Voor & Na: van jaren '60 bungalow naar moderne bosvilla!

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur benadert elk gebouw op specifieke wijze. Elke omgeving is immers anders. Evenwicht en harmonie zijn sleutelwoorden bij haar ontwerpen. Zij zoekt naar de juiste balans tussen architectuur en omgeving, maar ook tussen architectuur en interieur. Basiselementen voor het komen tot een ontwerp zijn lichtinval, zichtlijnen, ruimte en functionaliteit. In de fotoserie hieronder laten we jullie een van haar projecten zien. Het betreft de renovatie van een zwaar verouderde en versleten villa in een bosrijke omgeving. Getracht werd om de villa een meer logische plattegrond te geven, alsmede het creëren van een lichtere en helderdere woning. 

Terras oude situatie

Hier zien we het terras voor aanvang van de verbouwing en renovatie. Wat hier vooral opvalt is het oubollige kleurenschema waarbij witte wanden worden afgewisseld met donkere, houten kozijnen en dakgoten. Een kleurstelling die niet bepaald eigentijds is. 

Entree oude situatie

Op deze eerste foto zien we de entree van de oude villa. Die zich op het eerste gezicht in redelijke staat lijkt te bevinden. Niets is echter minder waar, getuige bijvoorbeeld de foto's die we in het vervolg zullen laten zien. De woning bestaat uit één bouwlaag. Een deel van de woning heeft een verhoogde vloer, hieronder bevindt zich de parkeerkelder. 

Nieuwe voorgevel

overzicht voorgevel vanuit de tuin, nieuwe situatie:   door Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur
Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

overzicht voorgevel vanuit de tuin, nieuwe situatie

Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

De gehele villa werd voorzien van nieuwe puien, allen met een gelijke hoogte en indeling, het zorgt ervoor dat de villa in een klap een stuk evenwichtiger oogt. Aan de rechterzijde bevindt zich een lang, overdekt terras, dat ervoor zorgt dat de werkkamers aan deze zijde van de woning gevrijwaard zijn van al te veel lichtinval. Het is daarnaast natuurlijk ook de ideale plek voor de bewoners om tot rust te komen. 

Terras nieuwe situatie

Het oude terras werd vervangen voor een geheel nieuwe variant. Het terras werd aanzienlijk verlengd en loopt nu over de gehele breedte van dit gedeelte van de woning. Doordat het dak hellend oploopt wint het gebouw hier aan dynamiek. De oude bakstenen werden aan het zicht onttrokken en opnieuw afgewerkt. Tegenwoordig siert een strakke, heldere wand dit gedeelte van de woning. Let ook op de nieuwe vensters en deuren, die dankzij hun eenvoud en herhaling zorgen voor eenduidigheid en ritme. 

Woonkamer oude stituatie

Dat het hier een ingrijpende verbouwing betrof wordt duidelijk op deze foto. Hier zien we een beeld van de woonkamer tijdens de verbouwing. Let op de verhoging rechts op de foto, dit is waar de parkeerkelder zich bevond. Om tot een meer logische en overzichtelijke indeling te komen werd deze verhoging gesloopt. Het resultaat van al deze ijver zien we terug op volgende foto. 

Woonkamer nieuwe situatie

Het verwijderen van de verhoging zorgde ervoor dat de woonkamer een stuk ruimtelijker oogt. Het bood tevens mogelijkheden tot het vernieuwen van de plattegrond. Grote vensters zorgen ervoor dat de woonkamer baadt in het daglicht. De witte wanden en plafonds versterken dit effect. De vloer bestaat uit tegels van travertijn. De inrichting van de woonkamer is simpel maar effectief, waarbij twee gezellige zithoeken werden gecreëerd. 

Doorkijk vanuit woonkamer naar keuken en gang

doorkijk vanuit woonkamer naar keuken en gang, nieuwe situatie:   door Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur
Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

doorkijk vanuit woonkamer naar keuken en gang, nieuwe situatie

Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

De opdrachtgevers verzochten niet alleen om een totale renovatie van het gebouw maar wensten ook een vernieuwde ruimtelijke ervaring. De oude, hokkerige indeling, maakte om die reden plaats voor een nieuwe, open ervaring. Hier hebben we vanuit de woonkamer uitzicht op de vertrekken daarachter. Links zien we de keuken. Door middel van schuifdeuren kunnen de verschillende ruimtes van elkaar afgesloten worden. Wanneer deze open staan ontstaat er één lange zichtlijn, die een groot gevoel van ruimtelijkheid en vrijheid oproept.

Keuken oude situatie

Hier zien we de keuken ten tijde van de verbouwing. We kunnen nog net een gedeelte van het oude behang zien, dat met zijn motief nogal ouderwets en oubollig oogt. Hetzelfde geldt voor de tegeltjes op de muur daarachter. Dit is een keuken uit vervlogen tijden. Een keuken die een stoffig gevoel van nostalgie oproept. Duidelijk ongeschikt voor een moderne inrichting. 

Eethoek nieuwe situatie

In de woonkamer werd een grote, robuuste boekenwand geplaatst. Die dankzij zijn lichte, eikenhouten kleur niet al te massief oogt. Deze boekenwand vormt de scheiding tussen de woonkamer en de eethoek, die we op de achtergrond kunnen zien. Zachte, aangename kleuren worden hier afgewisseld met enkele opvallende details en accessoires. Zie hiervoor bijvoorbeeld de chromen bloemenvaas centraal op de foto en de opvallend gekleurde stoelen rechts. De wand in het midden vervult twee functies, aan deze kant vormt het een boekenkast terwijl de andere kant ingericht is met keukenapparatuur, zoals een koelkast en een oven. Vanuit de gehele woning heeft men aan alle kanten uitzicht op de bosrijke omgeving, zodat men binnen optimaal kan genieten van het landschap. Voor meer informatie over dit project kunt u terecht op het homify-profiel van Suzanne de Kanter Architectuur & Interieur

Wat vind jij van de transformatie? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!