6 slimme tips om je kerstspullen op te bergen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 slimme tips om je kerstspullen op te bergen

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Christmas Range van The White Company
Loading admin actions …

Een paar weken voor de kerst heb je jouw hele collectie kerstspullen van zolder of uit de berging gehaald. Je bent naar een tuincentrum geweest om een kerstboom te kopen en hebt deze met veel plezier versierd. Zo’n anderhalve week na de kerst, als we inmiddels ook de jaarwisseling achter de rug hebben, wordt het tijd om de kerstspullen weer op te bergen. Officieel is 6 januari, de dag van Driekoningen, het moment om de kerstboom en accessoires op te ruimen. Vele van ons hebben er echter als iets eerder genoeg van en zijn al aan het opruimen geslagen.

Maar hoe pak je dat opruimen het beste aan? Waar begin je? Bij de boom of toch bij de losse kerstspulletjes? Hoe zorg je ervoor dat het volgend jaar weer in precies dezelfde staat uit de doos komt? Het zou natuurlijk wel erg zonde zijn als de helft van de beeldjes uit je kerststalletje kapot zijn. Het is zonde om de hele inhoud in stukjes terug te vinden. En hoe weet je volgend jaar nog wat er in de dozen zit? In dit Ideabook geven we slimme tips om je kerstspullen op te bergen. Door deze tips op te volgen weet je volgend jaar zeker dat je jouw spulletjes weer met gemak kunt neerzetten. En dat maakt de toch al drukke kerstperiode net dat beetje meer ontspannen.

1. Bescherm je kerstspulletjes met krantenpapier

De meeste kerstspulletjes die je tijdens de kerstperiode in huis neerzet zijn breekbaar. Denk maar eens aan de beeldjes die in je kerststalletje staan. Of aan dat leuke kersthuisjes met gezellige kerstlichtjes. En wat dacht je van die mooie sneeuwpoppen en Kerstmannen van keramiek. Allemaal mooie kerstaccessoires die ontzettend breekbaar zijn. Daar moet je met het inpakken van de spulletjes wel rekening mee houden. Zeker als je ze voor langere tijd op zolder of in de berging zet. Daar wil je gedurende het jaar ook nog wel eens komen om andere spullen te pakken. Pak je breekbare kerstspulletjes daarom in met keukenpapier en oude kranten. Begin eerst met een laagje keukenpapier en zorg voor extra dikte door een flinke laag kranten. Dan kunnen je breekbare accessoires wel tegen een stootje.

2. Gebruik oude doeken voor extra bescherming

Christmas Range van The White Company
The White Company

Christmas Range

The White Company

Om ervoor te zorgen dat je kerstspulletjes een jaar later net zo mooi uit de doos komen als ze er een jaar eerder ingingen moet je ze goed beschermen. Een beschermlaag met keukenpapier en oude kranten is de eerste stap. Voor extra bescherming bieden oude doeken uitkomst. En oude theedoeken hebben we bijna allemaal wel in huis liggen. Je kunt je breekbare kerstaccessoires na de oude kranten nog in de oude doeken wikkelen. Een andere optie is om de doeken te gebruiken om de lege ruimtes in de doos op te vullen. Door deze ruimtes kunnen de spulletjes gaan schuiven, waardoor ze eerder breken. Leg ze tussen de verschillende accessoires, zodat ze ook niet kapot kunnen gaan door tegen elkaar aan te stoten.

3. Berg je kerstspulletjes in speciale opbergdozen op

Red, Rouge, Rood, Rojo, Rosso, Rot, Rød, Vermello, 紅: modern  door Groothandel in decoratie en lifestyle artikelen, Modern
Groothandel in decoratie en lifestyle artikelen

Red, Rouge, Rood, Rojo, Rosso, Rot, Rød, Vermello, 紅

Groothandel in decoratie en lifestyle artikelen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je kerstspulletjes op te bergen in gewone kartonnen dozen. Deze haal je bij de supermarkt of heb je misschien nog over van een verhuizing. Ze zijn gratis of kosten niet veel, maar bieden ook niet de beste bescherming voor je kerstaccessoires. Het is beter om speciale plastic opbergbakken voor je kerstspullen te kopen. Ook deze zijn niet heel duur, maar bieden wel veel meer bescherming. Ook hebben ze over het algemeen een langere levensduur dan kartonnen dozen. Het aanschaffen is helemaal verstandig wanneer het gaat om het opbergen van de kerstballen uit je boom. Hiervoor zijn speciale opbergsystemen voor in de bak te verkrijgen. Hierin vind je vakjes waar je de kerstballen precies in kwijt kunt. De kans dat je de kerstballen een jaar later in duizend stukjes terugvindt wordt daarom een heel stuk kleiner.

4. Voeg een briefje toe met de inhoud

modern  door homify, Modern
homify

Kerstboom Hertjes

homify

Waarschijnlijk sta je elk jaar weer naar alle kerstdozen te staren, omdat je niet meer weet in welke doos wat zit. De oplossing voor dit probleem is eigenlijk, en gelukkig, heel simpel. Schrijf tijdens het vullen van de opbergbak op een briefje wat je er allemaal instopt. Als de bak helemaal vol zit leg je dit briefje bovenop de spulletjes neer. Zo hoef je een jaar later de doos enkel even op te maken om er achter te komen wat je er een jaar eerder allemaal in had gestopt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het briefje op de doos te plakken. Als je de meest voor de hand liggende spulletjes dan ook nog bij elkaar opbergt, wordt het uitpakken helemaal een fluitje van een cent.

5. Doe wat silicagel in de opbergdoos om de invloed van vocht te verminderen

X-MAS TREE van Jill & Co Landelijk
Jill & Co

X-MAS TREE

Jill & Co

Je kent ze vast wel van tassen of schoenen die je in het verleden hebt gekocht, zakjes met silicagel die je altijd meteen in de prullenbak gooit. Het kan handig zijn om deze zakjes voortaan te bewaren. Je kunt ze namelijk ook gebruiken bij het opbergen van je kerstspulletjes. Silicagel zijn vaste, vochtabsorberende kristallen, die ervoor zorgen dat spullen droog blijven. Zeker wanneer je jouw kerstaccessoires op een vochtige plek opbergt kan het verstandig zijn om een paar zakjes silicagel toe te voegen. Dit geldt helemaal wanneer je de spulletjes in een kartonnen doos bewaart. In dichte opbergbakken heb je wat minder last van vocht.

6. Gebruik lavendel om vieze geurtjes te voorkomen

Bruut wonen van Bruut wonen Scandinavisch
Bruut wonen

Bruut wonen

Bruut wonen

Iets wat langere tijd bij elkaar in een doos of bak zit blijft niet altijd even lekker ruiken. Zeker spulletjes in een doos, waar nog best wat invloeden van buitenaf bij kunnen, gaan naar verloop van tijd minder lekker ruiken. Om je kerstaccessoires een jaar later toch met plezier uit te pakken, kun je ervoor kiezen om wat zakjes lavendel toe te voegen. Hierdoor blijven de dozen of opbergbakken van binnen lekker ruiken. Doe voor een optimaal resultaat een paar zakjes in iedere doos of bak. Koop ook elk jaar weer nieuwe zakjes, aangezien de geur na verloop van tijd steeds minder wordt.

Wil je meer weten over opbergen? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Wat is jouw tip om je kerstspullen slim op te bergen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!