Hoe vind je de juiste salontafel? 7 vragen die je jezelf moet stellen! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe vind je de juiste salontafel? 7 vragen die je jezelf moet stellen!

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Moderne woonkamers van MARIANGEL COGHLAN Modern
Loading admin actions …

Een woonkamer zonder salon- of koffietafel is onpraktisch, ongezellig, en bovendien vrijwel ondenkbaar. Maar niet iedereen is zich bewust van de talloze kanten en mogelijkheden waarmee je met dit type meubelstuk heen kan. Voor ieder type woonkamer bestaat er een juiste salontafel: van een levendig huis tot een rustig huis. Alles dient te worden gebaseerd op de omringende zithoek, en de bijbehorende leefgewoonten van de bewoners. 

Alvorens een salontafel te kopen is het aan te raden om een paar praktische aspecten door te nemen. Allereerst bijvoorbeeld de juiste hoogte en de afstand tot de bank. Natuurlijk is het verder van belang om te kijken naar het gebruik. Ook de vormen en kleuren kunnen aanzienlijk verschillen. 

Welke hoogte?

Op pad voor een nieuwe salontafel? Meet dan eerst even thuis de afmetingen van je bank! Koffietafels kunnen namelijk aanzienlijk verschillen in hoogte. Lage tafels, zoals in interieurs met een Japanse twist, worden vaker toegepast in serene, moderne interieurs. Dat geldt al helemaal voor de huidige trend waarin sommige banken zijn gemaakt uit enkel een paar pallets en een matras, wat een laag tafereel oplevert en daardoor ook een lage salontafel. Immers: het verstoort het zicht naar bijvoorbeeld de televisie. Maar als de bank en fauteuils een hoog zitvlak hebben, is het oncomfortabel te kiezen voor een lagere tafel. Ergonomisch gezien wordt in ieder geval aan te raden om een tafel te kiezen die even hoog is, of maximaal 10 centimeter lager, dan de armleuning van de bijbehorende bank.

Welke afstand tot de bank?

Marike Matrix zwart Landelijke woonkamers van Marike Landelijk
Marike

Marike Matrix zwart

Marike

Idealiter bedraagt de afstand van het zitvlak van de bank tot aan de salontafel 40 centimeter. Op deze wijze bestaat er genoeg ruimte om tussen de bank en de tafel door te lopen of te 'schuiven' voor bewoners en bezoekers. Tegelijkertijd wordt de afstand waarmee men van de bank af iets kan leggen of pakken van de tafel niet oncomfortabel ver gemaakt. Salontafels dienen dus in verhouding te zijn tot de rest van de zithoek, zowel uit esthetisch als praktisch belang. Bij een grote zitgroep is het aan te raden te kiezen voor een grotere salontafel, of een tweetal identieke salontafels, en bij kleineren is dat weer andersom.

Hoeveel berg- en legruimte?

De hoeveelheid spullen die je erop kwijt kan, hangt natuurlijk af van de grootte van de tafel. In ieder geval is de gemiddelde rechthoekige salontafel tussen de 1,2 en 1,4 meter lang en tussen de 60 en 80 centimeter breed. Voor vierkante salontafels geldt dat ze meestal tussen de 60 en 80 centimeter breed en lang zijn. Meerdere type salontafels bieden bovendien een extra plank bergruimte onder het hoogste oppervlak, en sommigen beschikken zelfs over laden: erg praktisch voor tijdschriften, waxinelichtjes, afstandsbedieningen, etcetera! Wel oogt een salontafel met bergruimte massiever dan een eenvoudig exemplaar die enkel bestaat uit een tafelblad. Hoeveel bergruimte er nodig is, hangt sterk af van het gebruik. In een levendig huishouden waar er hevig servies, borrelhapjes en andere spullen op de tafel worden gedeponeerd, is een groter exemplaar aan te raden.

Welke vorm?

Heijmans ONE Minimalistische woonkamers van MoodBuilders Minimalistisch
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Rechthoekig en vierkant zijn het meest voorkomend. Als er twee identieke banken haaks op elkaar geplaatst worden, is een vierkante tafel mooier voor het beeld. Als de zithoek bovendien in een vierkante vorm is opgebouwd werkt een vierkante tafel beter. Toch zijn de meeste woonkamers in een wat meer uitgerekte vorm opgebouwd, waar een langwerpig exemplaar beter bij past. Maar vergeet ook niet de ronde tafeltjes! De huidige woontrend is gericht op het plaatsen van meerdere, kleine, veelal ronde tafeltjes die precies op elkaar afgestemd kunnen worden. Het is afleidbaar van de Scandinavische stijl die momenteel veel terug te vinden is. De ronde tafeltjes ‘breken’ dan met de recht vormen van de bank. Het is natuurlijk leuk om de tafeltjes in meerdere kleuren op elkaar af te stemmen. Let wel: veel plek om er iets op te zetten, is er niet.

