Uitbreiding en verbouwing herenhuis in Leiden

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het architectenbureau Lab-S heeft zich voorgenomen om slimme, niet alledaagse ideeën te gebruiken ter verbetering van de leefomgeving. Dit streven passen zij toe bij zowel complexe vraagstukken als kleinere projecten. Creativiteit en conceptueel denken zijn de ingrediënten die zij toepassen, gecombineerd met een grote kennis uit de bouwpraktijk. In de fotoserie hieronder laten we jullie zien hoe zij dit herenhuis in Leiden middels een renovatie en uitbreiding voorzagen van nieuw charisma.

Voorzijde herenhuis

Voorzijde herenhuis met vernieuwde trappenhuis:  Gang en hal door Lab-S
Lab-S

Voorzijde herenhuis met vernieuwde trappenhuis

Lab-S

De woning werd niet alleen gerenoveerd, ook stond er een uitbreiding en herindeling op het programma. Op deze eerste foto zien we het resultaat hiervan. De voorgevel oogt strak en als nieuw. Het metselwerk ziet er piekfijn uit, alsmede de kozijnen en ramen die de gevel sieren. Rechts krijgen we alvast een voorproefje van de nieuwe inrichting, met een beeld van het vernieuwde trappenhuis.

Achtergevel voor aanvang van de renovatie

Bestaande situatie voor de verbouwing: moderne Huizen door Lab-S
Lab-S

Bestaande situatie voor de verbouwing

Lab-S

Hier zien we hoe de werkzaamheden aan de achtergevel zijn aangevangen. Het verschil tussen de nieuwe voorgevel en de oorspronkelijke achtergevel is enorm. Let bijvoorbeeld op de staat van het metselwerk. Los van het onderhoudsniveau ziet de aanblik van de achtergevel er niet heel fraai uit. De aanbouw rechts lijkt in een later stadium toegevoegd te zijn en vormt geen eenheid met de rest van het gebouw. 

Nieuwe uitbouw aan achterzijde

Nieuwe uitbouw aan achterzijde: moderne Huizen door Lab-S
Lab-S

Nieuwe uitbouw aan achterzijde

Lab-S

Hier geldt het credo: een foto zegt meer dan duizend woorden. De uitbreiding lijkt in niets op de uitbouw die we hiervoor zagen. Een geheel nieuwe aanbouw werd geplaatst. De rommelige, stenen structuur heeft plaats gemaakt voor een moderne uitbouw, afgewerkt met opvallende teakhouten delen. Datzelfde teakhout zien we binnen terugkomen, buiten en binnen vormen nu een eenheid. 

Open keuken

nieuwe keuken: moderne Keuken door Lab-S
Lab-S

nieuwe keuken

Lab-S

De renovatie en uitbreiding van de woning kwam niet alleen voort uit esthetische overwegingen. Ook werd deze kans aangegrepen om te komen tot een meer logische en heldere plattegrond. Tegenwoordig beschikt de woning over een keuken die in open verbinding staat met de woonkamer. De speciale vorm van de gevel van de uitbouw en de grote, glazen schuifdeuren zorgen voor een integratie tussen de woning en de tuin.

Woonkamer

Uitbreiding en verbouwing herenhuis in Leiden: moderne Woonkamer door Lab-S
Lab-S

Uitbreiding en verbouwing herenhuis in Leiden

Lab-S

Binnen treffen we zachte aardetinten afgewisseld met houten details. De voor- en achterkamer worden gescheiden door een sierlijke schuifdeur voorzien van subtiele glas-in-lood details. Naast alle werkzaamheden op de begane grond werd ook de eerste verdieping deels onder handen genomen. Hier werd, op verzoek van de bewoners, een werkkamer ingedeeld die in open verbinding staat met de woonkamer en eetkeuken op de begane grond.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!