Richt je slaapkamer is als een ware feng-shuist! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Richt je slaapkamer is als een ware feng-shuist!

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Moderne slaapkamers van homify Modern
Loading admin actions …

Het is heus niet per se nodig om het hoofdeinde van het bed naar het Oosten te plaatsen, of een dromenvanger op te hangen. We zullen niet volop gaan induiken op de achterliggende Chinese leer en gedachtegang. De basis van de Feng Shui-regels is namelijk heel logisch verklaarbaar. Want: natuurlijk is een opgeruimde slaapkamer prettiger om in te slapen dan een bomvolle. Zo zijn er nog talloze andere kleine ‘foutjes’ die logischerwijs het beeld en de rust verstoren. Hoe meer van die ‘foutjes’ er worden vermeden, hoe fijner het zal aanvoelen om een derde van je leven in deze kamer door te brengen. Jawel, ook dat kleine slaapkamertje kan een zaligmakende ruimte worden met Feng-Shui neigingen. Het is de bedoeling om de energie positief te laten rondstromen, en dat is dan ook gelijk het meest zweverige wat er in dit Ideabook gezegd zal worden. In de praktijk komt het erop neer dat de kamer zo rustgevend mogelijk wordt gemaakt.

Harmonieus kleurpatroon

Bedroom Moderne slaapkamers van homify Modern
homify

Bedroom

homify

Dit vormt misschien wel het allerbelangrijkste en gemakkelijkste onderdeel om een slaapkamer Feng Shui te maken. We zijn ons vrijwel allemaal bewust van het feit dat rustgevende kleuren zoals wit, beige, en pastelkleuren beter passen bij een slaapkamer dan primaire of felle kleuren. Kleuren hebben een invloed op hoe we ons voelen. Mocht je een uitgesproken kleurensmaak hebben, bewaar die dus voor de rest van het huis. Onthoud: serene kleuren zijn hier niet saai, ze dragen bij aan een ontspannen sfeer. Velen kiezen daarom voor een volledig witte slaapkamer: erg rustgevend. Maar ze vergeten hierbij vaak een bepaalde kleurnuance te bewaren. Volgens de Feng Shui-regels bestaat de ideale slaapkamer uit een afwisseling tussen koele en warme tinten. Wissel daarom beige, cognac, en of een wit- of zandtint af met het koelere blauw, groen of lichtgrijs. (Licht)blauw is volgens de Feng Shui de ideale kleur voor een slaapkamer, omdat deze kleur een gevoel van veiligheid, zekerheid en rust genereert. Zie op deze foto bijvoorbeeld hoe het blauwe hoofdeinde afsteekt bij het beige en wit.

Het juiste bed dat een goede ontspanning stimuleert

Het doel van de slaapkamer is volledig gecentreerd op het bed. Met een klein vertrek vallen er vaak weinig mogelijkheden te verrichten met de plaatsing van het slaapmeubel. Idealiter staat het bed niet in één lijn met de deur, en ga zo maar door. Maar vele malen belangrijker voor een rustige ‘geest’ is dat het bed op en top comfort biedt. Investeren in kwaliteit hoeft echter geen gigantische bedragen aan te nemen. Zo is het een handige truc om bijvoorbeeld een luxe matras te kopen, maar het hoofdeinde en het onderstel tweedehands online te scoren. 

Verder is tevens belangrijk dat het het belangrijkste element van de kamer vormt. Let eens op een hotelkamer: hoe groot ze ook zijn, het bed is altijd het middelpunt van de kamer, en dat geeft direct een ontspannen gevoel. Want: de functie van de kamer is om er een goede nachtrust te verkrijgen. Natuurlijk hoeft het bed niet afgemeten exact in het midden te staan, maar de nadruk moet er wel op gevestigd zijn. Sowieso is een bed waar je omheen kunt lopen aan beide kanten, veel prettiger voor de geest dan een bed dat in een hoek staat ‘geduwd’.

