Op naar 2016 met een interieur vol kleur | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Op naar 2016 met een interieur vol kleur

Anouk Freriks Anouk Freriks
Re-vive van rENs
Loading admin actions …

Start met een explosie aan kleur. Al even stralend als de vuurwerkshow, gaat zo ook het interieur knallend het nieuwe jaar in. Een paar verfstreken laten de ruimte opnieuw leven. Zelfs een paar kleine accenten doen al wonderen voor het grote geheel. Kleur is een sfeermaker pur sang en brengt als vanzelf een optimistisch gevoel met zich mee. De ideale manier om 2016 fris van start te gaan dus. In een omgeving die volop positieve energie levert, zijn al die goede voornemens opeens een stuk eenvoudiger vol te houden. Aangezien er ontelbaar veel kleuren voor het menselijk oog waarneembaar zijn, is het aantal mogelijke combinaties nogal overweldigend. En dan hebben we het nog niet eens over de talrijke toepassingen binnen een ruimte. Daarom biedt dit Ideabook een fijne selectie aan prachtige paletten, verrassende accenten, spannende combinaties en verfrissende vormen.

Missers: onmisbaar in de juiste balans

Een gemiste kans; een ogenschijnlijke mismatch van kleuren. Indien toegepast in de juiste verhouding zijn deze in optimale balans. Zo vormen de meest uiteenlopende kleuren opeens, geheel onverwacht, een fijne combinatie. In dit geval is het belangrijk om onderscheid te maken tussen basiskleuren en accentkleuren. Kies het liefst voor een à twee goede basiskleuren en vul deze aan met maximaal drie accenten om een overdaad te voorkomen. Vooral kleuren die het geheel op het eerste gezicht lijken te verstoren, zijn als subtiel detail precies dat verrassingselement dat de ruimte nodig had. Overigens dient ook rekening gehouden te worden met helderheid en verzadiging. Indien deze binnen de verschillende kleuren in het palet op een lijn liggen, zijn deze als sneller in harmonie. Evenals in deze zoete, zomerse living.

Een kleurrijke binnenkomer

Penthouse Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen van CioMé Minimalistisch
CioMé

Penthouse

CioMé

Laat kleur bijna meteen met de deur in huis vallen en geef de entree een update. Met een stap over de drempel komt het optimisme je al tegemoet. Een aangename thuiskomst gegarandeerd. Of een warm welkom voor bezoek. Zoals de term warm welkom ook al doet klinken, geven warme kleuren dat welkome gevoel. Onderzoek heeft uitgewezen dat oranje tinten het best scoren op dit gebied. Nou oogt het rood in bovenstaand voorbeeld eveneens uitnodigend. Vooral doordat zowel de vloer, deur en muur in hetzelfde grijs zijn gegoten, komt de trap stralend naar voren. De lichte vaas breekt op verfrissende wijze met de twee kleurblokken.

Contrasterende combinaties

Moderne woonkamers van homify Modern

In de basis geldt voor vele aspecten binnen het interieur dat contrast nodig is om bepaalde eigenschappen tot hun recht te laten komen. Mat en glans, hard en zacht, zwaar en licht. Ze zijn allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook op kleurgebied zijn er een aantal soorten contrasten te onderscheiden die het vrijwel altijd goed doen. Denk hierbij aan donker en licht, warm en koud, maar ook een complementair kleurcontrast. Dit zijn de kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan, zoals rood en groen, oranje en blauw of paars en geel. Nou hoeven niet eens zozeer de uitersten met elkaar gecombineerd te worden om tot een contrastrijk geheel te komen.  Dat toont dit voorbeeld maar weer eens aan. De donkere roze, paarse en roodachtige schakeringen vormen een ton-sur-ton geheel. De witte achtergrond en het helderblauwe gordijn geven een verfrissende twist aan deze woonkamer. Naast het raam wordt de op deze wijze de relatie met de buitenlucht versterkt.

