7 praktische tips voor de perfecte tuin! | homify

7 praktische tips voor de perfecte tuin!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify TuinHekken, schuttingen & muren
Loading admin actions …

De weg naar een perfecte tuin is lang, zeggen ze. maar toch kan het best simpel zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel de goede tips en trucs weten voor het aanleggen of onderhouden van je tuin. En die willen we je bij homify vandaag graag met je delen. Zodat je tuin in een paar simpele stappen die perfecte oase van rust wordt. Nu is het daar ook de perfecte tijd voor met dit heerlijke warme zomerweer. Je zult zien het valt reuze mee en kost ook geen vermogen. Laten we direct beginnen!

1. Natuurlijke afscheiding met bamboe

Wie graag een fraaie tuin heeft, moet er natuurlijk een paar fraaie blikvangers plaatsen die ook de inkijk van de buren afschermt. Dus wat dacht je van een fraaie bamboe-schutting zoals deze? En je hoeft niet je hele tuin ermee vol te plaatsen met een enkele of een paar van deze schuttingen maak je al een gezellige hoek en het geeft je tuin die op en top design look! Heb je geen buren? Plaats hem dan als decoratief element. Of je kunt ook een metalen rek waar klimop tegenop groeit plaatsen voor een knusse hoek.

2. Open wandelementen met artistieke look

En als we het dan over decoratieve elementen en blikvangers hebben, wat dacht je van deze open scheidingswand met artistieke look. Prachtig met een paar bloeiende planten ertegenaan zoals een Clematis. Zorg ervoor dat hij goed centraal in het zicht staat of direct tegen je huis aan zodat alle blikken ernaartoe worden getrokken. Zo'n wand is ook zeer geschikt om iets achter te plaatsen waar je liever niet op uitkijkt zoals een composthoop of je vuilcontainers. Goedkoop en simpel!

3. Een mooi schuurtje waar al je tuingereedschap in past

De juiste organisatie en opslagruimte is essentieel voor de perfecte tuin. Heb je onvoldoende opbergruimte? Overweeg dan eens om een fraai klein houten schuurtje te plaatsen zodat je al je spullen goed kwijt kunt. Een kast waar alles uitvalt wanneer je hem opent, helpt zeker niet bij een vrolijke tuinwerk-dag. En wanneer je toch aan het opruimen bent, doe dan ook al je kleine verschillende soorten potten weg en vervang deze door een paar mooie grote potten of zoek een mooie holle boomstamstronk uit in het bos.

4. Een goede ruimteverdeling zorgt voor een mooi harmonisch beeld

Een heldere overzichtelijke indeling helpt niet alleen in je woonkamer voor een aangename rustgevende sfeer: dat geldt zeker ook voor je tuin! Bedenk goed waar je je tuin graag voor wilt gebruiken: wil je een knusse overdekte eethoek, speelplek voor de kinderen, vuurplaats, barbecue, vlonderterras om te zonnen? Maak je keuzes en zorg vervolgens voor een praktische en heldere indeling. Plaats de planten van laag naar hoog en kies voor verschillende groentinten en voldoende ruimte tussen de planten. En bedenk ook of je een bepaald thema wilt in je tuin (Japanse tuin, tropische tuin).

5. Plaats een overvloed aan (groenblijvend) groen!

En dat lijkt een heel logische tip maar we zien maar al te vaak de lege kale betonnen tuin dus toch nog maar even een keer: zorg voor een overvloed aan groen in je tuin. En ook als je geen groene vingers hebt of geen tijd zijn er allerlei goede manieren om dit te doen. Plaats je planten in lange smalle houten bakken of plaats een aantal grote potten of bakken los op je terras. Of ook zeer fraai: plaats smalle hoge bakken achter je loungebanken. En kies zeker ook voor een aantal groenblijvende planten. Onderzoek heeft aangetoond dat groen belangrijk is voor ons persoonlijk welzijn dus reden te meer!

6. Zorg voor een goede bewatering

Heb je een grote tuin of wil je je planten makkelijk water kunnen geven, denk dan zeker ook na over je bewateringsssyteem. Urenlang trekken aan de tuinslang die niet afrolt of waar weer een knik in zit, helpt niet voor een goed humeur. Er zijn bewateringsystemen die je kunt integreren in je tuin of sproeiers die je laat staan en waarbij je alleen de kraan hoeft open te draaien. Zo gemakkelijk! Bovendien ook zeer prettig voor je planten en je hebt ook een 'groenblijvende' tuin.

7. Word creatief en plaats originele plantenbakken!

En ten slotte nog even een creatieve tip: doe eens wat anders met je plantenbakken. Trendy is tegenwoordig om wat planten bij elkaar in houten groentekistjes te plaatsen of roze planten in roze plastic potten enzovoort. Maar we zien ook rieten manden die een zeer fraai accent kunnen toevoegen aan de look in je tuin. En kies bij voorkeur voor eenzelfde stijl potten en kies voor wat variatie in grootte en hoogte. Wil je meer tuintips? Lees dan ook: 37 geweldige ideeën voor je eigen verticale tuin.

Zeer praktische tips waar we nog niet aan hadden gedacht!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!