De aanleg van je tuin: 8 goede ideeën

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
JARDIN DE VILLE - SAINTE-MAXIME, PASSAGE CITRON PASSAGE CITRON Mediterrane tuinen
Loading admin actions …

Wanneer je een woning hebt met een tuin dan begint het goede leven pas echt! En zeker wanneer je van deze tuin een prachtig groen paradijs maakt met fraai terras en relaxhoek. Voor je buitenruimte en tuin zijn een goede planning en ontwerp essentieel om leven te geven aan die aangename en verfijnde ruimte waarin je je goed voelt. Of het nu gaat om het plannen van je tuin en/of het ontwerpen van een terras: het is belangrijk om goed na te denken over de indeling van de verschillende delen in de buitenruimte bij je huis. Het toevoegen van exotische planten is een goed voorbeeld om een tropische sfeer te creëren. In dit artikel geven we een aantal ideeën en advies hoe je je tuin goed kunt indelen en ontwerpen. Handig voor alle tuinliefhebbers!

1. De verbinding tussen de verschillende onderdelen

Appartement parisien, Meero Meero Moderne tuinen

Als allereerste: om echt body te geven aan je tuin is het belangrijk om de verschillende delen van je tuin met elkaar te verbinden of dit nu met beton, tegels hout of gras is. Het idee is om een ontwerp te maken dat een bepaalde eenheid en harmonie uitstraalt zodat je optimaal kunt genieten van je tuin. En vergeet nooit dat het echt belangrijk is om toch een natuurlijke omgeving te creëren!

​2. Waar plan je de terrassen?

Wanneer je een tuinontwerp maakt dan is het handig om te beginnen met het plannen van de terrassen en daarna welke vloer je daarvoor wilt plaatsen in de vorm van hout of tegels. Zorg ervoor dat je de terrassen op de mooiste locaties met het mooiste uitzicht plaatst en gunstig ten opzichte van de zon en wind. Hoe kun je de tuin inrichten en er in optimale zin profiteren van alle ruimte? Belangrijk daarbij is om te weten wat je echt mooi vindt. Verzamel daarvoor zoveel mogelijk voorbeelden uit tijdschriften of van internet met onderdelen die je mooi vindt en maak daarna je keuzes uit deze onderdelen. Zo zien we hier een prachtig voorbeeld van een nieuwe trend om uitsparingen te maken in je houten vlonderterras en deze te vullen met een kleine boom en wit grind. Een zeer fraaie optie voor een groen terras.

​3. Kies een stijl

Wilt je graag een tropisch gevoel geven aan je tuin, kies dan voor exotische planten die je tuin een totaal andere sfeer geven. Er zijn tal van tropische planten die prima kunnen overwinteren in Nederland. In dit artikel lees je welke soorten dit zijn. Naast de planning van je terrassen is de keuze voor de stijl dus ook belangrijk. Wil je graag een tropische, Japanse, klassieke, moderne of mediterrane sfeer in je tuin?

​4. Een wilde tuin

Hou je niet van planning maar juist van ongerepte natuur? Dan kun je ook kiezen voor een wilde tuin. In dit voorbeeld zien we zo'n wilde natuurlijke tuin met volop veldbloemen. Een prachtig gezicht, weinig onderhoud en volop flora en fauna! Ook is er een romantisch paadje aangelegd van fijn grind wat zorgt voor een rustiek effect. Het idee van een wilde tuin is om de natuur zoveel mogelijk zelf haar gang te laten gaan met zo min mogelijk menselijke bemoeienis. Wel zo ontspannen!

​5. Plaats een fontein in je tuin

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: plaats een waterelement in je tuin. Of het nu een kleine vijver, houten emmer of kleine fontein is: het voegt zoveel verfrissing en ontspanning toe aan je tuin. En echt, het onderhoud valt reuze mee wanneer deze niet al te groot is. Alleen af en toe wat dood blad verwijderen en in het najaar het water eruit halen.

​6. Een geavanceerd tuinontwerp

Een van de trucs voor meer dynamiek in je tuin is door te spelen met de grootte, lijnen en vormen van je meubilair en de planten die deel uitmaken van de ruimte. In plaats van een volledig symmetrische tuin met stoelen die allemaal hetzelfde zijn is het belangrijk om te streven naar dynamiek met bijzondere meubels en wat unieke elementen. Bijvoorbeeld eenverhoogd vlonderterras met een pergola, doorschijnende gordijnen en ligbedden. Het zijn de unieke elementen die het verschil maken en die zorgen voor het wow-effect.

​7. Een tuin die de stijl en schoonheid van je huis benadrukt

De mooiste tuin is er een die je huis zal verfraaien en de schoonheid ervan vergroot. Om dit te realiseren is het belangrijk dat de lay-out van je tuin niet het tegenovergestelde is van die van je huis. In termen van vormen en kleuren, is het aan te raden om te kiezen voor planten en struiken die verwijzen naar een specifieke stijl in je tuin. Inzake tuinmeubelen en exterieur design, zoals een pergola of terras, kies je bij voorkeur een coherente structuur met de stijl van je huis.

8. De functies van je tuin

homify Moderne tuinen

Hier zien we een voorbeeld van het creëren van een moderne tuin in mediterrane stijl waarbij een prachtige buitenruimte werd gecreëerd met een zwembad en loungegedeelte dat alle mogelijke comfort biedt. Het idee achter dit project was om een zo aangenaam mogelijke tuin te creëren die als verlengde kan dienen van de woonkamer of eetkamer van je huis. Daarom is er niets aan het toeval overgelaten. Denk dus goed na over de functies die je tuin moet vervullen: extra woongedeelte, eetgedeelte, relaxplek, speelplek voor de kinderen en maak daarna pas een ontwerp.

We hebben weer veel opgestoken over tuinaanleg!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine