Zen thuis: een yogaruimte inrichten

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zen thuis: een yogaruimte inrichten

Sanne Sanne
  door Timo Klein Photography
Loading admin actions …

Na alle drukte van een normale doordeweekse dag kan het heerlijk zijn om je hoofd leeg te maken en je lichaam verzorgen. Yoga is een goede wijze om dit te doen. Als je geen tijd of zin hebt om naar een yogaklasje te gaan kun je yoga prima thuis uitvoeren. Wanneer je thuis graag yoga wilt doen kun je echter behoefte hebben aan meer dan een matje in de woonkamer. Met name wanneer andere gezinsleden ook thuis zijn is het heerlijk om je eigen plekje te hebben om je te ontspannen. Door je daar even terug te trekken kun je helemaal opgaan in je yogaoefeningen. Bij yoga is de omgeving en sfeer in de ruimte erg belangrijk, dus een aparte ruimte voor de yoga is ideaal. Ten eerste heb je daar een geschikte ruimte nodig, met goed licht en/of goede verlichting en met meubels die bij jou passen en ook geschikt zijn voor een yogaruimte, die al snel te vol is.

Lees snel verder voor tips bij de inrichting van je yogaruimte.

De ruimte: kies een geschikte ruimte

Ten eerste heb je een ruimte nodig die je gaat inrichten voor de yoga (en misschien als algemene fitnessruimte? Die twee zijn prima te combineren!). Neem een ruimte die niet te klein is. Je hebt op zich niet heel veel ruimte nodig: een matje en genoeg bewegingsruimte is op zich goed genoeg. Het punt is vooral dat bij yoga het gevoel en de sfeer heel belangrijk zijn en in een krappe ruimte is het lastiger om die tot hun recht te laten komen. Als je de keuze hebt neem dan dus liever wat een grotere ruimte.

Naast de omvang is het licht van belang. Natuurlijke lichtinval is over het algemeen fijn, maar bij yoga is een wat donkere kamer met warm sfeerlicht ook heel geschikt. Houd ook rekening met de zon (in combinatie met de tijdstippen waarop je gebruik wilt maken van de yogaruimte).

Verlichting en kleur: warme tinten

Kleuren en verlichting zijn heel belangrijk voor je stemming. Bij yoga werk je ook regelmatig met kleuren, door je bijvoorbeeld een bepaalde kleur in te beelden die bij je stemming past. We zouden sowieso voor warme kleuren gaan op de muren en vloeren, die emoties stimuleren.

Het is ideaal om in je yogaruimte dimbaar licht te plaatsen. Bij bijvoorbeeld yin yoga en meditatie is wat minder fel licht geschikter, terwijl bij actievere yoga wat feller licht fijner is. Zorg voor gordijnen of shutters voor de ramen, zodat je ook het natuurlijke licht kunt regelen en je de gordijnen eventueel kunt sluiten voor meer privacy.

De inrichting: houd het simpel

Boleo bijzettafeltje:  Woonkamer door Bloooms
Bloooms

Boleo bijzettafeltje

Bloooms

Als het gaat om een rustgevende ruimte beginnen mensen al snel met kopen van bankjes, kleedjes, kussentjes en kaarsjes. Het belangrijkste aspect van een yogaruimte is rust. Een serene sfeer creëer je door de juiste kleuren en het juiste licht te kiezen, maar ook door de ruimte rustig te houden wat betreft het meubilair. Laat je dus niet verleiden door alle mooie, sfeervolle yogaspullen die er ook te koop zijn en plaats niet allerlei stoelen of banken die je niet nodig hebt, maar houd het rustig. Ga na wat je nodig hebt voor, tijdens en na de yoga en kies dan wat je mooi vindt op basis van wat je nodig hebt in plaats van andersom.

Als je de ruimte alleen in je eentje gaat gebruiken heb je vrij weinig nodig. Het belangrijkste is genoeg ruimte om de poses te kunnen aannemen. Je kunt een matje op de grond leggen en bij sommige oefeningen gebruik je misschien een kussentje. Het is fijn om een zitplek te creëren waar je bijvoorbeeld je schoenen kunt uittrekken, maar waar je ook kunt relaxen. Kies bijvoorbeeld voor een fijne stoel van Bloooms. De stoel op de foto komt uit de serie Tango, die gebaseerd is op duurzaamheid, rust en sereniteit en goed in een yogaruimte past. Een kastje is handig om wat kleine spullen in op te kunnen bergen, zoals theekopjes en misschien instructies.

Geef de ruimte een eigen stijl door iets van jezelf mee te geven en decoreer dus wel enigszins, maar houd het rustig. Koop niet allerlei kleine beeldjes, maar houd het liever bij één groter item.

Textiel: creëer een warme sfeer met behulp van textiel

Om een fijne, zachte sfeer te creëren kun je onder andere gebruik maken van stof. Hang lange gordijnen op voor de ramen of maak kleedhokjes als je van plan bent de ruimte met meerdere mensen te gebruiken of om er zelfs yogales te geven.

Ook kussentjes zijn fijn in een yogaruimte, bij bepaalde poses komen die van pas. Koop mooie kussens of maak ze zelf met een mooi stofje dat bij je ruimte past. Ruim ze bij voorkeur op in een kastje of een mand, of leg ze bij elkaar in een hoek, zodat ze de rust niet verstoren.

Voor textielinspiratie scroll je door de foto's van onze stoffenexperts heen.

Geuren en geluiden: kies wat bij je past

Niet iedereen houdt van muziek of geluid bij de yoga. Stilte kan heel fijn zijn. Je kunt muziek of 'geluid' luisteren via boxen – kies dan liefst geen grote zwarte exemplaren die je sfeer verpesten of bouw er een kastje omheen of beplak ze met plakplastic om ze wat meer te laten integreren in de ruimte. Probeer ten allen tijde je telefoon en andere media buiten te sluiten, dus plaats liever een losse radio, anders loop je de kans dat je toch wordt afgeleid door je telefoon of laptop.

Je kunt geurkaarsen of wierrook aansteken om een fijne geur te verspreiden. Ook geur is erg belangrijk voor de sfeer. Gebruik organische producten of etherische oliën om een rustgevende sfeer te creëren. Kies bijvoorbeeld voor eucalyptus.

Planten: natuur maakt sfeer

Planten zijn esthetisch verantwoord, zorgen voor sfeer en zuurstof en sommige planten zijn ook nog eens luchtzuiverend. Planten van de laatste soort nemen schadelijke stoffen op, slaan die op en breken ze af, waardoor je schone lucht overhoudt. Een voorbeeld van zo'n plant is de lepelplant, die sterk luchtzuiverend is, mooi bloeit en gemakkelijk te verzorgen is.

Verwarming en ventilatie: zorg voor de juiste temperatuur voor yoga

Hoewel je de neiging hebt om het in je yogaruimte lekker warm te maken – vooral als het buiten koud is en je ook nog op de grond gaat zitten – zijn zuurstof en frisse lucht juist heel belangrijk. Als het warm en bedompt is in je ruimte is het heel lastig om je geest te ontspannen. Voer de temperatuur dus niet te hoog op. Frisse lucht activeert je hersenen, dus zorg voor goede ventilatie.

Nog meer ontspanning nodig? Een spa in je huis is ook een optie.

Wat ga jij doen met deze tips?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!