Hoe vind je de juiste salontafel? 9 vragen die je jezelf moet stellen!

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
MARIANGEL COGHLAN Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Een woonkamer zonder salon- of koffietafel is onpraktisch, ongezellig, en bovendien vrijwel ondenkbaar. Maar niet iedereen is zich bewust van de talloze kanten en mogelijkheden waarmee je met dit type meubelstuk heen kan. Voor iedere soort van woonkamer bestaat er een tafel: van een levendig huis tot een rustige woning. Een kleine woonkamer met salontafel is ook altijd een leuk idee voor in de aanbouw van je woonst. Alles dient te worden gebaseerd op de omringende zithoek, en de bijbehorende leefgewoonten van de bewoners. Alvorens een salontafel te kopen is het aan te raden om een paar praktische aspecten door te nemen, bijvoorbeeld de juiste hoogte en de afstand tot de bank. Natuurlijk is het verder van groot belang om te kijken naar het gebruik, de vormen en de kleuren . Ontdek hier waarop je moet letten als je een nieuwe salontafel gaat aankopen.

Welke hoogte?

Op pad voor een nieuwe salontafel? Meet dan eerst even thuis de afmetingen van je bank! Koffietafels kunnen namelijk aanzienlijk verschillen in hoogte. Lage tafels, zoals in interieurs met een Japanse twist, worden vaker toegepast in serene en moderne interieurs. Dat geldt voor de huidige trend waarin sommige banken zijn gemaakt uit enkel een paar pallets en een matras, wat een laag tafereel en een lage salontafel oplevert. Als de bank en fauteuils een hoog zitvlak hebben, is het oncomfortabel te kiezen voor een lagere tafel. Ergonomisch gezien wordt in ieder geval aan te raden om een tafel te kiezen die even hoog is, of maximaal 10 centimeter lager, dan de armleuning van de bijbehorende bank.

Welke afstand tot de bank?

Marike Matrix zwart Marike Landelijke woonkamers
Marike

Marike Matrix zwart

Marike

Idealiter bedraagt de afstand van het zitvlak van de bank tot aan de salontafel 40 centimeter. Op deze wijze ontstaat er genoeg ruimte om tussen de bank en de tafel voor de bewoners om door te lopen of te 'schuiven'. De afstand zorgt er ook voor dat de bewoner gemakkelijk iets op de tafel kunnen leggen en iets van de salontafel kunnen halen. Salontafels dienen ook samen te gaan met de rest van de zithoek, zowel uit esthetisch als praktisch belang. Bij een grote zitgroep is het aan te raden om te kiezen voor een grotere salontafel, of een tweetal identieke salontafels, en bij kleineren is dat weer andersom.

Hoeveel berg- en legruimte?

De hoeveelheid spullen die je erop kwijt kan, hangt natuurlijk af van de grootte van de tafel. In ieder geval is de gemiddelde rechthoekige salontafel tussen de 1,2 en 1,4 meter lang en tussen de 60 en 80 centimeter breed. Voor vierkante salontafels geldt dat ze meestal tussen de 60 en 80 centimeter breed en lang zijn. Meerdere type salontafels bieden bovendien een extra plank bergruimte onder het hoogste oppervlak, en sommigen beschikken zelfs over laden. Dit is erg praktisch voor tijdschriften, waxinelichtjes, afstandsbedieningen, etcetera! Een salontafel met bergruimte ook wel groter dan een eenvoudig exemplaar die bestaat uit een enkel tafelblad. Hoeveel bergruimte er nodig is, hangt sterk af van het gebruik. In een groot en levendig huishouden is een grote salontafel aan te raden.

Welke vorm?

Heijmans ONE MoodBuilders Minimalistische woonkamers
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Rechthoekige en vierkantige tafels zijn het meest voorkomend. Als er twee identieke banken haaks op elkaar geplaatst worden, dan zorgt een vierkante salontafel voor een mooier geheel. Toch zijn de meeste woonkamers in een wat meer uitgerekte vorm opgebouwd, waar een langwerpig exemplaar beter bij past. Maar vergeet ook niet de ronde salontafeltjes! De huidige woontrend, die gebasseerd is op de Scandinavische stijl, is gericht op het plaatsen van meerdere, kleine, veelal ronde tafeltjes die precies op elkaar afgestemd kunnen worden. De ronde tafeltjes ‘breken’ dan met de rechte vormen van de bank. Het is natuurlijk leuk om de tafeltjes in meerdere kleuren op elkaar af te stemmen. Let wel: veel plek om er iets op te zetten, is er niet.

Welke functies?

