Behangen: hoe pak je dat aan? Het antwoord lees je hier! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Behangen: hoe pak je dat aan? Het antwoord lees je hier!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Gemoderniseerde aanpassingen in moeilijke ruimte. Klassieke woonkamers van Hemels Wonen interieuradvies Klassiek
Loading admin actions …

Eens is de zoveel tijd ben je toe aan iets nieuws. Je kijkt al jarenlang tegen dezelfde muur aan en je vindt dat het tijd wordt voor iets anders. Dat kan een ander likje verf zijn, maar ook een nieuw behangetje. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gaat verhuizen en alle muren in huis gaat aanpakken. Nu lijkt het de laatste jaren zo te zijn dat steeds meer mensen kiezen voor een likje verf op de muren. Wellicht leeft onder mensen het idee dat behangen een onmogelijke klus is. En dat is jammer, aangezien behang volgens ons net dat beetje extra sfeer in je huis kan aanbrengen. We zeggen echt niet dat je jouw hele huis moet behangen, maar een muurtje hier en daar kan zo mooi zijn.

In de hoop de populariteit van behang een duwtje in de rug te geven hebben we dit Ideabook voor je samengesteld. We bespreken onder meer welke spullen je voor het behangen in huis moet halen. Hoe je het oude behang van je muur verwijderd en hoe je het nieuwe behang het beste kunt opplakken. Na het lezen van dit Ideabook wordt behangen een koud kunstje. Voor je het weet heb je de smaak te pakken en wil je alle muren in huis van een behangetje voorzien. Lees snel verder, dan kun je heel snel aan de slag!

Welke spullen heb je nodig om te behangen?

Voordat je kunt beginnen met behangen heb je een aantal spullen nodig. Om te beginnen moet je het behang zelf uitkiezen. Hiervoor kun je een bezoek brengen aan een bouwmarkt, maar ook een speciaalzaak opzoeken. In de laatste hebben ze vaak een grotere collectie behang om uit te kiezen. Het is goed om vooraf al in je hoofd te hebben wat je ongeveer wilt, aangezien je de hoeveelheid behang om uit te kiezen daarmee iets verkleint. Voor het behangen heb je daarnaast ook behanglijm nodig, een behangtafel, een stanleymes, een schaar en een spatel om het behang mee glad te strijken. Om het behanglijm te mengen en aan te brengen heb je een emmer en blokkwast nodig. Een rolmaat en potlood gebruik je om de boel op te meten en uit te tekenen. Om het oude behang te verwijderen heb je een spons en plamuurmes of een stoomapparaat nodig.

Hoe moet je het oude behang verwijderen?

modern  door homify, Modern Papier
homify

Wallpaper Denim

homify

Je kunt er voor kiezen om het oude behang met lauwwarm water en een spons te verwijderen. Eventueel voeg je hier wat behangafweek aan toe om het proces te vergemakkelijken. Met een spons breng je het mengsel vervolgens aan op de muur, waarna je het tien tot twintig minuten laat intrekken. Nadat het behang goed is losgeweekt, kun je het met een plamuurmes laag voor laag verwijderen. Tot slot neem je de wand af met water en een schone doek. Voor het verwijderen van je oude behang kun je ook een stoomapparaat gebruiken. Hierdoor komt erg vastzittend behang sneller los, waarna je het ook weer met een plamuurmes verwijderd.

De muur voorbereiden

Overzicht van de schuine oplossing in de woonkamer Klassieke woonkamers van Hemels Wonen interieuradvies Klassiek
Hemels Wonen interieuradvies

Overzicht van de schuine oplossing in de woonkamer

Hemels Wonen interieuradvies

Voordat je het nieuwe behang kunt gaan aanbrengen, moet je de muur eerst voorbereiden. De gaten en scheuren in de muur vul je op met vulmiddel. De ondergrond maak je schoon, effen en stofvrij. Bij een niet effen ondergrond kun je de muur insmeren met voorstrijk. Een poreuze muur moet je eerst voorlijmen met verdund behanglijm. Dit geldt ook voor nieuwe muren. Voordat je kunt gaan behangen moet je de muur 24 uur laten drogen.

Hoe moet je het nieuwe behang opplakken?

Voordat je het nieuwe behang kunt gaan opplakken, moet je goede banen knippen. Hiervoor meet je de hoogte van de muur op. Je knipt altijd zes centimeter meer af en het liefst nog iets meer bij schuine plafonds of ongelijke vloeren. Als je behang een patroon heeft, dan kun je de banen het beste even nummeren. Vervolgens ga je het behang insmeren met de behanglijm. Leg de geknipte baan op de behangtafel en smeer de helft gelijkmatig in. Vergeet hierbij de randen niet. Sla de ingesmeerde helft dubbel, waardoor de ingesmeerde zijden losjes op elkaar liggen. Smeer daarna de andere helft in en sla deze ook dubbel. Je vouwt de banen zo dubbel dat de zijkanten precies op elkaar liggen. De uiteinden komen in het midden samen. Vervolgens laat je de lijm 10 minuten inwerken, daar behang kan uitzetten of inkrimpen. Zo voorkom je gebobbeld behang op je muur. Hierna komt de belangrijkste stap. Je gaat de baan die je hebt ingesmeerd met lijm op de muur aanbrengen. Je pakt de baan vast en houdt het tegen de muur aan. Zorg ervoor dat je het behang goed vast pakt, want anders kan het door het gewicht van de lijm gaan scheuren. De bovenzijde van het behang laat je iets over het plafond doorlopen. En ook aan de onderkant houd je als het goed is een randje over.

Omdat behangen nog best een karwij is, bestaat tegenwoordig ook de zogenaamde smartpaper waarvoor geen plaktafel nodig is en waarbij het behang niet ingeweekt hoeft te worden. Omdat smartpaper niet uitzet kan het direct op een met lijm ingesmeerde muur geplakt worden met kant-en-klare lijm. Handig!

Hoe moet je het behang afwerken?

modern  door homify, Modern Papier
homify

Wallpaper Denim

homify

Nadat je het behang op de muur hebt aangebracht, ga je het gladstrijken met een behangspatel. De beste manier om dit te doen is door vanuit het midden naar boven en beneden te werken. Tijdens het gladstrijken kan er wat behanglijm onder het behang vandaan komen. Houd daarom een doek in je hand waarmee je dit kunt weghalen. Als het behang helemaal glad is, kun je beginnen met het verwijderen van het overtollige behang. Hiervoor kun je gebruikmaken van een stanleymesje. Door een liniaal op de rand te plaatsen zorg je ervoor dat je niet per ongeluk teveel behang wegsnijdt.

Omgaan met obstakels

van ARTMODEL Landelijk

Het kan gebeuren dat je tijdens het behangen wat obstakels tegenkomt. De meest voorkomende zijn natuurlijk het stopcontact en het lichtknopje. Bij stopcontacten is het belangrijk om vooraf de stroom uit te schakelen. Ook dien je de kapjes van de stopcontacten en lichtknoppen te verwijderen. Je behangt daarna gewoon over het stopcontact en lichtknopje heen. Hierna ga je voorzichtig op zoek naar het midden van de schakelaar. Op deze plek knip je een stervormig gat in het behang. Je vouwt de hoeken naar buiten en knipt deze weg. Ten slotte plaats je de kapjes weer terug op het stopcontact en het lichtknopje. Je sluit de stroom pas weer aan als de schakelaar goed droog is.

Dit Ideabook over het behangen van je slaapkamer is ook een aanrader om te lezen!

Wat is jouw tip om het behangen aan te pakken? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!