Van klein rijtjeshuis naar royale woning in 9 stappen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

PIER architecten is opgericht door Patricia Snel. Als zelfstandig architect zoekt zij vaak de samenwerking op met andere experts en professionals. Met PIER architecten richt ze zich vooral op het ontwerp en de begeleiding bij (ver)bouw, renovatie en restauratie van woningen en andere kleine gebouwen. Tijdens haar studie bouwkunde aan de TU Delft specialiseerde zij zich in renovatie, restauratie en hergebruik. Deze disciplines gaan we terugzien in het vervolg van dit artikel. De bewoners van deze woning verzochten namelijk om extra leefruimte en een verbouwing en herindeling van de oorspronkelijke woning.

Bestaande achtergevel

bestaande achtergevel:   door PIER architecten
PIER architecten

bestaande achtergevel

PIER architecten

Het project betrof een laat negentiende-eeuwse arbeiderswoning die al eerder werd uitgebouwd. Op de foto hierboven zien we de situatie zoals deze was voor aanvang van de werkzaamheden. Rechts zien we de bestaande uitbouw, geplaatst over de halve breedte van de woning en bedoeld om extra ruimte te maken voor de keuken. In deze situatie bleef weinig ruimte over voor de tuin en het terras.

Nieuwe achtergevel

nieuwe achtergevel:   door PIER architecten
PIER architecten

nieuwe achtergevel

PIER architecten

De gehele woning werd richting tuin en terras uitgebreid. De nieuwe achtergevel is gemaakt in houtskeletbouw en afgedekt met Red Cedar. De bestaande deuren werden hergebruikt en de openingen in de gevel werden vergroot zodat de woning van meer licht zou worden voorzien. De nieuwe gevel oogt modern en strak, zonder te vloeken met de omringende bebouwing. 

Voorheen terras

voorheen terras:   door PIER architecten
PIER architecten

voorheen terras

PIER architecten

Deze foto is genomen ten tijde van de werkzaamheden. Op dit moment is de woning nog niet richting terras uitgebreid. Rechts zien we de oude uitbouw met daarin de keuken. Dit terras heeft in de nieuwe situatie plaatsgemaakt voor de eetkamer. 

Doorbraak naar uitbouw eerste verdieping

doorbraak naar uitbouw 1e verdieping:   door PIER architecten
PIER architecten

doorbraak naar uitbouw 1e verdieping

PIER architecten

Op deze foto wordt goed duidelijk welke winst er behaald werd met het uitbreiden van de woning. We bevinden ons hier op de eerste verdieping, in het oorspronkelijke gedeelte van de woning, en kijken recht in het nieuwe gedeelte van de woning. De rand van het bestaande parket geeft de grens van de oude achtergevel aan. 

Nieuwe keuken

Doordat de muur tussen het oude terras en de keuken werd verwijderd, en deze ruimte bij de keuken werd betrokken, is er nu zowel ruimte om te koken als om met het gezin samen te komen in diezelfde ruimte. Waar in de oude situatie slechts uitzicht was op de krappe achterplaats, heeft men nu uitzicht op de achtertuin. 

Eetkamer

Aan de andere zijde van de keuken is de eethoek gesitueerd, hier bevond zich voorheen de achterplaats. De compacte woning oogt in een klap ruimer en lichter. De eetkamer en keuken worden van elkaar gescheiden door een lage wand. De ruimte is simpel doch effectief ingericht. Wanneer de temperatuur het toestaat kan het gezien nu met openstaande deuren genieten van hun maaltijden. 

Oude woonkamer

oude woonkamer:   door PIER architecten
PIER architecten

oude woonkamer

PIER architecten

In de oude situatie botste men bij binnenkomst direct tegen de eettafel aan. Dit kwam doordat de deur aan de zijkant van het entreehalletje zat en direct daarachter al de eethoek lag. Naast deze onpraktische plattegrond oogt het geheel van trap, afstap en inrichting tevens gedateerd en ietwat oubollig. 

Nieuwe woonkamer

nieuwe woonkamer:   door PIER architecten
PIER architecten

nieuwe woonkamer

PIER architecten

Door het verwijderen van de opstap richting het oude halletje oogt de woonkamer direct een stuk ruimer en helderder. De trap werd gedraaid en voorzien van kastruimte. Het halletje werd vergroot. Tegelijkertijd wist men de woonkamer een meer moderne en eigentijdse uitstraling te geven door een nieuw kleurenschema toe te passen. De wanden werden opnieuw geverfd en de trap werd voorzien van een lik witte verf. Samen met de lichte vloer vormen zij het perfecte decor voor de lichtblauwe details die we in verschillende vormen tegenkomen. Door de trap te draaien bereikt het licht dat door het daklicht op de eerste verdieping valt nu ook de woonkamer. Al deze ingrijpen zorgen ervoor dat men hier een groot gevoel van ruimtelijkheid ervaart.

Badkamer

Niet alleen op de begane grond had men behoefte aan meer ruimte, ook op de verdieping was de ruimte beperkt. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer. De badkamer bevond zich oorspronkelijk onder de schuine kap, en bood maar net voldoende ruimte aan een douche en een toilet. Door de uitbreiding werd het mogelijk om de badkamer naar het centrum van de woning te verplaatsen. De krappe badkamer werd vervangen voor een ruime variant, die plaats biedt aan een toilet, ligbad, dubbele wastafel en een ruime inloopdouche. Voor meer informatie over dit project en het architectenbureau kunt u terecht op het homify-profiel PIER architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!