Behalve de grootte en de hoeveelheid bergruimte, kan een salontafel tevens een hybride vorm zijn tussen meerdere type meubels. Een 'poef', 'hocker', of kunststof object als middelpunt van de zithoek, zoals deze, kan bijvoorbeeld een praktisch alternatief zijn. Een kleine salontafel is een handige tip voor personen die een klein huis hebben en zeker als het een multifunctionele tafel is. De multifunctionaliteit van het meubel zorgt ervoor dat het als tafel, opbergplek, voetenbank, maar ook als extra zitplaats gebruikt kan worden indien er meerdere mensen over de vloer komen. Leg er een (houten) dienblad op, en het object is stevig genoeg voor al die wijnglazen en schaaltjes. Er bestaan ook uitschuifbare salontafels die snel groter of kleiner gemaakt kunnen worden als het nodig is. Wil je ontdekken hoeveel tafels, welke soort en hoe groot ideaal zijn voor in je woonkamer? Schakel dan eens een van onze professionals in.

Welke kleur?

De kleur wordt veelal afgestemd op de rest van het meubilair. Het is een pure smaakkwestie: er zijn mensen die een witte salontafel mooi vinden staan bij een zwarte bank, maar ook mensen die beiden qua kleur exact overeen willen laten komen. Dat geldt ook voor de materialen; het draait allemaal om het gewenste effect van de woonkamer. Bij een robuuste woonkamer met een landelijk effect past een tafel met natuurlijke materialen en kleuren, bij een moderner interieur past weer eerder een tafel in het (hoogglans) wit, of juist een knallend kleurtje zoals oranje of groen. Uiteraard springen tafels met donkerdere kleurtinten meer in het oog dan tafels met lichte kleuren. Voor een ruimtelijk effect zijn lichte kleuren dus aan te raden. Het meest logische, en vrijwel altijd het mooiste, is in ieder geval als de kleur van de tafel ergens in het interieur terug te vinden is. Ook mooi: de salontafel in een andere kleur kiezen dan de bank, maar de kleur van de kussens op de bank er wel in laten terugkomen.

Durf te experimenteren met verschillende materialen

Project gerenoveerde boerderij De Plankerij BVBA Landelijke woonkamers Hout
De Plankerij BVBA

Project gerenoveerde boerderij

De Plankerij BVBA

Wat er op dit moment veel te vinden is, is de combinatie van meerdere materialen, zoals glas en hout. Het combineren van materiaal zorgt ervoor dat een interieur niet snel in een hokje te plaatsen valt. Glazen tafels zijn vaak favoriet van mensen die houden van moderne interieurs. Echter, glazen tafels kunnen een kille uitstraling geven als je ze met koele kleuren en een gebrek aan decoratie worden toegepast. Combineer daarom een glazen tafel met uitnodigende zitmeubels en kleed. Het geeft een volwassen en serieuze look.

Nog meer materialen die je kunt gebruiken

Open woonkamer met complete maatwerk kasten StrandNL architectuur en interieur Moderne woonkamers
StrandNL architectuur en interieur

Open woonkamer met complete maatwerk kasten

StrandNL architectuur en interieur

Er zijn zoveel mogelijkheden op vlak van materialen en daarom geven we je er graag nog een paar mee. Houten salontafels worden dikwijls in rustieke interieurs toegepast. Dit is omdathet geheel heel huiselijk en knus dient te zijn en een glazen tafel is daaromm net iets te zakelijk. Houten tafels zijn ook handiger en veiliger als je jonge kinderen in huis hebt. Toch vinden sommigen het belangrijk dat de houten tafel het huis niet te 'landelijk' maakt. Er zijn momenteel talloze houten salontafels te vinden met een eigentijdse 'twist', zoals deze: een metalen onderkant maakt het geheel zowel strak als sfeervol.

Een extra tip: Afhankelijk van de functies

We geven je graag nog een extra tip mee. Behalve de grootte en de hoeveelheid bergruimte, kan een salontafel tevens een hybride vorm zijn tussen meerdere type meubels. Een 'poef', 'hocker', of kunststof object als middelpunt van de zithoek, zoals deze, kan bijvoorbeeld een praktisch alternatief zijn. Het is een onconventionele manier om de kamer wat meer 'jeu' te geven. Sowieso is dit een handige tip voor zij die kleinbehuisd zijn: de multifunctionaliteit van het meubel zorgt ervoor dat het als tafel, voetenbank, maar ook als extra zitplaats gebruikt kan worden indien er meerdere mensen over de vloer zijn. Leg er een paar kussens op, en het object is stevig genoeg. Ook bestaan er uitschuifbare salontafels die snel groter of kleiner gemaakt kunnen worden.

Heb jij inspiratie-ideeën die je wilt delen over een origineel gebruik van salontafels, of heb je een bijzondere salontafel? Laat het ons weten via...

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!