Zo voorkom je deze 8 missers bij de aanleg van je tuin! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo voorkom je deze 8 missers bij de aanleg van je tuin!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Klassieke tuinen van homify Klassiek
Loading admin actions …

De zomertijd is dé tijd voor je tuin en de ideale gelegenheid om weer wat frisse wind te laten waaien door je buitenruimte door wat kleine of grotere dingen te veranderen en wat nieuwe flair toe te voegen. Maar er zijn daarbij een aantal basisregels die echt belangrijk zijn om even door te nemen. Lees deze tips van onze tuinarchitecten even door zodat je weet wat de dingen zijn waar je van tevoren echt even bij na moet denken. Leerzaam!

Misser 1: geen tuinpad

Zonder een simpel tuinpad begin je in de gemiddelde tuin met een bepaalde grootte eigenlijk niets. Zo'n tuinpad zorgt er namelijk voor dat we op zijn minst met droge voeten van A naar B komen en alle perken kunnen bereiken zonder het gras plat te stampen, maar brengt ook structuur aan in je tuin. Kortom een basiselement dat bijdraagt aan de basislook van je tuin en die functionaliteit geeft aan je tuin.

Misser 2: plantenperken zonder structuur

Vurige border Landelijke tuinen van Carla Wilhelm Landelijk
Carla Wilhelm

Vurige border

Carla Wilhelm

Of je je bloemenperken heel precies of romantisch-wild aanlegt is natuurlijk geheel je eigen persoonlijke keuze. Maar het is wel belangrijk dat je een bepaald ontwerp of concept hebt voor je tuin. Die bloemenpracht kan namelijk alleen maar tot haar volle recht komen waardoor je er langdurig plezier van hebt wanneer je weet welke soorten planten je goed bij elkaar kunt plaatsen, welke bloemen veel zon nodig hebben en welke je beter in de schaduw kunt plaatsen en hoeveel water en welke bodemomstandigheden ze nodig hebben. Een mooie tuin vraagt dus om een goed plan en ontwerp.

Misser 3: meubels die niet comfortabel zijn

Het lijkt een logische tip, maar hoe vaak vergeten we dit niet? En heb je toch weer een recht ijzeren bankje gekocht dat helemaal niet lekker zit. In de tuin wil je graag kunnen ontspannen dus kies voor meubels waar je ook echter lekker relaxed in kunt zitten, liefst met schuine rugleuning, zachte kussens en ruim zitgedeelte.

Misser 4: een chaotische stijlenmix

In je tuin staan naast de tuinkabouters, buddhabeelden en een in het oog springende rozenboog? Er is in principe niets op tegen om verschillende stijlen te mixen tot een creatief geheel, mits deze elkaar versterken en zorgen voor een fraaier en harmonisch geheel. Maar let op dat je tuin niet chaotisch, overvol en onrustig aanvoelt want dan kun je er ook niet meer ontspannen. Voor een fraaie, rustgevende en ontspannen sfeer kun je daarom beter kiezen voor een bepaald thema en het daar bij houden.

Misser 5: teveel onderhoud

Ook een veel voorkomende misser is dat we vaak niet nadenken bij de hoeveelheid onderhoud die een tuinontwerp met zich meebrengt. Je kunt je tuin namelijk zo aanleggen dat je er zeer weinig onderhoud aan hebt, maar wanneer je hier niet bij nadenkt kan dit achteraf wel eens flink tegenvallen. En echt, er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden om toch een prachtige groene tuin aan te leggen waar je weinig tijd in hoeft te steken.

Misser 6: geen schaduw

Ook al wonen we in Nederland, op sommige dagen kan het toch behoorlijk warm zijn en snakken we naar een plekje in de schaduw. Dus of het nu een zonnescherm, parasol of schaduwdoek is – het mag in ieder geval niet ontbreken aan een goede schaduwplek in je tuin! En bovendien zorgen deze plekken niet alleen voor schaduw, ze beschermen ook tegen wind en regen!

Misser 7: goedkope materialen

​Back garden at Bedford Gardens House. Moderne tuinen van Nash Baker Architects Ltd Modern
Nash Baker Architects Ltd

​Back garden at Bedford Gardens House.

Nash Baker Architects Ltd

Je tuin wordt in grote mate beïnvloed door de weersomstandigheden waardoor alles snel verweerd en verouderd. Kies je voor goedkope materialen dan kom je er al snel achter dat deze na een paar jaar hun glans volledig verloren hebben. Investeer daarom bij voorkeur in duurzame en kwalitatieve materialen zodat je lang plezier hebt van je tuinmeubels of plantenbakken en bescherm ze in de winter met plastic hoezen! Wil je meer tuintips lezen? Dan raden we ook 7 praktische tips voor de perfecte tuin aan.

Misser 8: zonder die unieke touch

Klassieke tuinen van homify Klassiek

Wanneer die unieke touch ontbreekt dan ziet zelfs die op het eerste gezicht fraai aangelegde en optimaal doordachte tuin er levenloos en saai uit. Mooie blikvangers en details die persoonlijkheid en karakter uitstralen zijn de Ahhs en Ohhs voor een optimaal tuingevoel. Dat kunnen bijvoorbeeld zelfgebouwde meubels zijn, een opvallend kruidenperk, unieke plantenpotten, kunstobjecten of kleurrijke lampions zijn.

Zeer praktische tips voor een goed tuinontwerp!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!