6 zaken waaraan je moet denken als je kleine kinderen in huis hebt | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 zaken waaraan je moet denken als je kleine kinderen in huis hebt

TILL BEHNE TILL BEHNE
FABULA living van BLOOM & STYLE Scandinavisch
Loading admin actions …

De komst van een kind verandert alles. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Naast rekening houden met een stuk minder slaap en vrije tijd moet je er er ook aan denken dat je huis klaar is voor die kleine. Natuurlijk wil je alleen het beste voor je kind en moet hij of zij straks lekker kun spelen en veilig door het huis kunnen kruipen. In dit Ideabook geven we je een aantal tips waardoor je appartement, ondanks de niet oneindige ruimte, er als het eenmaal zover is, helemaal klaar voor is. Want een gewaarschuwd mens telt nu eenmaal voor twee. En als je appartement helemaal kindvriendelijk is, kan jij onbezorgd van je kind genieten en hoef je niet bang te zijn dat er iets gebeurt wat niet de bedoeling is.

Plek om te spelen

Niets zo fijn als een blij spelend kind. Zorg er dus voor dat er in het huis genoeg plek is voor je kind om te spelen. Uiteraard in zijn of haar eigen kamer, maar zeker ook een plek in de woonkamer zodat je de boel nog een beetje in de gaten kan houden. En spelen kan op allerlei manieren. Met speelgoed bijvoorbeeld. Altijd prettig om een kast te hebben waar alles in opgeborgen kan worden zodat het er naderhand weer een beetje fatsoenlijk uitziet. Zeker van belang als je huis niet al te groot is. Stimuleer de creativiteit van je door een teken- en schildertafel neer te zetten. En draai bijvoorbeeld in de gang twee grote haken in het plafond waar je een leuke schommel kan ophangen. En uiteraard vermaken kinderen zich ook prima met een boekje in een luie stoel of tijdens het verstoppertje spelen in de kledingkast. Andere leuke kinderkamers vind je hier.

Waar zet je de televisie?

Televisiekijken is natuurlijk een van de lievelingsbezigheden van kinderen. Maar het is zaak om de verleiding niet te groot te maken. Staren naar een scherm en al die indrukken die worden afgevuurd op dat kleine breintje zijn niet bevorderlijk voor de ontwikkeling ervan. En dus is het misschien een idee om de televisie subtiel weg te werken in een kast of televisiemeubel. Want: wat niet weet, wat niet deert. Als de televisie niet prominent in de woonkamer staat, is de kans groot dat de vraag ernaar een stuk minder groot zal zijn. En als ze eenmaal op bed liggen kan de kast natuurlijk open en kan er naar hartenlust gezapt worden.

​Op de muren tekenen

Het is duidelijk dat kinderen houden van tekenen, of beter gezegd kliederen. Je kent ze wel, die foto’s of filmpjes op internet van kinderen die ‘per ongeluk’ op de muur hebben getekend in plaats van op hun papier. Dat kan je voorkomen door ze juist te stimuleren op de muur te krassen. Wel op een daarvoor aangewezen stukje muur natuurlijk. Gewoon een likje schoolbordverf op een muur in het huis en ze kunnen de hele dag hun gang gaan. En als het niet door de kinderen wordt gebruikt om te kliederen, kunnen papa en mama er eventueel nog dingen op schrijven die ze niet willen vergeten. Deze professionals denken graag met je mee over het inrichten van je huis.

Veiligheid in huis

Twister eettafel voor Spoinq van Marc Th. van der Voorn Landelijk
Marc Th. van der Voorn

Twister eettafel voor Spoinq

Marc Th. van der Voorn

Gevaar schuilt in een klein hoekje. Dus je kan maar beter goed voorbereid zijn. En als je goed voorbereid bent, kun je vervolgens ook weer genieten van het leven. Want je de hele dag zorgen maken of het allemaal wel goed komt met je kind is ook niet leuk. Uiteraard is het van belang alle schadelijke en gevaarlijke dingen zoveel mogelijk buiten het bereik van die grijpgrage handje te houden. Het is aan te raden kasten en wandmeubelen vast te zetten in de muur. Zodat als de kleine zich aan een kast optrekt deze niet omvalt en op je kind terecht komt. Alle stopcontacten die lager zitten dan 1,50 meter kunnen het beste met speciale plugjes of afdekplaatjes beveiligd worden. Scherpe hoeken en randen kun je het beste afplakken met beschermhoekjes. 

Het nemen van een ronde eettafel, een meubel waar al veel kinderhoofdjes tegenaan geknald zijn, is een overweging. Klimmen is ook een favoriete bezigheid, dus probeer zo min mogelijk dingen neer te zetten waar ze op kunnen klimmen en vervolgens weer af kunnen vallen. Zeker in de buurt van ramen zijn klimvoorwerpen uit den boze. En bij een trap hoort natuurlijk standaard een traphekje. Als je over een aantal dingen nadenkt, moet het wel goed komen. En uiteindelijk kunnen kinderen ook best wel tegen een stootje.

Vloer en tapijt: wat is de beste oplossing

Naast visueel aantrekkelijk moet een vloer bij de komst van een kind ook praktisch en veilig zijn. We zetten hier een aantal voor- en nadelen op een rijtje. Neem bijvoorbeeld tapijt. Dat heeft als voordeel dat het in tegenstelling tot een houten vloer of marmoleum stroef is en kinderen er dus minder snel op uitglijden. Hout is naast glad ook nog eens hard en dat maakt vallen nog onaangenamer. Vloerbedekking is naast zachter ook nog eens warmer, dus lopen op blote voeten is een stuk aangenamer dan op bijvoorbeeld een betonnen vloer, tegels of marmoleum. 

Een nadeel van vloerbedekking of tapijt is aan de andere kant dat het minder makkelijk schoon te maken is. En kinderen hebben nu eenmaal de gewoonte om er zo nu en dan een puinhoop van te maken op plekken waar dat niet altijd gewenst is. Valt er een glaasje aardbeiensmoothie op de betonnen vloer is dat geen groot probleem. Ook een houten vloer kan wel tegen zo’n stootje. Bij een in het ergste geval lichte vloerbedekking is de schade aanzienlijk groter. 

Aan de ene kant heb je dus de wat gebruiksvriendelijkere vloeren die op het gebied van veiligheid weer wat minder scoren. Aan de andere kant is er de zachtere variant waar je alleen niet bang moet zijn voor een vlek of twee.

Kleuren en materialen in de kinderkamer

Klassieke kinderkamers van homify Klassiek

Het bovenstaande geldt natuurlijk zeker ook voor de kinderkamer. Daarbij komt dat tapijt of vloerbedekking niet goed is voor kinderen met allergieën omdat daar veel stof in blijft zitten. Verder is het goed om voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen te kiezen, en zoveel mogelijk synthetische dingen te vermijden. Houten speelgoed bijvoorbeeld wordt met de jaren mooier, plastic is veel eerder aan vervanging toe. Bovendien zitten er weekmakers (BPA) in die schadelijk zijn voor je kind. Ook voor het beddengoed is het zaak om natuurlijke materialen als katoen en linnen te gebruiken. 

Qua kleur kun je natuurlijk alle kanten op. Een stoer of juist liefelijk behang is ook altijd een optie. Kleuren kan je afstemmen op de persoonlijkheid van je kind. Daarbij staat oranje voor ondernemend en optimistisch. Groen is voor kinderen in balans, paars voor creatievelingen en geel voor intellectuelen. Roze voor liefdevolle kinderen, bruin voor kinderen die met beide benen op de grond staan, goud voor succesvolle kinderen die altijd krijgen wat ze willen en een witte kamer is voor een puur en onschuldig kind. Meer daarover lees je in dit Ideabook.

Heb ook jij kleine kinderen in huis en hier nog iets aan toe te voegen? Laat het ons dan vooral weten in een reactie hieronder! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!