De muur egaal wit verven: zó doe je het!

Amber Fernandes Amber Fernandes
homify Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Witte muren zijn hip & trendy. In de woonkamer, keuken, eet- of slaapkamer en zelfs op je terras: wit is altijd goed. Het is veelzijdig en laat zich gemakkelijk combineren met divers meubilair, talloze accessoires en decoratieve items. Daarnaast heeft wit een rustgevende werking en staat het fris en licht (behalve als je het buiten gebruikt en jammer genoeg te maken krijgt met groene aanslag). Ideaal dus om kleinere kamers wat ruimtelijker te laten ogen. Toch is witte verf van een soort waar je delicaat mee om dient te gaan want een muur gelijkmatig wit verven is een hele klus. Hoe zorg je voor een egale dekking zonder oneffenheden en hoe krijg je de strakke uitstraling waar je naar opzoek bent? Wel, wij vertellen het je! In dit artikel selecteerden we de beste en meest bruikbare tips bij het witten van de muur. Lees snel verder, want ook jij kunt die muur egaal wit verven net zoals een pro. Lukt het toch niet? Dan staan onze professionals natuurlijk voor je klaar om je te helpen!

Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Als je eenmaal begint met witten, of het verven van muren in het algemeen, is het essentieel om eerst te berekenen hoeveel verf je precies nodig hebt. Met 10 liter muurverf kun je ongeveer 60 tot 80 vierkante meter verven. Neem het wel wat ruimer voor de zekerheid want niet elke muurverf heeft dezelfde dekking. Is je plafond ook wit? Dan is het belangrijk om deze ook mee te nemen in je berekening. Wanneer je de muren gaat witten, wil je natuurlijk niet dat je plafond net een andere tint heeft. Verf en zeker het wit gaat na verloop van tijd verkleuren en een vreemde kleurovergang van het plafond naar de muur geeft allesbehalve een mooi effect.

De juiste kleur kiezen

Wit is natuurlijk niet gewoon wit. Eigenlijk is het juist een hele veelzijdige kleur die in verschillende tinten verkrijgbaar is. Van zuiver wit tot crème, van wit met grijze ondertoon tot ivoorwit en alles ertussenin. De meest verkochte kleuren in Nederland zijn zuiver wit en crème. Crème gaat qua tint meer richting gebroken wit en geeft de ruimte een warme en minder steriele uitstraling dan zuiver wit, hoewel die laatste heel mooi en stijlvol kan ogen als je gebruikmaakt van het juiste meubilair en geschikte accessoires.

Bepaal op voorhand welke sfeer je wilt creëren

Het is niet alleen belangrijk om na te denken over welke tinten je gaat gebruiken, maar ook over welke sfeer je wilt oproepen in de kamer. Kijk dus kritisch naar de ruimte die je wil verven en de manier waarop het licht naar binnen valt. In een wat donkerdere ruimte waar weinig licht naar binnen komt kan zuiver wit heel mooi zijn, en gebroken wit juist wat vergeeld ogen. In een hele lichte ruimte die wel wat warme kan gebruiken komen juist crèmewitte muren goed tot hun recht. Kies een muurverf met de juiste dekkingsgraad, vooral als je muur nu een wat donkerdere tint heeft. In de keuken maak je natuurlijk gebruik van afneembare verf. Zo kun je de muren goed schoonhouden en eventuele vlekken gemakkelijk verwijderen.

Het juiste materiaal

Belangrijk bij het verven van een muur is het kiezen voor het juiste materiaal. Investeer in kwasten en rollers van een degelijke kwaliteit. Koop een wat duurdere platte kwast, bij de goedkopere variant laten de haren sneller los. Bedek de vloer met afdekfolie zodat deze beschermd is tegen verfspatten. Gebruik een telescopische stang om de verfroller op te bevestigen wanneer je het plafond schildert. Voor het plafond is overigens speciale verf te koop waarbij het niet nodig is het plafond voor het verven te reinigen.

De conditie en textuur van de muur

Voor je begint met verven is het noodzakelijk dat de muur in de juiste conditie verkeert. De muur moet schoon, vetvrij en egaal van structuur zijn. Stof de muur af en maak hem daarna schoon met een natte doek en een ontvettend middel, verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Ook kun je lauwwarm water en ammonia gebruiken voor dit doel. Eventuele oneffenheden in de muur kun je met plamuur gladstrijken. Het is ook belangrijk om eventuele stopcontacten of een thermostaat van de muur te schroeven voor je begint met verven. Zo verkrijg je een mooi strak resultaat en voorkom je bovendien dat er muurverf op deze items belandt. Stopcontacten en ook andere aan de muur bevestigde componenten kun je beplakken met speciale afplaktape. Vergeet ook zeker niet de plinten af te plakken!

De ideale temperatuur

Schakel voor je begint met verven de centrale verwarming of kachel in het betreffende vertrek uit. Verlucht de ruimte eventueel van tevoren. Is de kamer te warm? Dan bestaat de kans dat de verf onregelmatig opdroogt, waardoor er ontsierende strepen op de muur ontstaan. De ideale temperatuur voor binnen schilderen ligt tussen de 10 en 25 graden. Soms verschilt dit echter ook per soort muurverf dus kijk dit goed na op de verpakking.

De kleur mengen

Je kunt natuurlijk een mooie witte verf uitzoeken in de bouwmarkt of in een verfspeciaalzaak,, maar een goedkopere oplossing is de tint zelf te mengen. Door zuiver wit te mengen met een beetje grijs krijg je een stijlvolle koele ondertoon die perfect samengaat met bijvoorbeeld wanden die grijs geverfd zijn. Wit gemengd met een minimale hoeveelheid geel, rood of oranje creëren juist een warme witte tint. Wit met een rode ondertoon laat zich fantastisch combineren met bijvoorbeeld een rood meubel zoals een bankstel. Wil je de verf zelf mengen? Zorg er dan voor dat je veelvuldig doorroert met een roerstok. De kleur die je toevoegt moet volledig door de verf zijn opgenomen voor je begint met schilderen.

Beginnen met verven

Wanneer je begint met verven is het belangrijk dat je met de hoeken en randen begint. Hiervoor gebruik je een platte kwast en eventueel een hoekroller. Deze is kleiner en meer flexibel dan een 'gewone' verfroller en zorgt voor een strak, mooi afgewerkt effect. Als je de hoeken en randen als laatste verft, zal dit bij het opdrogen van de verf duidelijk aftekenen in het wit. Dat geeft geen mooi effect!

Het aanbrengen van de verf

De meeste witte muurverf is tegenwoordig op waterbasis. Wanneer je de verf op de muur gaat aanbrengen, zorg er dan voor dat je verfroller ook enigszins vochtig is. Dit zorgt ervoor dat de verf beter aan de oppervlakte hecht. Let wel op dat je de roller goed uitwringt: hij moet vochtig zijn en niet drijfnat, want daarmee bereik je juist het tegenovergestelde resultaat. Zorg er ook voor dat je schildert bij daglicht voor een optimaal resultaat. Wil je toch 's avonds verven? Verlicht de ruimte dan voldoende zodat je goed kunt zien wat je doet. 

Verwijder oneffenheden direct

Soms druipt er wat verf van je roller of kwast over de witte muur. Dit dient gelijk verwijderd te worden om te voorkomen dat de verf indroogt en er oneffenheden (zogeheten druipers of zakkers) op de muur verschijnen. Doe dit met een sponsje en verf er daarna nogmaals overheen. Heb je een zakker over het hoofd gezien en is die inmiddels opgedroogd? Dan kun je deze wegsteken met een plamuurmes. Werk de plek daarna bij met wat verf en een penseeltje. Zo verkrijg je in een handomdraai een mooi strak resultaat zonder oneffenheden!

Wat vind jij van witte muren? Laat het ons weten in een comment!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine