Tuinieren in de winter, genieten in het voorjaar!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Tuin aan de Oude Rijn, Visser Tuinen Visser Tuinen Rustieke tuinen
Loading admin actions …

Veel mensen denken alleen in het voorjaar en de zomer aan hun tuin. Dat is niet zo vreemd want in die periode groeit en bloeit alles in en zijn we vaak buiten. Maar de winter is juist een goed moment om nog wat klussen te doen. Zo bereid je de tuin vast voor op de winter en het nieuwe groeiseizoen en heb je straks meer tijd om van de tuin te genieten. Verwen de bodem bijvoorbeeld met een laagje compost en geef potten, tuingereedschap eens goede schoonmaakbeurt. De winter is ook het uitgelezen moment om eens kritisch naar je tuin te kijken. Wat vond je mooi en moet zeker blijven? Wat is mislukt en moet anders? Genoeg te doen dus! Hieronder geven we je tips en ideeën.

Verwen de bodem

Moderne tuin Hoofddorp, Biesot Biesot Moderne tuinen Plant,Groente,Weg oppervlak,Gras,Rechthoek,Stedelijk ontwerp,woongebied,Struik,Landschap,Vloeren

Na een lang groeiseizoen is het tijd om de bodem in je tuin te verwennen met een laagje compost. Compost is heel goed voor de bodem van je tuin! Het zit boordevol stoffen en eigenschappen die heel goed zijn voor de planten en bomen en het verbetert de structuur van de aarde.  De grond zal je dankbaar zijn voor deze lekkernij en je planten in het voorjaar weelderig laten groeien! Hark wat compost in de bovenste laag van de grond. Let er op dat je dit niet te diep doet. Dat verstoort het bodemleven. Eventueel kun je er ook nog wat organische mestkorrels aan toevoegen.

Maak je tuinkas klaar voor het voorjaar

Het najaar is het moment om de kas eens een goede schoonmaakbeurt de geven. Heb je alle plantenresten uit de grond verwijderd, maak dan met een sopje en een zachte spons de ramen aan de buiten- en binnenkant goed schoon. Gebruik hierbij veel water om al het mosgroen, de algen en ander vuil op de ruiten en tussen de rubbers weg te halen. Schone ruiten zijn heel belangrijk bij het kweken van planten in een kas. Zonder voldoende licht zal geen plant goed groeien. Met deze grote schoonmaak verwijder je gelijk schadelijke witte vliegjes, bladluizen en schimmelsporen. Maak ook de kweetafels, kweekpakken, potten en gereedschap goed schoon, want ook hier kan veel viezigheid op zitten.

Heb je vragen over het kweken van planten in een kas, raadpleeg dan een van onze tuinprofesionals.

Raap alle bladeren van je gazon en maak er compost van

Is je gras nog bezaaid met bladeren die van de boom zijn gevallen? Gooi de bladeren niet weg maar maak er bladcompost van! Compost is een hele goede grondverbeteraar voor je grond en makkelijk zelf te maken. Verzamel met een hark de bladeren die op het gazon zijn gevallen. Heb je een mooie berg bladeren verzameld, doe ze dan in een vuilniszak. Giet een beetje water over de bladeren en bind de zak losjes dicht. Prik gaten aan de zijkanten zodat er lucht bij de bladeren kan komen en plaats de zak ergens op een schaduwrijke plek in de tuin. Het duurt even voordat je bladcompost klaar is. Na een jaar kun je de compost gebruiken om je tuingrond te verbeteren of als mulch rond je heesters te strooien.

Leeg de compostbakken

​London Kitchen Garden - Small Garden Design by LS+L homify Rustieke tuinen Hout Hout kitchen garden,Potager,Town garden,Small garden

Composteren kun je het hele jaar door, maar het beste is om aan eind van de winter aan een nieuwe composthoop te beginnen. Is de oude nog niet leeg, haal dan al het oude materiaal eruit. Fijne compost kun je inharken in de bovenste laag van je grond. Is het compost nog erg grof dan kun het materiaal ook gebruiken om als mulch tussen de struiken en onder bomen te strooien. Hier kan het afval verder verteren.

Zorg voor goed tuingereedschap

Goed gereedschap in de tuin is onmisbaar en maakt het vaak toch al zware werk een stuk aangenamer. Gereedschap dat niet in twee stukken uiteen valt bij het knippen van een struik of een hark die niet na een keer gebruiken krom trekt. Goed gereedschap is het geld waard. Voordat je tot aanschaf van gereedschap over gaat is het verstandig om goed na te denken wat je ermee gaat doen. Een kostbare buxussnoeischaar is fijn als je hele tuin bezaaid is met buxussen, maar als je maar een bolletje in de tuin hebt staan, volstaat een gewone snoeischaar prima om twee keer per jaar een buxus weer in vorm te snoeien. Heb je gereedschap gekocht, onderhoud het dan ook goed zodat het langer mee gaat.

Plant bollen voor kleur in het voorjaar

Wil je in het voorjaar volop genieten van bollen in je tuin, balkon of terras dan moet je nu nog even snel aan de slag. Omdat de grond nog steeds een beetje warm is (het is nog niet echt winter geworden), kun je nog bollen planten. Je kunt de bollen in groepen planten, maar het is ook heel leuk om de bollen kris kras door elkaar te planten. Het resultaat kan heel bijzonder zijn. Het leukst is om bollen te kopen in allerlei contrasterende kleuren. En hoe meer bollen, hoe groter het effect. Gooi de bollen lukraak door elkaar en plant ze waar ze neerkomen.  Dit kun je gewoon doen tussen de vaste planten. Bollen zijn ook heel mooi in een pot. De bollen mogen alleen niet te lang in het water staan. Leg daarom een laagje potscherven onderin. Vul de pot met potgrond. Leg de bollen in de pot, en vul de pot aan met aarde.

Nog een laatste tip!  Sta je te popelen om alle planten bij de grond af te knippen zodat alles weer netjes en kaal is? Doe het niet. Want het betekent dat je de hele winter niets te zien hebt in de tuin. En de beestjes zullen je tuin waar niets te halen valt mijden. Ook ontneem je planten en beestjes bescherming tegen sneeuw, ijs en vorst.

Tot zover dit Ideabook over de voorbereiding van je tuin op de winter. Hoe je je eigen winter-tuin-wonderland creëert lees je in dit Ideabook.

Bereid je de tuin vast voor op de winter en het nieuwe groeiseizoen!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine