7 verse tips voor een kruidentuin in je stadsappartement | homify

7 verse tips voor een kruidentuin in je stadsappartement

TILL BEHNE TILL BEHNE
Lakes By Yoo 2 Future Light Design KeukenKeukengerei
Loading admin actions …

We proberen allemaal zo gezond en natuurlijk mogelijk te leven. We gaan naar speciale supermarkten, biologische markten en geven geld uit aan superfoods. We filteren ons drinkwater, besteden aandacht aan ons lichaam en proberen zo nu en dan de natuur in te trekken om bij te komen van ons hectische dagelijkse bestaan. Een kruidentuin past perfect in dit plaatje. Je eigen gekweekte kruiden en wellicht zelfs groente of sla. Wie wil dat nou niet? Verser en lekkerder wordt het niet. Maar er zit natuurlijk nog een praktische kant aan dit verhaal. Namelijk hoe de je dat nou, zelf een kruidentuin creëren. Heb je daar wel plek voor in je huis? Ja dat heb je. Want zelfs op je studentenkamer, kleine appartement of dakterras kan je een kruidentuin realiseren. Heb je een tuin tot je beschikking kan helemaal alle kanten op. In dit Ideabook lees je een aantal handige tips voor de beste kruidentuin, zelfs met minimale ruimte.

Kies de kruiden die je het lekkerst vindt

Een goed begin is het halve werk. Dus denk je er over om aan een kruidentuin te beginnen, ga voor je zelf eerst goed na wat je precies wil. Een kruidentuin kost tijd, geld en energie dus het is goed om te weten wat je nodig hebt. Eet je veel basilicum, platte peterselie of juist tijm en rozemarijn. Als je niet helemaal zeker weet wat je nu precies vaak gebruikt kun je een aantal weken een klein kruidendagboek bijhouden om te kijken wat er vaak in je eten terecht komt. Als je daar eenmaal achter bent, kun je beginnen met zaaien.

Evalueer goed de beschikbare ruimte

Vervolgens is het belangrijk dat je een goede plek voor je kruidentuin kiest. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de beschikbare ruimte. Is die ruimte beperkt zul je het waarschijnlijk moeten doen met een aantal potten. Beschik je over de luxe van een balkon of dakterras kun je al wat grootser denken. Heb je een tuin, zijn de mogelijkheden natuurlijk helemaal eindeloos. Wat je wel moet bedenken, zeker als je werkt in een kleine ruimte, is dat planten zonlicht nodig hebben om te groeien. Je kruidentuin bij een raam plaatsen is dus geen overbodige luxe. Hier laten we je een aantal fraaie balkon en terrassen zien.

Ga de hoogte in om ruimte te besparen

Als je kruidentuin het moet hebben van een minimaal oppervlak is het de kunst daar zo efficiënt mogelijk mee om te gaan. Als het aantal vierkante meters beperkt is, kun je gelukkig altijd nog de hoogte in. Je kan de potjes voor je kruiden aan het plafond hangen. Je kan planken ophangen waar je kruidenpotjes op kan zetten of een rek aan de muur hangen waar je in een langwerpige plantenbak de kruiden laat groeien. Een andere fraaie oplossing zijn pallets, zoals op deze foto. Deze kun je op de grond zetten of aan de muur hangen. In zo’n pallet is genoeg ruimte voor de kruiden, en het ziet er nog eens fantastisch uit ook.

Gebruik eens iets anders om je kruiden in te laten groeien

De kruiden zelfs zijn op zichzelf al mooi om naar te kijken. Maar met de potten waarin ze groeien kan je ook het een en ander bereiken. Vaak zien we planten groeien in potten van terracotta. Niks mis mee natuurlijk. Maar om de boel wat op te leuken of spannender te maken kan je ook kiezen voor iets anders. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een stoer industrieel voorbeeld zien we op deze foto waar een deel van een afvoerbuis gebruikt is. Door de knik kan je zelfs aan twee kanten kruiden laten groeien. Maar je kan ook een houten krat nemen. Als je daar wat zeil of plastic inlegt, blijft de aarde waar die zijn moet en heb je een mooie kruidenkrat. Of je kan ook bijvoorbeeld een vaas van glas gebruiken. Dan zie je door het glas de wortels groeien, wat voor een extra dimensie zorgt.

Zorg voor de nodige schaduw in de hete maanden

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl Studio REDD exclusieve tuinen Moderne balkons, veranda's en terrassen
Studio REDD exclusieve tuinen

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl

Studio REDD exclusieve tuinen

Planten houden van zon. Maar zoals met alles is maat houden erg belangrijk. Niet dat we ons in dit kikkerlandje heel veel zorgen moeten maken over overmatige zonneschijn, maar een beetje schaduw op z’n tijd is wel belangrijk. Bij te veel zon kunnen de kruiden uitdrogen en doodgaan. Heb je dus een zonnig balkon of dakterras is het aan te raden om de mogelijkheid te hebben de kruiden zo nu en dan uit de zon te kunnen houden. Daarbij kan je denken aan een parasol, een schaduwdoek of een zonnezeil. En daar profiteren niet alleen de kruiden van. Ook jij hebt zo nu en dan behoefte aan schaduw en dan kan je die delen met je kruiden. In dit Ideabook vertellen we je alles over schaduwdoeken en zonnezeilen.

Creeër een fijne zitplek bij je kruidentuin

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid Dakterras.nl Mediterrane balkons, veranda's en terrassen
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

Je kruidentuin is naast heel eetbaar ook heel mooi om te zien. Als het goed is. Net als van bloemen, struiken of bomen kun je ook genieten van je visueel aantrekkelijke kruidentuin. Het is dus een goed idee om bij je kruidentuin een fijne zitplek te creëren zodat je kijkend naar de kruiden lekker tot rust kan komen. Of in alle rust kan zitten lezen over wat je in het volgende seizoen allemaal gaat planten. Of om na een middag onkruid wieden, ompotten, zaaien of oogsten je vermoeide spieren kan laten bijkomen.

Zorg voor genoeg plek om kruiden op te bergen

Met het nodige geduld en enige toewijding komt het moment dat de kruiden klaar zijn. Want wie zaait, zal oogsten. En nu hangt het er natuurlijk helemaal van af hoeveel je gezaaid hebt, hoeveel je zal moeten oogsten. Maar als je meer kruiden hebt dan je kan eten is het wellicht slim om je kruiden goed te bewaren. Daarvoor zijn een aantal oplossingen te verzinnen. Sowieso is het prettig deze in de keuken te bewaren zodat je er tijdens het koken makkelijk bij kan. Je kan bijvoorbeeld een kruidenplankje inrichten met allerlei potjes met kruiden. Of je kan, zoals op deze foto, de potjes direct aan de muur hangen. Zo kan je ook meteen goed zien welk potje je moet hebben. Al met al is het dus niet super ingewikkeld om je eigen kruidentuin te maken. Het hangt af van de beschikbare ruimte en hoe creatief je ermee omgaat. Dankzij dit Ideabook ben je in ieder geval weer een stap verder. Deze professionals kunnen je wellicht ook helpen.

Heb jij al je eigen kruidentuin? Vertel hieronder in het comment gedeelte hoe deze eruit ziet.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!