Inrichten volgens nieuwe patronen: dessins in huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Inrichten volgens nieuwe patronen: dessins in huis

Anouk Freriks Anouk Freriks
Wallpaper Sparrow van Snijder&CO Minimalistisch
Loading admin actions …

Lange tijd voerde minimalisme de boventoon in het interieur. Deze stijl is nog immer populair door haar eenvoud, puurheid en de rust die deze uitstraalt. Wel gaat er een nieuw tijdperk aanbreken in interieurland. Een optimistisch tijdperk, waar met een hernieuwde blik gekeken wordt. Dit vraagt om het loskomen van eerdere vaste patronen en het langzaam uit de veilige schulp kruipen. Een ideale manier om dit te doen is door letterlijk te werken met nieuwe patronen; dessins in huis. Dessins brengen beweging en daarmee levendigheid de ruimte in. Ze maken het geheel minder vlak. Veelal met een speels karakter. Precies die eigenzinnige twist en dat vleugje humor waar geen enkel interieur zonder kan.

Geometrisch: een doorlopend verhaal

APARTMENT “VERBI” Minimalistische woonkamers van Polygon arch&des Minimalistisch
Polygon arch&des

APARTMENT “VERBI”

Polygon arch&des

Geometrische patronen zijn al tijden niet meer weg te denken uit het interieur. Hoewel deze voor een strakke look nogal precies worden uitgemeten, treden ook deze patronen langzaam buiten het stramien. Niet langer wordt het kader door het oppervlak bepaald. Er ontstaat juist een doorlopend verhaal. Muur, plafond en vloer verworden tot een nieuw geheel waar grote dessins en vlakken hun eigen weg vinden. Een ideale manier om een bepaalde functie of omgeving binnen de ruimte af te bakenen. Door dessins ook op andere wijzen in de overige ruimte toe te passen, ontstaat er toch eenheid. Het vloerkleed en de kussens zijn geheel in lijn met het schilderwerk op muur en plafond. De patchwork achterwand in de keuken is net losser en verfijnder van uitstraling, maar past door het neutrale palet en de vierkante blokvorming goed in het interieur. Een lichte basis biedt een neutraliserende achtergrond voor alle dessins, zoals het lichte hout en het wit hier doen. Eveneens het overige kleurgebruik is subtiel en zacht. Het palet is doorgevoerd in alle patronen, waardoor deze eenvoudig gecombineerd kunnen worden. De zwarte lamp en stoel zijn een verrassende toevoeging aan dit interieur. Door het spannende lijnenspel vormen deze een volgend hoofdstuk in het geometrische verhaal.

Handmatig schilderwerk

Wallpaper Sparrow van Snijder&CO Minimalistisch
Snijder&CO

Wallpaper Sparrow

Snijder&CO

Los van zekerheid en strakke lijnen, dat is handgemaakt werk. De menselijke ambacht bloeit weer helemaal op tegenover de hedendaagse massaconsumptie. Handwerk staat symbool voor persoonlijkheid, aandacht voor elkaar, liefde voor het vak, creativiteit en uniekheid. Nooit identiek aan het vorige of volgende werk. Zo ook deze handmatige schildering. Een subtiele expressie van vrijheid waarbij vogels door de gehele ruimte fladderen. Hoewel de vogels willekeurig op de muur lijken te zijn geplaatst, weten deze precies hun weg tussen het meubilair door te vinden. Cirkelend rond de lamp en opstijgend vanaf de televisie. Zo vormt het meubilair een decor voor de illustratie. Samen creëren deze een waar schouwspel. Tegen de witte wand en het verder ook vrij lichte, neutrale kleurgebruik in meubilair en styling, springt de schildering direct in het oog. De zwarte vleugels vormen een krachtig accent in deze vederlichte, warme woonkamer. Een natuurlijke oase van rust.

