Sta je op het punt een appartement te kopen? Hier let je op! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Sta je op het punt een appartement te kopen? Hier let je op!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne woonkamers van Traço Magenta - Design de Interiores Modern
Loading admin actions …

Als je op het punt staat om je eerste appartement te gaan kopen, dan is er heel wat waar je op moet letten. En ook bij het aangaan van een huurcontract is het goed om vooraf een aantal dingen te hebben uitgezocht. Zo wil je natuurlijk wel dat het appartement groot genoeg is voor al je spulletjes. Als je in je eentje koopt heb je aanzienlijk minder ruimte nodig dan wanneer je met jouw partner of gezin een appartement gaat betrekken. Ook de plek waar het appartement staat speelt een rol in jouw keuze. Meestal heb je wel een plek in je hoofd waar je graag zou willen wonen. En dan zijn er nog dingen als prijs, afstand tot je werk en de aanwezigheid van een grote berging om in overweging te nemen.

In dit Ideabook hebben we voor je op een rijtje gezet waar je bij het kopen of huren van een appartement op moet letten. Door de stappen tijdens je zoektocht te doorlopen zorg je ervoor dat je niet de verkeerde keuze maakt. Iets wat zeker bij koop nogal vervelende gevolgen kan hebben. Neem de punten in dit Ideabook daarom mee tijdens je zoektocht en voorkom een miskoop. Lees snel verder en vervolg je zoektocht naar het perfecte appartement vandaag nog.

De grootte van het appartement

Bij het kopen of huren van een appartement speelt de grootte uiteraard een belangrijke rol. Natuurlijk heb je dit niet altijd voor honderd procent zelf in de hand. Hoe groter een appartement, hoe meer je er voor moet betalen. Wat dat betreft moet je rekening houden met het budget dat je te besteden hebt. Binnen dat budget kunnen er wel grote verschillen zijn in groottes. Zo betaal je voor een appartement dicht bij een stadscentrum vaak een stuk meer dan voor een appartement dat een stukje buiten de stad ligt. Als je de ruimte verkiest boven de ligging, dan kun je dus beter kiezen voor een iets groter appartement buiten het centrum.

De plaats waar het appartement zich bevindt

De plek waar een appartement zich bevindt heeft veelal veel invloed op de prijs. Voor populaire gebieden betaal je nou eenmaal meer. Dat geldt vooral voor de grotere steden in de Randstad. Hoe dichter je bij de stadscentra wilt wonen, hoe meer je gaat betalen. Daarom is het wellicht niet voor iedereen mogelijk om dicht bij het centrum te wonen. Als dit wel lukt, moet je vaak veel inleveren op de grootte van het appartement. Toch is het wel belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de omgeving waar je gaat wonen. Het heeft weinig zin om in een dorp te gaan wonen waar je niet gelukkig wordt. Probeer daarom de beste balans te vinden tussen locatie, grootte en prijs.

De prijs van het appartement

Wat betreft de prijs van een appartement ben je veelal aan een bedrag gebonden dat je kunt lenen, dan wel maandelijks kunt missen. Op dit gebied valt er wat dat betreft niet zo heel veel te kiezen. Wel kun je binnen je budget kijken hoeveel je voor een appartement over hebt. Vergeet niet dat de maandlasten van een woning een groot deel van je inkomsten beslaan. Hoe goedkoper je zit, hoe meer geld je maandelijks uit kunt geven aan andere leuke dingen. Vergeet bij een appartement ook niet dat er vaak nog servicekosten bijkomen. Voor een gemiddeld appartementencomplex betaal je al snel rond de honderd euro servicekosten per maand.

De staat waarin het appartement zich bevindt

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska Moderne woonkamers van BN International Modern
BN International

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska

BN International

Om te kunnen genieten van een onderhoudsvrije tijd in je appartement, moet het er natuurlijk wel goed uitzien. Natuurlijk moet je aan de binnenkant het één en ander aanpakken, zoals het leggen van een nieuwe vloer of het schilderen van de muren. Maar wat betreft de grotere dingen in je appartement is het wel fijn als het zich in goede staat bevindt. Let daar bij het uitkiezen van een appartement goed op en neem tijdens de bezichtiging eventueel iemand mee die daar verstand van heeft. Voor een koopappartement kun je ook altijd een bouwrapport laten opmaken waarin de staat van het appartement wordt verwerkt.

Afstand tot openbaar vervoer, werk en school

Wat betreft de ligging van een appartement is het ook belangrijk om andere dingen mee te nemen dan alleen de nabijheid tot het stadscentrum en een fijne buurt. Zo is het wel handig als je werk of school vanuit je nieuwe woning goed te bereiken zijn. Als je altijd met het openbaar vervoer reist is het wel belangrijk dat er in de buurt een goede aansluiting of de bus en/of trein is. Voor je het weet verhuis je naar een plek niet ver van je oude woning, maar kijk je wel opeens tegen een uur extra reistijd naar je werk aan. Daar wordt natuurlijk niemand heel blij van.

Zijn huisdieren toegestaan?

Of huisdieren zijn toegestaan geldt vooral voor huurappartementen. Een koopappartement is van jou, dus daar zal niet snel instaan dat je geen huisdieren mag hebben. In een huurovereenkomst kan dit wel zijn opgenomen. Daarom is het belangrijk om een huurcontract altijd goed door te lezen voordat je ergens je handtekening onder zet. En niet alleen met betrekking tot huisdieren, maar ook wat betreft andere dingen die er in kunnen staan. Zeker als je al huisdieren hebt, is het erg belangrijk om van tevoren te weten of ze in het complex zijn toegestaan.

Extra’s zoals een balkon, tuin, berging, parkeergelegenheid

Tenslotte zijn er nog een aantal extra’s die je in overweging moet nemen. Heeft het appartement een balkon? En zo niet, waar kun je ’s zomers dan buiten zitten? Is er dan soms een grote binnentuin voor algemeen gebruik. Als je graag een klein tuintje wil, moet je naar appartementen op de eerste verdieping van een gebouw kijken. Het is ook goed om te weten of er bij het appartement nog een aparte berging zit. Voor het stallen van je fiets en een aantal andere spulletjes is dit wel heel erg makkelijk. Parkeergelegenheid rondom het complex of een garage eronder zijn, indien je in het bezit bent van een auto, ook zaken om op te letten.

Wil je meer weten over appartementen? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Weet jij nog dingen waar je bij het kopen van een appartement op moet letten? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!