Een milieuvriendelijk interieur met een aantrekkelijk design | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een milieuvriendelijk interieur met een aantrekkelijk design

TILL BEHNE TILL BEHNE
van homify Landelijk
Loading admin actions …

Een beter milieu begint bij jezelf. Op verschillende manieren kan je er aan bijdragen dat de wereld een mooiere en schonere plek wordt. En dat kan natuurlijk ook in je huis. Afval scheiden, het licht wat vaker uitdoen of net iets minder lang douchen dan gebruikelijk scheelt al een heleboel. In dit Ideabook beschrijven we nog een aantal mogelijkheden om je interieur zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Denk daarbij aan het hergebruiken van materialen, bijvoorbeeld door er zelfs iets prachtigs van te maken. Je kan ook producten kopen die op duurzame en milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd en die, mochten ze een keer de geest geven, niet zo schadelijk zijn voor het milieu. En dan zijn er natuurlijk nog de energiezuinige producten zoals led-lampen. Uiteraard hoeft een milieuvriendelijk interieur niet te betekenen dat het er niet goed uitziet. Integendeel, de natuurlijke uitstraling zorgt vaak voor een zeer aantrekkelijk design.

Natuurlijk behang

modern  door homify, Modern Papier
homify

Wallpaper Denim

homify

Het meeste behang dat we kennen is natuurlijk gemaakt van of papier of van kunststof zoals vinyl. Deze varianten gaan lang mee en zijn meestal makkelijk aan te brengen. maar er zijn ook een aantal natuurlijke en dus milieuvriendelijke varianten. Daarbij moet je denken aan materialen als katoen, jute, linnen, zijde en wol, maar ook grasweefsel en bladeren. Behang van katoen, jute, linnen, zijde, wol wordt ook wel textielbehang genoemd. Deze soorten behang zijn heel decoratief en geven een warme uitstraling aan het interieur. Mocht je er uiteindelijk toch niet tevreden over zijn, of je wil op een gegeven moment iets anders dan is dit behang relatief eenvoudig te verwijderen met een stoomapparaat. Helaas zijn er ook wat nadelen. Zo is dit behang meestal vrij kostbaar. Het trekt stof aan (zonder vuilafstotende coating). Het is vaak niet geschikt voor mensen met allergieën en het is niet vochtbestendig dus kan je het niet goed reinigen.

Milieuvriendelijke verf

van U2 Scandinavisch
U2
U2

Elk huis heeft ergens wel een likje verf. De meeste huizen zelfs heel veel likjes verf. Daarom is het des te belangrijker goed na te denken over wat voor een verf je kiest. Veel verven zijn gemaakt op basis van ethyleenglycol (EG), niet heel goed voor het milieu en ook niet voor mensen. Tegenwoordig is er veel EG-vrije of andere milieuvriendelijke verf op de markt. Deze zijn meestal verkrijgbaar in alle denkbare kleuren. Vaak is deze soort verf iets duurder in de aanschaf, maar als je een milieuvriendelijk interieur wil, moet je dat er voor over hebben.

Gerecyclede materialen

We gooien met z’n allen dagelijks heel veel spullen weg. Maar met het weggooien zijn ze allesbehalve van de aardbodem verdwenen. Ergens neemt het een stukje van onze aarde in beslag. Dus wat als we nu wat vaker dingen gingen hergebruiken? Veel dingen die je achteloos bij het grofvuil zet, kunnen zomaar een prachtig tweede leven krijgen. Plastic is natuurlijk een zeer vervuilend materiaal, maar als je goed nadenkt kun je van veel dingen iets nieuws maken. Hier zien we bijvoorbeeld een oud skateboard dat een hele leuke kapstok is geworden. Maar met een beetje goede wil kan je door oud plastic of papier te vlechten een wc-mat maken of van wat oude planken een bijzettafeltje. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Energiezuinige lampen

Hypocrite floor lamp: modern  door Wisse Trooster - qoowl, Modern Hout Hout
Wisse Trooster – qoowl

Hypocrite floor lamp

Wisse Trooster - qoowl

Een van de bekendste vormen van een milieuvriendelijk interieur is natuurlijk de energiezuinige lamp. En omdat daaromheen meestal nog een lampenkap zit, maakt deze milieuvriendelijk maatregel totaal geen inbreuk op je interieur. Als we het hebben over energiezuinige lampen moet je denken aan spaarlampen, led-lampen en tl-buizen. Halogeenlampen zijn minder zuinig. Deze energiezuinige lampen gaan zuiniger met stroom om dan gloeilampen. Dit komt omdat ze elektriciteit veel efficiënter omzetten in licht. Bij het kopen van lampen moet je letten op het energielabel. Lampen met het label A++ zijn het zuinigst. Energiezuinige lampen zijn er in alle soorten, maten en wattages. En omdat je ze dus in elke lamp kan schroeven, kan je nog steeds de meest trendy lampen in je huis hebben hangen of staan.

DIY-interieur

van homify Landelijk

Je kunt meer dan jezelf denkt! Alle spullen die je voor je interieur koopt, moeten geproduceerd en getransporteerd worden. Wat nu als je dingen zelf maakt? Bij voorkeur van materiaal dat je al hebt. Dat scheelt een hoop productie en transport. En het is nog leuk om te doen ook. Met een beetje geluk ziet het er dan ook nog leuk uit en dat geeft toch een heel goed gevoel. Wat je allemaal zelf kan maken? Wat niet! Met hout bouw je zelf de mooiste tafels, boekenkasten of bedden. Zelfgemaakte lampen van oude blikken, glazen, vazen en wat niet al meer. Ben je uitgekeken op je gordijnen? Maak dan van de stof kussenslopen of een leuk tafelkleed. In dit Ideabook geven we we nog een paar geweldige DIY-tips.

Milieuvriendelijke producten

Type FP-I 40 cm, vilten bol met papierpulp op het vilt aangebracht van Vilt aan Zee Scandinavisch
Vilt aan Zee

Type FP-I 40 cm, vilten bol met papierpulp op het vilt aangebracht

Vilt aan Zee

Een milieuvriendelijk interieur valt of staat natuurlijk bij het gebruik van milieuvriendelijk producten. Dat kunnen producten zijn die van natuurlijke materialen zijn gemaakt of producten die op een duurzame, milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Het mooie is dat eigenlijk bijna alles in je interieur milieuvriendelijk kan zijn. Je moet er alleen goed over nadenken, er wat research voor doen en de mogelijkheden en de overtuiging hebben voor een milieuvriendelijk interieur te kiezen. En dan ziet het geheel er niet alleen prachtig uit, maar voel je je er ook nog eens heel goed bij. Deze professionals denken graag met je mee hoe jij je huis milieuvriendelijker kan maken.

In welke mate is jouw interieur milieuvriendelijk? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!