Je tapijt net zo mooi houden als op de dag dat je het kocht: het kan! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je tapijt net zo mooi houden als op de dag dat je het kocht: het kan!

Amber Fernandes Amber Fernandes
Klassieke woonkamers van STREIF Haus GmbH Klassiek
Loading admin actions …

Een tapijt is een prachtige sfeermaker voor diverse ruimten. Het meeste gebruiken we een vloerkleed echter in het leefgedeelte van de woonkamer. Het schept eenheid in het interieur, creëert een warme ambiance en voelt heerlijk zacht aan je voeten op koude winteravonden. Aan de andere kant is een tapijt gevoelig voor slijtage doordat we er veelvuldig overheen lopen. Ook een omgevallen kopje koffie of glaasje rode wijn zorgt direct voor een ontsierend vlekkenpatroon. Maar hoe behandel je dergelijke vlekken? En hoe behoed je het tapijt voor slijtage? Kortom: hoe hou je jouw tapijt net zo mooi als op de dag dat je het kocht? Wij selecteerden vijf eenvoudige en goedkope tips!

Ken het materiaal van je tapijt!

Vloerkleden kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Een kleine greep uit stoffen die gebruikt worden in tapijten zijn polyester, nylon, wol en polypropyleen. Ook wordt vaak een mixtuur van verscheidene materialen gebruikt om een zacht en luxueus tapijt te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je weet van welk materiaal je vloerkleed gemaakt is. Elke stof vergt immers een andere behandeling. Zo is polypropyleen behoorlijk slijtvast en bovendien vlekbestendig doordat het gemakkelijk schoon te houden is. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor polyester. Wol is echter een delicate stof die weer een hele andere behandeling behoeft. Hiervoor zijn speciale reinigingsproducten te koop. Wanneer je het materiaal van je tapijt en de verschillende behandelingsmethoden kent, kun je daar handig op inspelen.

Tip 1: Besprenkel het kleed met baksoda voor het stofzuigen

Het tapijt regelmatig grondig reinigen is geen overbodige luxe om vlekjes en nare geurtjes te voorkomen en tegen te gaan. Dit kun je heel eenvoudig doen met baksoda. Ja, echt. Naast een geweldig middel om cakes en muffins te laten rijzen, is baksoda of baking soda ook heel geschikt als huishoudelijk wondermiddel. Baksoda is te koop bij de grotere supermarkten, reformzaken en Oosterse toko's en heeft van nature reinigende eigenschappen. Strooi minimaal een uur voordat je gaat stofzuigen wat baksoda op je vloerkleed en laat het intrekken. Verdeel het poeder natuurlijk wel gelijkmatig. Je kunt het ook een hele nacht laten inwerken, dat geeft een nog beter effect. Na de inwerktijd stofzuig je het kleed grondig en is het ontdaan van vlekken en nare geurtjes. Bovendien ziet het er weer uit als nieuw. Door de baksoda voor het strooien te mengen met wat geurige etherische olie wordt er ook nog eens een heerlijke, subtiele geur door je huis verspreid. 

Tip 2: Stofzuig wekelijks!

Klassieke woonkamers van homify Klassiek

Het is belangrijk je vloerkleed minimaal eens per week te stofzuigen. Zo voorkom je dat restjes stof zich hechten en uiteindelijk gaan ophopen tussen het garen. Een wollen of deels wollen tapijt zal vlak na de aanschaf nog flink gaan pluizen. Dit kan nog enkele weken aanhouden. Stofzuig deze pluisjes goed weg met de gladde kant van de stofzuigermond. Dit laatste is vooral van belang voor de levensduur van je tapijt. Ook kunnen nieuwe vloerkleden, en dan vooral hoogpolige, in het begin losliggende vezeltjes of pooltjes vertonen. Trek loszittende pooltjes nooit weg, zo kun je het kleed namelijk kapotmaken. Deze kun je voorzichtig wegknippen en daarna opzuigen met de stofzuiger. 