Welke functies?

van homify Eclectisch

Behalve de grootte en de hoeveelheid bergruimte, kan een salontafel tevens een hybride vorm zijn tussen meerdere type meubels. Een 'poef', 'hocker', of kunststof object als middelpunt van de zithoek, zoals deze, kan bijvoorbeeld een praktisch alternatief zijn. Het is een onconventionele manier om de kamer wat meer 'jeu' te geven. Sowieso is dit een handige tip voor zij die kleinbehuisd zijn: de multifunctionaliteit van het meubel zorgt ervoor dat het als tafel, opbergplek, voetenbank, maar ook als extra zitplaats gebruikt kan worden indien er meerdere mensen over de vloer zijn. Leg er een (houten) dienblad op, en het object is stevig genoeg voor al die wijnglazen en schaaltjes. Ook bestaan er uitschuifbare salontafels die snel groter of kleiner gemaakt kunnen worden.

Welke kleur?

van TABUHOME Scandinavisch Hout Hout

De kleur wordt veelal afgestemd op de rest van het meubilair. Het is een pure smaakkwestie: er zijn mensen die een witte salontafel mooi vinden staan bij een zwarte bank, maar ook mensen die beiden qua kleur exact overeen willen laten komen. Dat geldt ook voor de materialen; het draait allemaal om het gewenste effect van de woonkamer. Bij een robuuste woonkamer met een landelijk effect past een tafel met natuurlijke materialen en kleuren, bij een moderner interieur past weer eerder een tafel in het (hoogglans) wit, of juist een knallend kleurtje zoals oranje of groen. Uiteraard springen tafels met donkerdere kleurtinten meer in het oog dan tafels met lichte kleuren. Voor een ruimtelijk effect zijn lichte kleuren dus aan te raden. Het meest logische, en vrijwel altijd het mooiste, is in ieder geval als de kleur van de tafel ergens in het interieur terug te vinden is. Ook mooi: de salontafel in een andere kleur kiezen dan de bank, maar de kleur van de kussens op de bank er wel in laten terugkomen.

Welk materiaal?

Project gerenoveerde boerderij Landelijke woonkamers van De Plankerij BVBA Landelijk Hout Hout
De Plankerij BVBA

Project gerenoveerde boerderij

De Plankerij BVBA

Wat er op dit moment veel te vinden is, is de combinatie van meerdere materialen, zoals glas en hout. Het combineren van materiaal zorgt ervoor dat een interieur niet snel in een hokje te plaatsen valt. Glazen tafels zijn vaak favoriet van mensen die houden van moderne interieurs. Echter, glazen tafels kunnen een kille uitstraling geven als je ze met koele kleuren en een gebrek aan decoratie worden toegepast. Combineer daarom een glazen tafel met uitnodigende zitmeubels en kleed. Het geeft een volwassen en serieuze look. Voor een geheel dat vooral heel huiselijk en knus dient te zijn, is een glazen tafel wellicht iets te zakelijk. Ook zijn glazen tafels niet handig in een huis met jonge kinderen. Houten salontafels worden dikwijls in rustieke interieurs toegepast. Toch vinden sommigen het belangrijk dat het niet te 'landelijk' aandoet. Er zijn momenteel talloze houten salontafels te vinden met een eigentijdse 'twist', zoals deze: een metalen onderkant maakt het geheel zowel strak als sfeervol. Lees ook in dit Ideabook over opvallende salontafels. 

Welke functies?

Behalve de grootte en de hoeveelheid bergruimte, kan een salontafel tevens een hybride vorm zijn tussen meerdere type meubels. Een 'poef', 'hocker', of kunststof object als middelpunt van de zithoek, zoals deze, kan bijvoorbeeld een praktisch alternatief zijn. Het is een onconventionele manier om de kamer wat meer 'jeu' te geven. Sowieso is dit een handige tip voor zij die kleinbehuisd zijn: de multifunctionaliteit van het meubel zorgt ervoor dat het als tafel, voetenbank, maar ook als extra zitplaats gebruikt kan worden indien er meerdere mensen over de vloer zijn. Leg er een paar kussens op, en het object is stevig genoeg. Ook bestaan er uitschuifbare salontafels die snel groter of kleiner gemaakt kunnen worden.

Heb jij inspiratie-ideeën die je wilt delen over een origineel gebruik van salontafels, of heb je een bijzondere salontafel? Deel je beleving!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!