Anders verdeeld: ruimtes scheiden zonder muren | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Anders verdeeld: ruimtes scheiden zonder muren

Anouk Freriks Anouk Freriks
home 11 Moderne woonkamers van i29 interior architects Modern
Loading admin actions …

Een zee van ruimte, vrijheid en openheid is wat maar al te graag in huis wordt ervaren. Vanwaar bestaande muren worden doorbroken. En daarmee is de nieuwe, open ruimte geboren. Gevaar voor leegte schuilt hier meestal niet, tenzij het aantal vierkante meters niet voor een loft onder doet. Eerder nog ontstaan er problemen met de indeling, aangezien er in de open ruimte verschillende functies samenkomen. Van werken tot ontspannen, of van slapen tot aan het ontbijt. Zeker indien men klein behuisd is, gebeurt dit niet alleen onder hetzelfde dak, maar achter dezelfde deur. Wanneer er ook meerdere bewoners door elkaar heen lopen, is het toch wel fijn de ruimte enigszins optisch te kunnen verdelen in kleinere ruimtes. Middels een slimme opstelling of onderscheidend kleurgebruik wordt dit effect al snel bereikt. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in dezelfde ruimte verkeren, alleen aan de studie of samen aan het diner of de borrel. De open ruimte wordt ieders favoriete plek in huis met de tips in dit Ideabook.

Tot op de grond: gebruik vloerkleden

Een open ruimte gaat gepaard met een open blikveld. De verticale lijnen van muren worden doorbroken. Om een ruimte optisch te scheiden kan dus horizontaal worden gedacht in plaats van verticaal. Op het platte vloeroppervlak bijvoorbeeld. Daar zijn vloerkleden een ideaal middel om de eetkamer of zithoek af te bakenen. Door de vaak rechthoekige vorm en relatief grote omvang, is het vloerkleed al een vlak op zich. Kies daarbij voor een vloerkleed met een afwijkende kleur of textuur ten opzichte van de rest van de vloer om het onderscheidende effect te versterken. Een wollig exemplaar biedt direct extra comfort. Er kan ook in lagen worden gewerkt door een palet van meerdere kleine vloerkleden samen te stellen. Een speelse toevoeging aan het interieur. In bovenstaand voorbeeld is de kleur ook perfect gekozen. Doordat het vloerkleed het groen van de bank en de lichte tinten van de vloer combineert, vormt deze een subtiel verloop naar het andere deel van de ruimte. Terwijl de zwarte salontafel in verbinding staat met de strakke lijnen en het meubilair in de keuken.

Kleurrijke verdeling

Hoewel het aanrecht zich in dit geval binnen een nis bevindt, krijg je hier toch direct een kijkje in de open keuken. Middels de diepblauwe kleur wordt de keuken van een geheel eigen gezicht voorzien. De toepassing van eenzelfde kleur van muur tot plafond versterkt het effect van de optische ruimte. Doordat het blauw aan de voorkant iets verder wordt doorgetrokken, ontstaat er een duidelijke omlijsting van de keuken. Zeker in contrast met het vele wit in de woonkamer krijgt de keuken hiermee een statige allure. Juist gezien de basis van de woonkamer van vloer tot aan plafond in het wit is gestoken, wordt het beoogde gevoel van twee verschillende ruimtes teweeggebracht. Het wit binnen het keukenblok en het vele hout, dat andersoortig terugkomt in de stoelen, verbindt de woonkamer en keuken wel weer met elkaar.

Variatie van de bodem

Hexagonal Floor Tiles Moderne muren & vloeren van Tileflair Modern
Tileflair

Hexagonal Floor Tiles

Tileflair

Al eerder spraken we over het scheiden van de open ruimte middels variatie op het vloeroppervlak. Minder flexibel dan een vloerkleed, maar een des te spannender effect wordt bereikt met verschillende kleuren, materialen of patronen in de vloer zelf. Zo zijn hout en tegels vaak een fijne combinatie. Maar enkel tegels in haar vele soorten en maten lenen zich uitstekend voor het leggen van onderscheidende patronen. Zoals de alom populaire hexagon tegel waarmee hier een verspringend verloop gecreëerd is. Het patroon oogt willekeurig doordat de verschillende kleuren niet gelijkmatig verdeeld zijn. De egale lichte tint die aansluit bij het vele witte meubilair gaat over in steeds donker wordende neutralen. Het tegelpatroon zorgt voor een onderverdeling van de open ruimte zonder dat er in strakke lijnen of blokken wordt gedacht. De blauwe muurkleur en donkere zithoek maken de ruimteverdeling scherper.

Eilandhoppen vanuit de keuken

Er kan gesteld worden dat een open ruimte veelal wordt onderverdeeld in verschillende 'eilanden'.  Kleine opstellingen binnen het geheel die een bepaalde functie beogen te hebben. In de keuken is het kookeiland zelf de perfecte ruimteverdeler. Door deze in het midden van de ruimte tegenover het keukenblok te positioneren, worden deze met elkaar verbonden. Daarnaast kunnen aan beide zijden van het kookeiland andere 'eilanden' worden gecreëerd. Zoals de eethoek waarbinnen de tafel slim in de ruimte geplaatst is. Zo vormt deze een hoek met de keuken en daarmee een scheidende lijn. De twee hanglampen met opvallende bedrading bevorderen de kijkrichting in de keuken. Evenals het houten wijnrek, dat een tegengestelde zichtlijn met de eettafel vormt.

Onderscheidend comfort: de bank

Moderne woonkamers van homify Modern

De bank is een van de grootste interieurobjecten die zich op vele posities in de ruimte thuis kan voelen. Met de zitting wordt eveneens de kijkrichting bepaald. Door een bank met de rug naar een andere gedeelte van de open ruimte te plaatsen, ontstaat als snel een nieuwe verdeling. In bovenstaand voorbeeld zijn meerdere banken gebruikt om eilanden te creëren. Gericht naar de open haard, het raam of juist daar van af. In een esthetisch fijn samenspel met de verschillende kleuren vloerkleden vormen de banken ieder een eigen zithoek. Doordat de banken wel allemaal eenzelfde vorm en tint hebben, die eveneens aansluit bij de houten visgraatvloer, ontstaat er rust en eenheid. Accenten als kussens en de felroze gebreide poef laten de eilanden subtiel met elkaar in relatie staan.

Het ultieme voorbeeld – inclusief kamerscherm

Ten slotte het ultieme voorbeeld, waarin alle elementen samenkomen. Bank en bed staan met de ruggen naar elkaar toe. De slaapkamer en woonkamer raken elkaar, maar worden tegelijkertijd strikt gescheiden. Het opengewerkte kamerscherm speelt daarin ook een belangrijke rol. Een eenvoudig te verplaatsen item dat op lichtvoetige wijze de open ruimte verdeelt. Door de opengewerkte uitvoering blijft het open karakter van de ruimte behouden. Maar ook lichtdoorlatende materialen bereiken dit beoogde effect. Denk daarbij aan glas of semitransparant textiel. Een ander opvallend vlak in deze ruimte is opnieuw het vloerkleed, dat een blok vormt met de bank in dezelfde kleur. Het kleurgebruik in de gehele ruimte is subtiel op elkaar afgestemd. De slaapkamer oogt als de lichtere variant van het zit- en werkgedeelte. Daar zijn donkerdere nuances van de blauw- en paarstinten toegepast. Een ton-sur-ton palet, met lichte nuances aan de ene zijde en donkere aan de andere kant, kan dus goed als zachte ruimteverdeler fungeren.

Heb jij nog goede tips die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!