Lichtpunt in de donkere ruimte

Zoals eerder genoemd is contrast essentieel binnen het interieur. Zo ook het verschil tussen licht en donker. De gele eettafel vormt het stralende middelpunt in deze verder vrij donkere keuken. Door haar glanzende finish tegenover de matte, natuurlijke wand wordt dit effect alleen maar versterkt. Overigens is de warme grijstint op de muur de ideale partner voor veel heldere kleuren. Maar ook het warme aubergine van het keukenblok komt hier prachtig tegen uit. Zeker doordat de vloer bijna eenzelfde tint als de wand heeft, leent de ruimte zich goed voor het harde contrast tussen aubergine en citroen. Evenals de zwart-witte accenten die het geheel een moderne look geven.

Een soepel verloop

Re-vive van rENs
rENs

Re-vive

rENs

De subtiele variant van harde, contrasterende elementen is het kleurverloop. Eveneens bekend onder de naam gradiënt. Een trend die inmiddels via vele wegen naar buiten treedt. Van kledingstukken tot in haarverf en van grafische lay-out tot aan lampenkap. Maar ook in groter formaat kent kleurverloop haar toepassingen in het interieur. Veelal gezien als print op behang of verftechniek voor muren met een zachte look. Nog zachter van uitstraling wordt de trend indien het wollige, hoogpolige tapijt ermee gekleurd wordt. Goed passend binnen de interieurtrend van comfort, omhelzing en koestering in 2016. Helemaal on trend mag de goudachtige geeltint uiteraard niet ontbreken in dit fijne vloerkleed.

Niet aan regels gebonden

Het is nou eenmaal menselijke eigenschap, de behoefte aan zekerheid, controle en de bijbehorende vaste patronen. Juist daarom voelt het doorbreken van deze patronen en regels extra bevrijdend. Met verf en kleur toch vrij eenvoudig te bereiken. Kijk verder dan de bestaande belijning van de muren. Bepaal zelf de nieuwe verhoudingen in de ruimte en markeer deze met kleur. Door het meubilair mee te verven wordt deze onderdeel van het geheel. Zowaar een nieuwe ruimte binnen de huidige vier muren. Het gebruik van wit schept de nodige rust in de kamer. Schuine vlakken en scherpe hoeken zorgen voor meer dynamiek. Vooral in combinatie met de witte planken ontstaat er een spannend lijnenspel.

Als een ware kunstenaar

Het vorige voorbeeld mag dan wel breken met vaste patronen, toch kunnen deze vlakken en lijnen niet strak op de muur gekregen worden zonder passen en meten. Voor wie echt de controle los durft te laten, is de artistieke benadering wellicht een betere optie. Roep de kunstenaar in jezelf naar boven en tover kleurrijke uitspattingen uit de losse pols op de muur. De beweging en het gevoel van de maker vertalen zich direct zichtbaar naar het interieur. Als een Action Painting à la Jackson Pollock. Hier subtiel doorgevoerd, maar tegen de nachtblauwe slaapkamermuur toch een opvallende, creatieve uiting.

Grote kamer? Ruimte voor een uitgebreid palet!

Kleur is dus een ideale manier om zowel emotie als persoonlijkheid tot uiting te laten komen. Wie over een groot aantal vierkante meters beschikt, mag zichzelf in dit geval gelukkig prijzen. Dit biedt nog meer ruimte voor een gevarieerd kleurenpalet. Maak een statement met krachtige basiskleuren en smeer deze over een grote oppervlakte uit. Opvallende kleurvlakken in groot formaat zorgen toch voor een bepaalde eenvoud en rust. Gebruik naast de opvallende basiskleur lichte neutralen, die het geheel letterlijk neutraliseren voor een fris en zacht geheel. In dit voorbeeld zijn er verschillende lijnen in de accentkleuren te ontdekken. De koele en warme tinten die door de mate van verzadiging op elkaar aansluiten. Zo ontstaat een eigenzinnige mix die niet alleen in de kinderkamer, maar ook in de rest van het huis, zeker niet misstaat.

Welke kleurrijke interieurtoepassingen behoren tot jouw goede voornemens voor 2016? Laat het ons weten in een comment.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!