Zo maak je een tuin die het héle jaar mooi is | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo maak je een tuin die het héle jaar mooi is

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Minimalistische tuinen van homify Minimalistisch
Loading admin actions …

De bladeren zijn ondertussen allemaal van de bomen gevallen en van je mooie bloeiende planten is niet veel meer over dan een verzameling verdorde takjes of een hoopje bruin snot. Misschien heb je zin om de gordijnen dicht te doen en ze pas weer in het voorjaar te openen. Niet doen! Het is mogelijk om een tuin te hebben die het hele jaar mooi is. Met bloesem in het voorjaar, vrolijke zomerbloeiers, een waar kleurenspektakel in de herfst en winterbloeiers in de koude maanden. Als je goed zorgt voor de grond in de tuin, rekening houdt met de omstandigheden en de planten zo kiest dat er in elk seizoen iets moois is te zien is, kom je al een heel eind.

Ken de bodem van je grond

Moderne tuin Hoofddorp Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Moderne tuin Hoofddorp

Biesot

Een mooie tuin begint met een gezonde grond, want met een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien jouw planten veel beter. Check welke bodem jouw tuin heeft. Je kunt een beetje aarde door een speciaal bedrijf laten onderzoeken, maar je kunt dit ook makkelijk zelf doen met een simpele test. De wormentest. Hiervoor graaf een gat van ongeveer 30 bij 30 centimeter en tel je de levende wormen die je in het gat tegenkomt. Zijn het er meer dan 10 dan is je grond gezond. Zijn het er minder of kom je helemaal geen wormen tegen dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Je kunt de grond luchtiger en vruchtbaarder maken door er compost door te scheppen. Compost verbetert de structuur van de grond, levert voedingsstoffen voor de planten en verhoogt het humusgehalte. Het is goedkoop en je maakt het makkelijk zelf. Hoe je dit doet en hoeveel compost je nodig hebt lees je in dit Ideabook

Wilde en inheemse planten in je tuin

Inheemse planten doen het goed op onze gronden en in ons klimaat. Ze groeien hier immers al sinds de laatste ijstijd. De kans dat ze in de winter doodvriezen of verdrogen is dus erg klein en inpakken in de winter is niet nodig. Ook staan ze in goede in verhouding tot de inheemse fauna. Ze trekken welkome dieren aan als vinders, vogels en bijen en verweren zich kranig tegen slakken en andere dieren die schadelijk voor ze zijn. Dit in tegenstelling tot veel exoten die oorspronkelijk niet uit Nederland komen. Een olijfboom is een voorbeeld van een exoot en overleeft een strenge winter vaak niet. Nadeel van inheemse planten is wel dat ze zich zo op hun gemak voelen in je tuin dat ze soms iets te enthousiast groeien. Dit kun je voorkomen door een mooie mix van inheemse en exotische planten aan te planten.  

Laat je adviseren door een van onze professionals.

De juiste plant op de juiste plek

Stads- en dorpstuinen Landelijke tuinen van groenpartners Landelijk
groenpartners

Stads- en dorpstuinen

groenpartners

Het is belangrijk dat je de beplanting aanpast aan de omstandigheden in je tuin. Dat scheelt een hoop teleurstelling, energie en geld. Heb je bijvoorbeeld een schaduwhoek in de tuin door de boom van de buren of van een fietsschuurtje, zet in deze hoek dan planten die het goed doen op schaduwrijke plek zoals varens of hosta’s. Een echte zonaanbidder als zonnehoed zal op de plek niet naar zijn zin hebben en langzaam weg kwijnen. Een natte bodems is weer ideaal voor weelderige moerasplanten en op zanderige bodems doen grassen het goed

Goed gereedschap is het halve werk

Goed gereedschap in de tuin is onmisbaar en maakt het vaak toch al zware werk een stuk aangenamer. Gereedschap dat niet in twee stukken uiteen valt bij het knippen van een struik of een hark die niet na een keer gebruiken krom trekt. Goed gereedschap is het geld waard. Voordat je tot aanschaf van gereedschap over gaat is het verstandig om goed na te denken wat je ermee gaat doen. Een kostbare buxussnoeischaar is fijn als je hele tuin bezaaid is met buxussen, maar als je maar een bolletje in de tuin hebt staan, volstaat een gewone snoeischaar prima. Heb je gereedschap gekocht onderhoudt het dan ook goed zodat het langer mee gaat.

Het hele jaar feest in de tuin!

Veel vaste planten bloeien lange tijd achter elkaar. Soms zelfs vier maanden lang. De ene plant bloeit al vanaf april, de andere komt pas in augustus tot volle wasdom en gaat door tot de eerste vorst. Als je een zorgvuldige keuze maakt tussen de verschillende planten en de verschillende bloeiperioden, is het het hele jaar feest in de tuin!

We hebben de mooiste planten voor je verzameld en beginnen met de bloesembomen. Wat ons betreft de mooiste voortekenen van het voorjaar.

De eerste voorjaarsbloemen

Prunus yedoensis Landelijke tuinen van Barcham Trees Plc Landelijk
Barcham Trees Plc

Prunus yedoensis

Barcham Trees Plc

Voorjaarsbloeiende bomen brengen kleur in de tuin en zijn in het voorjaar een echte blikvangers. Als de bloesem aan de boom verschijnt is de boom vaak nog kaal. De bloemen, vaak in zachte kleuren, contrasteren dan mooi met het kale hout van de takken. Voorbeelden van bloesembomen zijn die geschikt zijn voor een kleine tuin zijn: Japanse sierkers (Prunus serrulata),  judasboom (Cercis siliquastrum) en sierappel (Malus 'Red Sentinel').

Wist je dat Japanners onder de kersenbloesem feestjes organiseren om de komst van het voorjaar te vieren? Zouden wij ook moeten doen!

Zomerbloeiers

Minimalistische tuinen van homify Minimalistisch

De zomer. De periode dat we allemaal naar buiten gaan en van het mooie weer genieten. In deze periode is het aanbod van bloeiende planten eindeloos. Weet je niet precies welke planten je moet kiezen? Ga dan in de zomer naar het tuincentrum en kijk welke planten op dat moment bloeien en je mooi vindt. Je kunt dan gelijk kijken welke bloemen, bladeren en vormen van planten goed met elkaar combineren. Mooie zomerbloeiers zijn duizendblad (Achillea millefolium), ezelsoor (Stachys byzantina) kattestaart (Lythrum salicaria) en natuurlijk rozen. Op de foto zie je hoe prachtig  een witte klimroos combineert met een witte achtergrond.

De mooiste herfstkleuren

Prairietuin voor spelende kinderen en hobby vee Landelijke tuinen van Hendriks Hoveniers Landelijk
Hendriks Hoveniers

Prairietuin voor spelende kinderen en hobby vee

Hendriks Hoveniers

De zomer is kleurrijk en mooi maar de herfst is ook enorm boeiend. De verkleuringen van de vaste planten zijn prachtig en ook de zaaddozen van veel vaste planten zijn wonderschoon om te zien. In het najaar staan veel tuinen nog bomvol met rijk bloeiende vaste planten. Mooie voorbeelden zijn rode zonnehoed (Echinacea purpurea), vetkruid (Sedum), reuzelavendel  (Perovskia atriplicifolia) en ijzerhard (Verbena bonariensis). Wissel deze late bloeiers af met grassen als prachtriet (Miscanthus sinensis), of vedergras (Stipa tenuissima). Op de foto zie je een mooie combinatie van zonehoed en transparante grassen.

Winterbloeiers

Planten die in de winter bloeien zijn niet alleen mooi om te zien maar ruiken ook vaak heerlijk. Zet ze in groepjes bij elkaar vlak bij de achterdeur, zodat je geen enkele moeite hoeft te doen om de geur op te snuiven. Of plant ze ergens in de tuin, waar ze je uitnodigen om een wandeling te maken. Mooie winterbloeiers zijn toverhazelaar (Hamamelis), winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en winterbloeiende kamperfoelie (Lonicera fragrantissima).

Welk seizoen het ook is, geniet van je tuin!

Hoe ziet jou tuin er nu uit? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!