Vintage framing

modern  door Studio Lisa Bengtsson, Modern
Studio Lisa Bengtsson

Familjen Wallpaper

Studio Lisa Bengtsson

Een eerste gedachte bij vintage dessins zal wellicht een bloemen- of ruitpatroon zijn. Maar eveneens deze fotolijsten passen prima binnen het kader van vintage. Overigens is het omlijsten momenteel een belangrijke trend in het interieur. Het sluit aan bij de hernieuwde aandacht voor klassieke elementen. Dierbare items worden op museumwaardige wijze uitgelicht. Bijvoorbeeld in de veel geziene glazen kistjes of onder een stolp. Maar zo ook in dit behang, dat de perfecte basis vormt voor oude foto's en fijne herinneringen. Vooral wanneer de foto's een warme kleur hebben, geeft dit een mooi beeld tegen de zwart-witte achtergrond. Het nostalgische plaatje wordt compleet door de styling. Met vintage hanglamp en de klassieke houten stoel, evenals de waslijn uit vroeger tijden. Leuk detail: de kussensloop met eenzelfde opdruk als het behang. Zo lijkt het patroon door te lopen in de ruimte. Daarnaast is de vale zwarte lijnvoering in het vloerkleed perfect op het lijstenpatroon afgestemd.

Revival van de jaren '80

Marble 2.0 - Lilesadi - Photowall van Photowall Scandinavisch
Photowall

Marble 2.0 – Lilesadi – Photowall

Photowall

Eveneens geheel in het teken van het laten herleven van vroegere tijden staat de comeback van de jaren '80. Harde en zoete, zachtere kleuren wisselen elkaar af in grafische patronen. Door de toevoeging van de marmerlook en het grijs oogt dit behang verfrissend modern anno 2016. Bij de toepassing van dessins in het interieur is het daarnaast belangrijk rekening te houden met het lijnenspel en de vlakverdeling die middels meubels en styling gecreëerd wordt. De bank en het vloerkleed gaan middels hun zachte kleur bijna op in het behang. De tafels met daarentegen voorzien het interieur van rechthoekige vlakken met hun grijze framewerk. Deze lijnvorming komt terug in de staande fotolijsten en de houten, blokachtige accessoires.

Iconische popart

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska Moderne woonkamers van BN International Modern
BN International

Popart fotobehang van designer Katarina Stupavska

BN International

In tijden van bezinning en de zoektocht naar meer lagen van betekenis, is humor een frisse tegenhanger.  Eveneens vormt het een uitvlucht van de soms harde werkelijkheid en een manier om hier mee om te gaan. De lichtvoetige popart stijl past precies in de plaatje en is alom vertegenwoordigd in zowel mode als interieur. Duidelijke taal waarmee een statement gemaakt kan worden. Zeker indien de illustraties worden opgeblazen tot het formaat van een volledige wand. Zo'n grote print oogt overigens rustiger dan een muur vol met een klein, bewerkt dessin. Het zwart-wit in combinatie met de felle kleuren reflecteren het illustratieve karakter. Evenals het gestreepte vloerkleed. Grote dessins die eveneens verschillende grote oppervlakken beslaan, zijn zo dus goed met elkaar te combineren. Hoewel kleine ruimtes zich ook prima lenen voor een groter gebaar in dessin. De gordijnen met voorzien van gradiënt zijn qua dessin wat zachter van aard, maar vullen het interieur goed aan binnen hetzelfde kleurenpalet.

Zwart & wit: het meest contrastrijke duo

Hoewel het interieur een zachter tijdperk in lijkt te gaan, blijft zwart-wit een klassieke combinatie die het voor velen nog altijd goed doet. Eveneens past het perfect binnen de alom populaire Scandinavische stijl. Zeker door de toevoeging van hout en grijstonen die nieuwe nuances aan de ruimte toekennen.  Middels de zwart, wit en grijstonen wordt de hele ruimte van een andere vlakverdeling voorzien. Alleen al deze vlakken samen vormen een dessin op zich. De zwart-witte keuken wordt optische gescheiden van de meer grijze living. Een spannende afwisseling zijn de kleinere patronen die de harde, grote vlakken verfijnen. Verschillende dessins combineren levert vrijwel altijd een fijn resultaat op in zwart-witte uitvoering. Vooral wanneer strakke en organische lijnen elkaar opvolgen. Van kussensloop tot vloerkleed, kunstwerk of behang. De dessins vloeien voort door de gehele ruimte en geven deze een levendige uitstraling. Zonder ook maar een kleurrijke uitspatting. Dat is dus precies wat dessins doen; ze wekken het interieur op dynamische wijze tot leven.

Met welk dessin blaas jij nieuw leven in je eigen interieur? Deel het met ons in een comment.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!