Maak je huis gezellig met deze woonideeën voor hout!

TILL BEHNE TILL BEHNE
Harper - Das Hängesystem für alles!, KRAFT&ULRICH KRAFT&ULRICH Minimalistische kinderkamers
Loading admin actions …

Hout is een geweldig product. We zien het dan ook in vrijwel elk interieur terugkomen. Je kan er alles mee maken, dus of je nou een houten vloer hebt, houten meubels of houten accessoires, het ziet er altijd goed uit. En het leuke aan hout is ook nog dat het verschillende uitstralingen kan hebben. Een beetje ruw hout met zichtbare nerven heeft al gauw een stoere look. Fijn en goed in elkaar gezet hout kan er juist heel modern een industrieel uitzien. Omdat er zoveel verschillende soorten hout zijn en je het op zoveel verschillende manieren kan verwerken zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. In dit Ideabook laten we je aan de hand van een aantal ideeën zien hoe je met hout in je huis een aangename en gezellige sfeer kan creëren.

Vloer

Een houten vloer is een uitstekende manier om warmte aan een ruimte toe te voegen. Meestal zien we houten vloeren in ‘gezellige’ kamers als de woon- en eetkamer of de slaapkamer. Maar een houten vloer in een kamer waar je dat misschien niet meteen zou verwachten, kan juist een heel verrassend effect hebben. Een houten vloer in een minder voor de hand liggende ruimte als de keuken of zelfs de badkamer kan je huis net dat beetje extra geven. Naast het variëren van ruimte kan je ook variëren in het soort hout, de dikte van de planken of de manier waarop het gelegd is. De planken gewoon naast elkaar, een visgraat of een bijzondere variant zoals we hier op de foto zien. Ook kun je een houten vloer in verschillende kleuren lakken zodat deze er ook weer net even anders uitziet. In dit Ideabook zie je hoe een houten vloer in de badkamer eruit ziet.

Muur

Minder voor de hand liggend dan hout op de vloer is hout aan de muur. Je kan kiezen voor latjes tegen een bestaande muur, maar de hele muur kan uiteraard ook uit hout bestaan. Als je voor de ultieme landelijke uitstraling van je huis of een bepaalde kamer wilt gaan, kan je natuurlijk zowel bij de vloer als bij de muur voor hout kiezen. Al dan niet in een andere kleur of houtsoort. Maar juist als je op de vloer voor beton of bijvoorbeeld marmoleum kiest, kan een houten muur voorkomen dat de kamer te strak of kil wordt. Op deze foto is ook goed te zien dat accessoires tegen deze achtergrond extra goed opvallen.

Accessoires

Zoals eerder gezegd kun je van hout alles maken. Dus ook de kleinere dingen in het interieur, zoals accessoires of decoratie, zijn met enige regelmaat van hout gemaakt. Denk daarbij aan attributen in de keuken zoals snijplanken, de slakom of borden. Van een grote houten plank kan je een prikbord maken voor to-do-lijstjes of tekeningen van de kinderen. Met hout kan je geweldige kapstokken maken (zie foto) maar tegenwoordig heb je zelfs houten fietsen, zonnebrillen of een iPhone-houder. Daarmee willen we maar zeggen, je kan het zo gek niet bedenken of het is er in een houten variant. En het ziet er meestal nog goed uit ook.

Meubels

Veel meubels die we kennen of bezitten bestaan uit hout. Stoelen, tafels, banken, kasten en wat niet al meer. Omdat hout een prettig en veelzijdig materiaal is om mee te werken, kan je er eigenlijk alles mee maken. Dat nodigt ook de doe-het-zelver uit de zaag en hamer eens bij de hand te nemen en een DIY-project te starten. Of je kan op zoek gaan naar bijzondere ambachtsmensen.

Plafond

Mooi glad gestuukte plafonds met een origineel ornament zijn natuurlijk hartstikke mooi. Maar ook wel erg standaard. Hoezo zou je niet kiezen voor een houten plafond? Ook hier is weer van alles mogelijk. Bijvoorbeeld de landelijke variant met grote houten draagbalken en daar dwars houten vloerdelen op, die naast als plafond ook als vloer voor de etage erboven dienen. Of zoals op deze foto een strakke lichte houtsoort die zelfs prima samengaat met een wat grovere houten vloer. En kies je voor een houten plafond met, laten we zeggen een betonnen vloer, is het de wereld op zijn kop. Steen onder je voeten en hout boven je hoofd, in plaats van andersom.

Verlichting

Lampen zijn een van de grootste sfeermakers in huis. Het is dan ook zaak goed stil te staan bij wat je precies wil. Ook lampen zijn er in alle soorten en maten en kunnen in principe van bijna alle materialen worden gemaakt. De meeste die we kennen zijn van stof, metaal of porselein. Maar houten lampen worden ook steeds populairder, zeker de sta-varianten. Combinaties van materialen zijn er natuurlijk ook heel vaak, waarbij hout dan vaak als standaard wordt gebruikt. Maar lampen helemaal uit hout zijn zeker ook bijzonder, zoals deze die we zien op de foto.

Trap

Houten trappen zijn geweldig. Weg met traplopers, tapijt op de trap of andere overbodige zaken. Zeg nou zelf. De trap op deze foto is toch geweldig? Hout zorgt altijd voor een aangename en warme uitstraling, zeker bij witte muren of andere strak vormgegeven ruimtes. Naast de natuurlijke uitstraling zijn houten trappen ook duurzaam en slijtvast. En mocht er toch een keer iets mee aan de hand zijn, is repareren ook makkelijk. Andere mooie trappen kan je hier bekijken.

Wat moest in jouw huis absoluut van hout zijn? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine