat gedelegeerd kan worden, is het dus ook heel leerzaam voor de kinderen. Hierdoor is de kans groot dat ze eerder dingen zullen willen proeven. En een maaltijd waaraan het kind zelf heeft bijgedragen, zal minder snel met de nek worden aangekeken. Naast handig en leerzaam is het natuurlijk ook heel gezellig om samen in de keuken te staan. Je zou het kunnen zien als een van de groepsactiviteiten die de computer overbodig maken. Vaak is het zo als de ouders koken dat de kinderen even tv kijken of op de computer gaan. Door samen te koken is dat niet meer nodig.

​Laat je kind een kamer in het huis schoonmaken

Het klinkt misschien als kinderarbeid. Maar je kind laten helpen bij het schoonmaken is wederom vooral educatief bedoeld. Steeds maar al het speelgoed opruimen dat je kind door het huis laat slingeren, werkt contraproductief. Door een kind zelf iets te laten opruimen krijgt het besef van oorzaak en gevolg. Door je kind verantwoordelijk te maken voor een kamer – zijn of haar eigen kamer ligt het meest voor de hand – zal het leren dat er altijd twee kanten aan een medaille zitten. Als je het puur hebt over schoonmaken, kan je je kind na het eten bijvoorbeeld de tafel en de directe omgeving van de stoel laten schoonmaken om het zo te laten zien wat een troep ze kunnen maken. Heb je zoons die al wat ouder zijn kan je er voor kiezen ze de wc te laten schoonmaken om ze een idee te geven wat er gebeurt als je staat te plassen.

Geef je kind een taakje in de tuin zodat het in contact komt met de natuur

Blokhutten van NuBuiten.nl Scandinavisch
NuBuiten.nl

Blokhutten

NuBuiten.nl

Net als dat je door het koken een band krijgt met voedsel, krijg je door tuinieren een band met de natuur. Het is dus geen gek idee om de kinderen te laten helpen in de tuin. Het inzaaien en verzorgen van een moestuin, en het met je handen in de aarde wroeten, zorgt ervoor dat je alles wat de aarde te bieden heeft veel meer kan waarderen. Zien hoe planten en groeien en zich ontwikkelen is iets magisch, helemaal voor een kind. En het helpt ook nog eens bij het avondeten. Een courgette of een wortel uit de tuin, die je kind zelf heeft gezaaid en geoogst, zal veel eerder worden opgegeten dan eentje uit de supermarkt. Deze professionals kunnen je helpen bij een fantastische tuin.

Geef je kind nog één specifieke taak in het huis

Sítio da Lezíria Moderne eetkamers van Atelier Data Lda Modern
Atelier Data Lda

Sítio da Lezíria

Atelier Data Lda

Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg is, raden wij je aan je kind nog een taak in het huishouden te geven. Nogmaals, naast dat het fijn is dat je wat werk uit handen wordt genomen, is het vooral bedoeld als bewustwording voor je kind. Het huis wordt niet vanzelf schoon, het eten komt niet zomaar op tafel en de vaatwasser ruimt niet zichzelf uit. Om je kind een idee te geven hoeveel werk een huishouden is, is het een idee je kind per dag nog één specifieke taak te geven. Deze taak kan om de week rouleren. Denk hierbij aan simpele taken waar niet al te veel fout kan gaan. Taakjes zoals de katten (of hond) eten geven, de tafel dekken dan wel afruimen, de vaatwasser in- dan wel uitruimen. En zo zijn er nog wel een aantal taakjes te verzinnen waardoor je kind een nuttige, maar vooral ook leerzame bijdrage levert in huis.

Hoe draagt jouw kind bij aan het huishouden? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!