Tip 3: Minimaal elke acht maanden een professionele reiniging

DesignGietvloer in een sfeervolle woonkamer www.designgietvloer.nl Moderne woonkamers van Design Gietvloer Modern
Design Gietvloer

DesignGietvloer in een sfeervolle woonkamer www.designgietvloer.nl

Design Gietvloer

Door je vloerkleed minimaal elke acht maanden op professionele wijze te (laten) reinigen, verleng je de levensduur van het tapijt en blijft het bovendien langer mooi. Er zijn bedrijven die professionele tapijtreiniging aanbieden. Na dergelijk onderhoud ziet je tapijt er niet alleen weer uit als nieuw, maar is het ook volledig stof- en vuilvrij gemaakt en past het weer in een gezond leefklimaat. Het kleed wordt meestal eerst geklopt en daarna gewassen, gespoeld en gedroogd. Er worden hiervoor reinigingsproducten gebruikt die de materialen van je tapijt niet aantasten. Veel bedrijven bieden een haal- en brengservice aan en leveren het tapijt na reiniging gewoon weer bij je thuis af. Past een dergelijke reiniging niet binnen je budget? Dan kun je er ook voor kiezen je tapijt zelf te reinigen op professionele wijze. Zo kun je bijvoorbeeld een tapijtreiniger huren. Dit is een elektrisch apparaat dat stoom blaast en het vuil uit het vloerkleed opneemt in een tank. Na deze behandeling ziet je vloerkleed er weer uit als op de dag dat je het kocht!

Tip 4: Verwijder vlekken direct!

Uitbouw met daklicht Moderne woonkamers van Lumen Architectuur Modern
Lumen Architectuur

Uitbouw met daklicht

Lumen Architectuur

Om je tapijt zo lang mogelijk mooi te houden is het van belang om vlekken direct te verwijderen om te voorkomen dat deze indrogen. Het verwijderen van vlekken kan op tal van verrassend goedkope manieren. Rode wijn gemorst op het vloerkleed? Strooi er royaal keukenzout overheen. Het zout neemt de kleurstof uit de wijn op. De volgende dag is er niets meer van de vlek te zien! Ook baksoda kan hier weer gebruikt worden. Strooi het over de vlek en laat intrekken. Daarna kun je de plek gemakkelijk weghalen met water en een schone doek. Baksoda haalt ook nare en muffe luchtjes weg. Ook de vlek inwrijven met scheerschuim is een bijzonder handige en bruikbare tip. Was de polen van het tapijt daarna goed door met heet water. De meeste vlekken kunnen echter ook verwijderd worden met koud water en een schone doek. Maak nooit gebruik van zeep of afwasmiddel, hiermee kun je de stof van het tapijt beschadigen. Ook kunnen er ontsierende verkleuringen optreden. Bovendien geeft zeep toch niet het gewenste resultaat. Voor de meer hardnekkige vlekken kun je beter een speciaal reinigingsmiddel aanschaffen. 

Tip 5: Loop zonder schoenen!

Appartement Stuttgart Moderne woonkamers van Yeh Design Modern
Yeh Design

Appartement Stuttgart

Yeh Design

Je vloerkleed slijt sneller wanneer je er veelvuldig met schoenen aan overheen loopt. Niet alleen loop je op deze manier vuil van buiten sneller naar binnen waardoor er weer vlekken ontstaan, ook maak je de delicate stof van je tapijt er niet echt blij mee. Er ontstaan sneller slijtageplekken en je vloerkleed blijft minder lang mooi. Loop in het gedeelte waar je kleed ligt dus nooit met schoenen. Snel last van koude voeten in de winter? Draai dan huissloffen of een paar dikke sokken. Je kunt je vloerkleed om de paar maanden 180 graden draaien, waardoor het gedeelte waar je meestal met je voeten op zit aan de andere kant ligt. Doordat je de verschillende zijden afwisselend belast slijt je vloerkleed minder snel, en hou je het voor langere tijd net zo mooi als op de dag dat je het kocht!

Wat doe jij om je tapijt langer mooi te houden? Laat het ons weten in een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!