Wat moet je weten als je de muren in huis gaat schilderen? | homify

Wat moet je weten als je de muren in huis gaat schilderen?

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne slaapkamers van MARIANGEL COGHLAN Modern
Loading admin actions …

Het schilderen van de muren in huis lijkt geen heel erg moeilijke klus en dat is het ook niet. Maar het is ook niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Je hebt er wel degelijk enige kennis en vaardigheden voor nodig om tot een succesvol te komen. Om je op te weg te helpen, hebben we dit artikel voor je geschreven. Hierin hebben we een aantal punten op een rijtje gezet waar je tijdens het schilderen rekening mee moet houden. Lees snel verder zodat je jouw muren binnenkort al een nieuw likje verf kunt geven!

1. Kies de beste tijd van het jaar

Je kunt beter niet gaan schilderen als het heel erg warm of juist heel erg koud is. De beste periode om met een kwast aan de slag te gaan is als het weer redelijk gematigd is. Houd voordat je gaat schilderen daarom altijd het weerbericht in de gaten.

2. Maak de muur schoon

Voordat je begint met schilderen moet de muur goed worden gereinigd. Dit doe je met een droge doek of borstel. Hiermee kun je de muur stofvrij maken en ander vuil verwijderen.

3. Bereid het te schilderen oppervlak voor

Interior Remodellings / Renovation Moderne woonkamers van RenoBuild Algarve Modern
RenoBuild Algarve

Interior Remodellings / Renovation

RenoBuild Algarve

Verwijder voor het schilderen de stopcontacten en lichtschakelaars en zorg ervoor dat de muur in goede staat. Problemen zoals barsten in de muur of vochtige plekken moet vooraf worden opgelost.

4. Het juiste gereedschap

Professional painters Moderne slaapkamers van Builders Archway Modern
Builders Archway

Professional painters

Builders Archway

Maak een lijstje met de materialen die je nodig hebt en ga naar een winkel om alles in huis te halen voordat je gaat schilderen. We raden je aan om te investeren in kwalitatief goed materiaal. Vergeet niet dat goedkoop vaak duurkoop is. Kies voor goede kwasten waarvan de haren niet loslaten tijdens het schilderen.

5. Kies de beste kleur

Het is belangrijk om vooraf de juiste kleur te bepalen. Dit kun je doen doe je een paar staaltjes mee naar huis te nemen en deze tegen de muur te houden. Natuurlijk kun je in de verfwinkel ook vragen naar het advies van de mensen die er werken.

6. Primer

Interior Remodellings / Renovation Rustieke woonkamers van RenoBuild Algarve Rustiek & Brocante
RenoBuild Algarve

Interior Remodellings / Renovation

RenoBuild Algarve

Veel mensen kiezen ervoor om geen primer voor het schilderen op de muur aan te brengen. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Het scheelt je meestal een laagje of twee om je verf dekkend te krijgen. En primer is vaak een stuk goedkoper dan de toplaag die je hebt uitgekozen.

7. Bepaal welke muren je wilt schilderen

Bedenk van tevoren welke muren in een ruimte je een bepaalde kleur wilt geven. De muren die je niet gaat schilderen, plak je deels af zodat daar geen verf op kan komen. Vergeet ook niet om de vloer af te dekken en het plafond af te plakken.

8. Test de kleuren uit

Het is aan te raden om voor het schilderen een aantal kleuren in het echt uit te testen. Op papier zien ze er namelijk een stuk anders uit dan in het echt. Tegenwoordig verkopen veel verfmerken hele kleine proefpotjes die je eerst thuis uit kunt proberen. Dan kun je kijken welke kleur op jouw muur het beste tot zijn recht komt. Zo voorkom je dat je met een kleur op de muur komt te zitten die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt.

Wil je meer weten over schilderen? Lees dan ook dit artikel eens!

Wat is jouw tip om je muren te schilderen? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!