Zelf een pergola maken, zo doe je dat!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Little Eden Aralia Landelijke tuinen Hout Beige
Loading admin actions …

Met een pergola op het terras of op een andere plek in de tuin maak je een fijne beschutte plek waar je buren je niet kunnen zien en je rustig wordt van het groen om je heen. Onder een pergola kun je zitten, lekker eten, wandelen of genieten van het uitzicht. Een pergola past eigenlijk overal. Zelfs in een kleine tuin. Je gaat immers de hoogte in met een pergola en je creëert zo meer ruimte en groen. Het verschil met een veranda of overkapping is het open dak van een ronde pergola. Een pergola bestaat simpelweg uit een aantal staanders (van hout, metaal of een ander materiaal) met daarop horizontale balken waarlangs planten groeien. En het leuke is, je eigen pergola maken is zeer gemakkelijk! Hoe je dit doet lees je stap voor stap in dit Ideabook.

Kies de juiste plek

Little Eden Aralia Landelijke tuinen Hout Beige
Aralia

Little Eden

Aralia

Naast het creëren van een besloten plek om te zitten kan een pergola nog meer functies vervullen. Met een pergola over de breedte van de tuin, verdeel je je tuin in tweeën. Zo vorm je een mooie overgang van het ene tuingedeelte (bijvoorbeeld je terras) naar de andere (een border). Ben je bevoorrecht met een luisterrijk uitzicht over een weiland, dan is het schitterend om dit met een pergola in te kaderen. Je lijst het landschap als het ware in. Je pad naar de achtertuin wordt zeer koninklijk door er een pergola overheen te plaatsen. Je creëert zo je eigen berceau! Let er wel dat de breedte van de pergola minimaal 1,60 moet zijn, wil je er samen romantisch onderdoor kunnen lopen. Wil je graag weten welke pergola perfect is voor je tuin? Ontdek dan deze 20 prachtige voorbeelden.

Bepaal de afmeting van de plek

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om een plattegrond van je tuin te maken op ruitjespapier. Houd voor 1 meter 2 ruitjes aan. Teken nu de pergola op de plaats waar je hem zou willen. Bedenk dat de planten die je tegen de pergola aan wilt laten straks ook ruimte nodig hebben. Die groeien zo’n halve meter uit en hebben plek nodig om te groeien. Ga je onder een pergola zitten, kijk dan voordat je de pergola gaat plaatsen goed hoe de zon in de loop van de dag in de tuin schijnt. Zit je vooral aan het eind van de dag onder de pergola? Dan is het prettig als de zon rond dit tijdstip via de zijkant naar binnen valt. Met hoeveel mensen ga je de pergola gebruiken? Met vier personen heb je al gauw een terras van ongeveer vier bij vier meter nodig.

Bepaal de vorm van de pergola

Moderne Pergola van metaal Bladgoud-tuinen Industriële balkons, veranda's en terrassen Metaal Metallic / Zilver
Bladgoud-tuinen

Moderne Pergola van metaal

Bladgoud-tuinen

We gaan nu ontwerpen! Maak ook een tekening van de pergola en bepaal precies hoe het bouwwerk er straks uit gaat zien en hoeveel materiaal je nodig hebt. Maak de pergola niet te laag. De minimale hoogte is twee en halve meter. Maak je de pergola lager dan heb je kans dat je tegen de rand van pergola aankijkt en niet de tuin in. Ook hebben de planten deze hoogte nodig om te kunnen groeien en hangen. Denk groot! De pergola is een eyecatcher in de tuin zijn en mag best gezien worden. Kom je er niet helemaal uit? Vraag om advies aan een van onze professionals.

Kies het materiaal voor de pergola

Pergola’s maak je van hout of van metaal. Heb je al een vlonder van hout, of is je schutting van hout? Dan is het mooi om voor de pergola ook hout te gebruiken. Zo wordt het een mooi geheel. Een pergola van metaal is prachtig in een moderne tuin. Het materiaal is glad en straalt iets industrieels en luxe uit. Het is wel veel moeilijker om metaal te bewerken, omdat de onderdelen aan elkaar gelast moeten worden. En dat is iets dat niet iedereen kan. Een pergola van hout kan vrijwel iedereen in elkaar timmeren. Heb je een wilde tuin? Dan is een constructie van levend natuurlijk materiaal ook heel mooi. Op de foto zie je een pergola van wilgentakken. Om zelf zo'n mooi kunstwerk te maken, steek je in het voorjaar een aantal wilgentakken in de grond. Buig ze naar elkaar toe zodat een mooi gevormde pergola ontstaat. Na een paar weken groeien de wilgen uit en krijg je een mooi levendig bouwwerk. Snoei de pergola regelmatig om de prachtige vorm te behouden.

