Het juiste pad vinden, wij helpen je een handje | homify

Het juiste pad vinden, wij helpen je een handje

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Stijlvolle tuin Raamsdonksveer Moderne tuinen van De Rooy Hoveniers Modern
Loading admin actions …

Een pad in de tuin zorgt ervoor dat je niet voor elke wandeling je kaplaarzen hoeft aan te trekken omdat je door de aarde moet lopen. Een pad brengt je op een makkelijke manier van a naar b. Van je huis naar de schuur, het terras achterin de tuin of naar een mooie bloem ergens in de border. Dit kan via de snelste route in een rechte lijn, via een flauwe bocht of met veel omwegen langs een kabbelende beek en veel struikgewas. Een pad is dus eigenlijk iets heel functioneels, maar heeft tegelijkertijd ook veel invloed op de vorm en uitstraling van je tuin. Een kronkelig pad van schors geeft een heel andere sfeer dan een recht pad van grote tegels. Welk materiaal je voor de paden kiest hangt af van de stijl van je huis en van je tuin. Het aanbod van materialen en de mogelijkheden in vormen zijn groot. Vind je door de bomen het bos niet meer? In dit Ideabook helpen we je om het juiste weg te vinden.

Halfverharding

Japanese style planting Moderne tuinen van Earth Designs Modern
Earth Designs

Japanese style planting

Earth Designs

Zowel in een moderne tuin als in een meer landelijke natuurlijke tuin is het mooi om halfverharding als schelpen, grind en spit op paden te gebruiken. Het gebruik van halfverharding op de paden in je tuin heeft een aantal voordelen. Het maken van allerlei vormen is makkelijker dan bij tegels, het materiaal is vrij goedkoop en de paden laten beter water door dan een dicht pad van tegels. Ook combineert halfverharding prachtig met vierkante tegels zoals je op deze foto ziet. Welke soort halfverharding je kiest is afhankelijk van je smaak en de stijl van je tuin. Schelpen lenen zich bijvoorbeeld bij uitstek om een strandsfeer te scheppen. Leg onder het pad een laag antiworteldoek. Dit is even een werkje, maar het scheelt je straks heel veel tijd in het wieden van onkruid. Ook is het aan te raden om de rand van het pad af te sluiten met een afsluitband. Zo voorkom je dat de schelpen of de kiezels straks tussen de planten in je tuin liggen.

Gras

Gras. Je kan erop liggen in de zon. Het gebruiken als veld om te badmintonnen of een balletje te trappen. Op gras kun je picknicken met een kleed in je mooiste kleren en het lekkerste eten. En over gras kun je wandelen. Van het huis naar de veranda achterin de tuin of zomaar om een rondje te maken. Gras als pad. Het mooie van gras is dat het leeft en groeit en dat het ruimte geeft. Op de foto zie je dat het huis en het gras samen een mooi geheel vormen. Meer is eigenlijk niet nodig. En het pad? Die kies je zelf. Volg gewoon je voeten!

Tegels los gelegd op zand

Natuur is de trend. Dit zie je ook terug in de tuin. We komen steeds meer tegels tegen met een natuurlijke vorm en structuur. Tegels met roesteffecten, tegels die op hout lijken. En niet te strak, maar nonchalanter en onregelmatiger. Op foto zie je hier een mooi voorbeeld van. Geen enkele tegel is gelijk. Leuk is het om de tegels op verschillende afstanden van elkaar te leggen op een onderlaag van zand (los gelegd). Als voegmiddel gebruik je gras of een bodembedekker als loopkamille. 

Tegels vast in cement

Grote vierkante tegels passen als geen ander in een moderne tuin. Leg ze met weinig tussenruimte voor een nog strakker effect. Ook handig als je niet houdt van onkruid tussen de tegels. Bij grote tegels is het belangrijk dat de ondergrond stabiel. Een goede bodem van zand en cement is hiervoor vaak noodzakelijk. Het leggen van tegels in cement is geen eenvoudige klus en is ook niet in alle omstandigheden even handig. Raadpleeg daarom altijd eerst een professional voordat je aan de slag gaat!

Staptegels

Stenen zijn elementen die je tuin een losse, iets wat Japanse sfeer kunnen geven. Een pad van losse stenen loopt als een avontuurlijk bergpad ergens in de alpen. Langs kabbelende beekjes en diepe afgronden. Maak je een pad van losse stenen in  de tuin, zorg er dan ook voor dat er onderweg iets te beleven is. Leid het pad langs een mooie vijver en een bosje wuivende grassen. En zorg ervoor dat je aan het begin niet direct kunt zien waar je naar toe loopt. Op deze manier nodigt het pad je uit om de tuin in te gaan.

Schors

In een natuurlijke tuin is het mooi om paden aan te leggen in vloeiende en gebogen vormen. Geen paden in rechte lijnen, maar grillig gevormde paden van recycled materiaaal als schors. Samen met de losse beplanting van de wilde tuin vormt dit een mooi harmonieus geheel. Heb je een grote tuin dan kun je schors zelf maken door snoeiafval van bomen en heesters klein te maken in een versnipperaar en over de paden uit te strooien. Het enige nadeel van schors is dat na verloop van tijd verteert. Maar daar staat tegenover dat het gebruik van schors goedkoop is en een een hele duurzame manier van tuinieren is. Vind je het toch te veel werk om jaarlijks je snoeiafval zelf te verwerken tot mulch, koop dan schors van een goede kwaliteit in een tuincentrum. Dit blijft ook iets langer op de paden liggen.

Hout

Tuin met karakter Moderne tuinen van De Rooy Hoveniers Modern
De Rooy Hoveniers

Tuin met karakter

De Rooy Hoveniers

Paden gemaakt van oude materialen als scheepsvloerdelen, verroest staal of oude tegels geven de tuin een stoere industriële uitstraling. In tegenstelling tot nieuwe materialen hebben oude materialen een historie en een ziel. In een andere omgeving en een andere tijd hebben mensen hier overheen gelopen. Hoe vaak zal de scheepsjongen de vloerdelen op de foto hebben schoon gemaakt? De lange lijnen van de vloerdelen op de foto combineren schitterend met de omhooggaande lijn van de haag en de transparante pluimen van de grassen. Vind je dit iets te robuust dan kun je ook kiezen voor vloerdelen gemaakt van bamboe of vloerdelen gemaakt van composiet. Gebruik voor brede planken voor een rustige uitstraling.

Mooi is het ook om langs het pad verlichting aan te brengen. Hoe je dit doet lees je in dit Ideabook.

Welk pad vind jij het mooiste? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!