Natuurlijke bevloering/kleed

modern  door Loaf, Modern Hout Hout
Loaf

Antoinette bed in scuffed grey

Loaf

Synthetische stoffen horen niet thuis in de slaapkamer. Leg dus geen kleed neer van kunststof. Volgens de Feng Shui zorgen natuurlijke stoffen er namelijk voor dat de ruimte goed 'ademt', en geven natuurlijke stoffen bij voorbaat al een kalmerende uitstraling. Een vloer van echt hout is dus gunstig. Maar ook een kleed van jute of zeegras geeft een dergelijke uitstraling. Een zachte ondergrond toevoegen aan de ruimte waarin je slaapt is altijd een comfortabel element, immers: wie wil er niet met zachte voetjes uit bed stappen

Ontruimde ruimte

Het is een ontzettend cliché, maar 100% waar: keep it clean. Alle rondslingerende prulletjes maken je niet relaxter. Dat gaat nog een stap verder dan alleen de rommel, namelijk: het is een slaapkamer, dus houd het ook een slaapkamer. Natuurlijk beschikt slechts een geschatte 0,01 % van de bevolking over een inloopkast en zal er daarom een kledingkast in komen te staan. Maar te vaak wordt de slaapkamer overbeladen met een bureau, een televisiescherm, een verdwaalde strijkplank of wasrek, en ga zo maar door. Bekijk de opties voor een gangkast om je kleding in op te bergen. Hoe minder ‘druk’ er qua spullen op de slaapkamer komt te staan, hoe beter. Het is ontzettend cliché, maar klopt als een bus: hoe minder men wordt geconfronteerd met andere ‘taken’ zoals werk (bureau), of huishouden (was), hoe beter men kan slapen.

Type en plaatsing spiegel

Alhoewel rommel dus vermeden dient te worden, mag een subtiele decoratie her en der niet ontbreken. Vergeet foto’s. Die horen in de woonkamer. De slaapkamer is een ruimte waar men niet geconfronteerd dient te worden met sociaal voorkomen en interacties, behalve dan uiteraard met de partner.

Spiegels vormen inmiddels de ultieme, welbekende truc om een ruimte optisch groter te laten lijken. Wel moet uitgekeken worden met spiegels die zijn gericht op het bed. De persoon moet zichzelf niet kunnen zien vanaf zijn positie in het bed om de geest niet te verstoren. Ook dit is weer logisch verklaarbaar: net als bij de foto’s, wordt niemand er immers ontspannen wanneer hij/zij zichzelf continu kan zien, al helemaal niet in de ongepolijste, verfomfaaide bed-setting. De spiegel op deze afbeelding heeft bovendien een decoratieve functie.

Geen TV

De televisiekwestie: Ja of Nee. Er zijn volledige onderzoeken aan gewijd. Volgens de Feng Shui-regels zou het zowel ons liefdesleven als onze nachtrust zwaar benadelen. Het apathisch televisiekijken verstoort de onderlinge fysieke en verbale communicatie, en de felverlichte, bewegende beelden zijn bovendien niet bevorderend voor een kalme slaap. Toch zijn de smartphone-schermen die veelal het alternatief vormen dat ook niet, dus laat jezelf niet te veel wijsmaken. Een televisie die mooi verwerkt is in een kast is natuurlijk een topoplossing, maar dat is wederom net als bij de inloopkast: niet voor iedereen weggelegd. Houd er in ieder geval rekening mee dat er zich zo min mogelijk elektronica  in de slaapkamer bevindt. Kabels, lampen, en andere elektrische bronnen koesteren niet bepaald een natuurlijke uitstraling. En we weten allemaal: niets irritanter dan die ene computer die ’s nachts op stand-by modus met dat venijnige lampje blijft schijnen, of nog erger: knipperen. In de woonkamer ermee. Het liefst dus: helemaal niets elektrisch, behalve dan natuurlijk een paar fijne schemerlampen. Lees hier nog meer over hoe je de slaapkamer zo rustgevend mogelijk maakt. 

Type en plaatsing spiegel

Alhoewel rommel dus vermeden dient te worden, mag een subtiele decoratie her en der niet ontbreken. Vergeet foto’s. Die horen in de woonkamer. De slaapkamer is een ruimte waar men niet geconfronteerd dient te worden met sociaal voorkomen en interacties, behalve dan uiteraard met de partner.

Spiegels vormen inmiddels de ultieme, welbekende truc om een ruimte optisch groter te laten lijken. Wel moet uitgekeken worden met spiegels die zijn gericht op het bed. De persoon moet zichzelf niet kunnen zien vanaf zijn positie in het bed om de geest niet te verstoren. Ook dit is weer logisch verklaarbaar: net als bij de foto’s, wordt niemand er immers ontspannen wanneer hij/zij zichzelf continu kan zien, al helemaal niet in de ongepolijste, verfomfaaide bed-setting. De spiegel op deze afbeelding heeft bovendien een decoratieve functie.

Planten in de slaapkamer die de harmonie vergroten

Planten bieden een natuurlijke uitstraling voor een kamer, en, zoals we eerder al vermelden, kan dat de sfeer in deze ruimte ten goede komen. Sommigen vrezen dat de planten de zuurstof wegnemen van een ruimte, aangezien ze 's nachts geen zuurstof van daglicht krijgen. Toch hoeft hier niet voor gevreesd te worden, het gedeelte wat de planten opslorpen is zeer gering. Volgens de Feng Shui mogen het echter alleen maar planten met ronde bladeren zijn, omdat planten met stekelige bladeren een negatieve energie uitstralen. Goed om te weten dus! Bloemen zijn verder altijd een mooie optie, mits ze in rustgevende kleuren (blauw, groen, wit, lichtroze) worden uitgekozen. 

Het bed als middelpunt

Meubels Landelijke slaapkamers van Teakea Landelijk
Teakea

Meubels

Teakea

Het doel van de slaapkamer is volledig gecentreerd op het bed. Met een klein vertrek vallen er vaak weinig mogelijkheden te verrichten met de plaatsing van het slaapmeubel. Idealiter staat het bed niet in één lijn met de deur, en ga zo maar door. Maar vele malen belangrijker voor een rustige ‘geest’ is dat het bed daadwerkelijk het belangrijkste element van de kamer vormt. Let eens op een hotelkamer: hoe groot ze ook zijn, het bed is altijd het middelpunt van de kamer, en dat geeft direct een ontspannen gevoel. Want: de functie van de kamer is om er een goede nachtrust te verkrijgen. Natuurlijk hoeft het bed niet afgemeten exact in het midden te staan, maar de nadruk moet er wel op gevestigd zijn. Sowieso is een bed waar je omheen kunt lopen aan beide kanten, veel prettiger voor de geest dan een bed dat in een hoek staat ‘geduwd’.

Planken in de slaapkamer

Met name zwevende planken zoals deze, worden vaak toegepast om een paar decoratieve vazen of kaarsen op te plaatsen. Dat is zeker aan te raden. Wat dan wel weer een veelgemaakte fout is: planken moeten niet geplaatst worden boven het bed, want het gewicht van de planken zou onbewust de energie verstoren. Ergens is dat ook logisch te verklaren, immers: het idee van die zware planken boven je hoofd is ook niet heel rustgevend.

Het juiste bed dat een goede ontspanning stimuleert

Het doel van de slaapkamer is volledig gecentreerd op het bed. Met een klein vertrek vallen er vaak weinig mogelijkheden te verrichten met de plaatsing van het slaapmeubel. Idealiter staat het bed niet in één lijn met de deur, en ga zo maar door. Maar vele malen belangrijker voor een rustige ‘geest’ is dat het bed op en top comfort biedt. Investeren in kwaliteit hoeft echter geen gigantische bedragen aan te nemen. Zo is het een handige truc om bijvoorbeeld een luxe matras te kopen, maar het hoofdeinde en het onderstel tweedehands online te scoren. 

Verder is tevens belangrijk dat het het belangrijkste element van de kamer vormt. Let eens op een hotelkamer: hoe groot ze ook zijn, het bed is altijd het middelpunt van de kamer, en dat geeft direct een ontspannen gevoel. Want: de functie van de kamer is om er een goede nachtrust te verkrijgen. Natuurlijk hoeft het bed niet afgemeten exact in het midden te staan, maar de nadruk moet er wel op gevestigd zijn. Sowieso is een bed waar je omheen kunt lopen aan beide kanten, veel prettiger voor de geest dan een bed dat in een hoek staat ‘geduwd’.

Heb jij ook nog ideeën over hoe je gemakkelijk je slaapkamer volgens de Feng Shui-richtlijnen indeelt? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!