Verzamel het materiaal voor de bouw

Alles valt of staat met het gebruik van goed materiaal en gereedschap. Gebruik duurzaam hout van goede kwaliteit, zorg voor zware staanders van minimaal 70 x70cm dik. Let er ook op dat de palen niet krom zijn. Hoe hoog de staanders moeten zijn hangt af van de bouwconstructie. En zorg voor goed gereedschap. Wat je zoal nodig hebt, is een handgrondboor, een meetlat, voldoende schroeven en moeren, een grondboor, zakken snelbeton, een waterpas en een ladder.

Markeer de plek

Bloementuin bij carre boerderij Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Landelijke tuinen
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Bloementuin bij carre boerderij

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Het moment van bouwen is bijna aangebroken. Markeer met paaltjes en touw de plek waar de pergola gaat komen. Maak voordat je de gaten in de grond gaat boren voor de staanders eerst de grond vrij van wortels en andere spullen die het boren in de weg kunnen zitten. Leg alle onderdelen op de juiste plek, zodat je goed door kan werken zonder onderbroken te worden omdat je iets kwijt bent. Alles verzameld? Begin dan je pergola te bouwen.

Plaats de staanders en de leggers

Tuin nieuwbouw villa Velddriel Villa Delphia Klassieke tuinen
Villa Delphia

Tuin nieuwbouw villa Velddriel

Villa Delphia

Boor met de handboor om de een tot maximaal twee meter een gat in de grond. Sla de palen voor een derde recht de grond in en stort voor de stevigheid bij elke paal een zak beton. De palen kun je ook laten steunen op betontegels of plaatsen in betonnen voeten. Deze laatste koop je kant-en-klaar bij een doe-het-zelfwinkel en zijn geschikt voor een niet al te zware pergola. Plaats vervolgens de leggers en de dwarsleggers. Klem ze met lijmklemmen tijdelijk op hun plek zodat je je handen vrij hebt om gaten te boren en de planken vast te schroeven. Om een dichte begroeiing te krijgen houd je tussen elke dwarslegger ongeveer 50 cm ruimte open. Hoe verder je de dwarsliggers uit elkaar plaatst hoe opener je pergola wordt. Wil je graag wat hulp bij het plaatsen van deze staanders en leggers? Schakel dan een Homify professional in.

Kosten pergola

De kosten van de pergola zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Bepaal van te voren het budget dat je wilt uitgeven aan de pergola en ga dan op zoek naar geschikte materialen. Is je budget niet zo groot, denk dan ook eens aan oude materialen.

De opties zijn eindeloos

Woonhuis P WillemsenU Moderne balkons, veranda's en terrassen Hout Hout
WillemsenU

Woonhuis P

WillemsenU

Of je er nu voor kiest om zelf een pergola te maken, of deze door een professional te laten maken, één ding is zeker: het wordt een echte eye-catcher in je tuin. Je denkt misschien al snel aan een klassieke versie van een pergola gemaakt van hout. Ondanks dat dit prachtig kan zijn bij het juiste huis is dat niet de enige optie die je hebt. Tegenwoordig worden pergola's gemaakt van allerlei materialen: wat dacht je van een metalen pergola voor een industriële look? Of kies je voor een opvallende vorm zoals een ronde pergola? Er zijn dus zeker genoeg opties om de pergola perfect te laten aansluiten bij de stijl van je eigen huis. Bekijk hier een aantal voorbeeld van moderne pergola's die er een nieuwe draai aan geven.

Fleur de pergola op

Als je alles goed heb vastgeschroefd is het tijd om de pergola verder aan te kleden. Richt het terras in met mooie tuinmeubels en plant klimplanten aan de voeten van de staanders. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld blauwe regen (Wisteria), bruidsluier (Fallopia) of clematis. Leidt de planten met draden langs de palen van de pergola. Decoreer de pergola verder met mooie kussens, of lampen. Hoe je dit doet met potten lees je in dit Ideabook. Heb je alle stappen doorlopen dan is het nu genieten van de gezellige plek die je met de pergola hebt gecreëerd. Met het groen en de accessoires is het ongetwijfeld een sfeervolle en unieke ruimte geworden.

Hoe ziet jou ideale pergola eruit? Laat het ons hieronder weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!