12 onderhoudsarme tuinideeën die er echt geweldig uitzien! | homify

12 onderhoudsarme tuinideeën die er echt geweldig uitzien!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify Rustieke tuinen Hout Bont
Loading admin actions …

Een mooie tuin is één ding maar als je er een enorme hoeveelheid tijd in moet steken (die je niet hebt) om hem te onderhouden en verzorgen dan gaat de lol er snel af, niet? Vraag het elke professionele tuinier en die zal je vertellen dat de juist balans tussen esthetiek en inspanning de sleutel is tot het creëren van een buitenruimte waar je graag je tijd in doorbrengt. En nu de zomer bijna in aantocht is, is het nu misschien ook de juiste tijd om een nieuw tuinproject te starten. Bekijk onze top tips voor een prachtige maar onderhoudsarme tuin en verbaas je over hoe simpel het is!

1. Plaats wat grind

Contemporary Cottage Garden Yorkshire Gardens Rustieke tuinen
Yorkshire Gardens

Contemporary Cottage Garden

Yorkshire Gardens

We weten allemaal dat onkruid wieden de meeste tijd vraagt wanneer het om tuinonderhoud gaat en daarom moet je preventief te werk gaan! Plaats een goede laag houtsnippers op je borders om weelderige onkruidgroei tegen te gaan en tegelijk de bodem te voeden. Twee voor de prijs van één!

2. Plaats zo min mogelijk gras

Wanneer je een groot gazon hebt dan heeft dit regelmatig bemesting, water, verticuteren en maaien nodig om er goed uit te blijven zien en dat betekent dus een hoop tijd en inspanning. Wanneer je het formaat van je gazon kleiner maakt, hoef je een stuk minder tijd te besteden aan je gras. Of laat het gras helemaal weg, nog beter.

3. Deel je planten in in compartimenten

​London Kitchen Garden - Small Garden Design by LS+L homify Rustieke tuinen Hout Bont
homify

​London Kitchen Garden – Small Garden Design by LS+L

homify

Plaats echter zeker wat planten in je tuin voor een groene look maar probeer om ze echt apart te houden door ze in afgebakende compartimenten te plaatsen zodat je je geen zorgen hoeft te maken over snoeien of het woekeren van je planten. Wat een opluchting!

4. Hou het bij onderhoudsarme planten

En wanneer we het over planten hebben, hou het dan bij voorkeur bij soorten die weinig onderhoud nodig hebben in plaats van voortdurende zorg en aandacht. Groenblijvende planten zijn een perfecte keuze en ook hardere soorten zoals cactussen en vetplanten vragen weinig aandacht. Plaats geen bodembedekkers want deze gaan snel woekeren!

5. Plaats struiken in plaats van borders

Contemporary screening , fencing & wall panels Paul Newman Landscapes Moderne tuinen
Paul Newman Landscapes

Contemporary screening , fencing & wall panels

Paul Newman Landscapes

In plaats van perken en borders zou je ook kunnen kiezen voor struiken, hagen en schuttingen als afbakening voor je tuin. Je hoeft je nooit meer druk te maken over het planten van eenjarige bloeiende planten, je hoeft er alleen de heggenschaar af en toe een keer overheen te halen!

6. En wat dacht je van een beetje minimalisme

Suspended Wall Seat in Japanese Style Garden Unique Landscapes Aziatische tuinen
Unique Landscapes

Suspended Wall Seat in Japanese Style Garden

Unique Landscapes

Kiezen voor minder hoeft niet te resulteren in een gebrek aan stijl omdat een meer understated design juist een hele nieuwe dimensie aan chique landscaping kan toevoegen aan je tuin. Wat grind en een zitplaats ziet er net zo geweldig uit als een grote border vol groen!

7. Maak een perk met wilde bloemen

Modern Family garden in North London Earth Designs Moderne tuinen
Earth Designs

Modern Family garden in North London

Earth Designs

Wanneer je van flora en fauna houdt dan is het inrichten van een border met wilde bloemen zeker een goed idee. Je zaait er gewoon wat wilde bloemenmengsel zaadjes en laat de natuur haar gang gaan. Zorg voor een goede afbakening en je hoeft je nergens zorgen over te maken. En geniet de hele zomer van deze kleurenzee!

8. Overweeg een water-element

Een eenvoudig maar fraai water-element is zodra je dit hebt geplaatst min of meer zelfregulerend. Dit betekent dat je kunt genieten van dit prachtige centrale element in je tuin zonder al te veel onderhoud. En zeg eerlijk: wie heeft er planten nodig wanneer je een waterval hebt?

9. Plaats winterharde bloeiende planten voor wat kleur

Sunny terrace Borrowed Space Mediterrane balkons, veranda's en terrassen
Borrowed Space

Sunny terrace

Borrowed Space

Wanneer je van wat kleur houdt in je tuin maar liever geen seizoensgebonden hanging baskets ophangt of eenjarigen plaatst dan is het tijd om wat bloeiende vaste planten te kopen zoals prachtige ultra-paarse lavendel. Je geniet niet alleen van een heerlijke geur die je aan de Provence doet denken en ze zijn zeer onderhoudsarm!

10. Hang je gereedschap grijpklaar

Een onderhoudarme tuin is ook netjes dus investeer in een mooie oppotruimte of kleine schuur voor je tuingereedschap. Wanneer alles daar netjes opgeborgen staat en klaar hangt, hoef je het alleen maar te pakken en kun je aan de slag!

11. Maak een woongedeelte buiten

Terrace with furniture Gardenplan Design Moderne tuinen
Gardenplan Design

Terrace with furniture

Gardenplan Design

Een gegarandeerde manier om je tuin prachtig in te richten maar wel onderhoudsarm is door het plaatsen van een ruime zithoek bovenop grote tegels die eenvoudig schoon te maken zijn en waar geen onkruid doorheen groeit. En bespaar daarbij vooral niet op de kussens!

12. Maak ruimte voor wat ontspanning

Double Rainbow Hammock Hen and Hammock TuinMeubels
Hen and Hammock

Double Rainbow Hammock

Hen and Hammock

En met je fantastisch mooie onderhoudsarme tuin hou je natuurlijk zeeën van tijd over dus zorg ervoor dat je ook een heerlijke relaxruimte inricht waar je met cocktail en boek kunt genieten van je weelderige tuin! Wil je graag meer tuintips? Bekijk dan ook even: 17 tips voor een toptuin zonder veel werk!

Daar zitten zeker tips tussen die we nog niet kenden!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!