Verbouwen kan iedereen – Appeltje eitje met deze 10x geniale verbouwingstips

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Home Office | SUSTENTABILIZANDO EL DEBER Y EL PLACER, G7 Grupo Creativo G7 Grupo Creativo Industriële studeerkamer Hout Hout
Loading admin actions …

We weten allemaal dat je met wat DIY hier en daar een hoop geld kunt besparen maar wanneer je een woning ingrijpend gaat renoveren dan wil je natuurlijk graag dat dit op goede en kwalitatieve wijze gebeurt. Maar helaas zijn er toch vaak wat dingen waar we niet bij nadenken of die we over het hoofd zien. En dan komen we er achter dat we geen professionals zijn of helaas toch ergens niet goed over hebben nagedacht. Dat is jammer achteraf. Daarom zetten we deze zaken vooraf even voor je op een rij. Dus ga je binnenkort verbouwen (of laat je een aannemer een verbouwing uitvoeren) lees deze tips dan even aandachtig door!

1. Gebruik een goede kwaliteit verf

Hier maken velen van ons zich schuldig aan. En het is echt niet handig. Bezuinig nooit op goede kwaliteit verf. Zeker niet voor buitenschilderwerk. Tenzij je het na een jaar graag nog een keer over wilt doen. Bovendien ziet kwaliteitsverf er zoveel mooier uit op je muren. En voor de keuken en badkamer is er bovendien ook waterresistente verf. Breng de lagen ook op de juiste wijze aan door eerst horizontaal deels overlappend de muren te sausen en vervolgens verticaal.

2. Gebruik het juiste kwaliteitsgereedschap

Waarom zou je een duurdere tegelsnijder huren wanneer er ook een goedkopere variant is? LET OP! Er is een reden waarom er betere en duurdere gereedschappen bestaan: dat is omdat ze de klus beter en sneller klaren! Dus kies voor het beste gereedschap. De goedkope tegelsnijder zorgt voor hobbelige randjes en je doet er twee keer zo lang over.

3. De goede voorbereiding

En ja, de juiste voorbereiding zorgt voor het mooiste resultaat. Zelfs al huur je een professional in dan kan het nog ontbreken aan de juiste voorbereiding. Check dit dus en vraag aan de professional wat hij precies gaat doen. En wanneer je het zelf doet, zorg dan dat alle behang van je muren af is, de gaten en kieren gevuld zijn en de muren vlak. En plaats ook altijd de juiste hechtingslaag. Zonde van het werk namelijk wanneer je badkamerplafond er na een paar maanden weer afbladdert. Ga je vloeren leggen? Dan geldt daar hetzelfde voor en bekijk ook of alles goed waterpas is. De goede voorbereiding is het halve werk dus sla dit niet over!

4. Probeer niet te besparen op materialen

Je wilt graag een volledig eikenhouten werkblad in je keuken maar die namaakvariant is zoveel goedkoper en daardoor ga je twijfelen. Denk dan nog eens goed na! Waarschijnlijk krijg je achteraf toch spijt omdat het duurdere materiaal toch een veel mooiere uitstraling en kwaliteit heeft dan het goedkope. Even verder sparen is dan een betere optie.

5. Vergeet niet om de juiste vergunningen aan te vragen

Het lijkt een overbodige tip maar echt we zien zo vaak dat vergeten wordt om van te voren de juiste vergunningen aan te vragen omdat we daar in ons enthousiasme niet bij na hebben gedacht. Bekijk voordat je gaat verbouwen op de site van je gemeente of je een vergunning moet aanvragen en doe dit bij voorkeur een paar maanden vooraf! 

6. Je muren niet voorbereiden voor je gaat verven

En er is nog meer te vertellen over schilderen.. elke professionele schilder zal je vertellen dat om een mooi en glad eindresultaat te krijgen de voorbereiding van het hout of de muren van cruciaal belang is. Dus reinig de muren, schuur ze vlak, vul de gaten en kieren en bij houtwerk is natuurlijk goed schuren essentieel, inclusief het op de juiste wijze vullen en repareren van gaten en kieren. Maar veel mensen slaan deze stappen over of doen het te snel met alle gevolgen van dien. Schilderen kost tijd, dus neem die er ook voor.

7. Zorg dat je veilig werkt

Je denkt misschien dat wanneer je in de tuin werkt, je wel even op die oude tafel kunt staan, maar nee dus. Wat als je je zaagmachine laat vallen of de tafel doorzakt? Veiligheid boven alles! Werk je in de hoogte plaats altijd steigers die je zekert en zeker ook jezelf. Gebruik altijd professionele ladders die je stevig plaatst. En vraag hulp aan iemand bij een lastig klusje.

8. Doe alleen dingen waar je goed in bent

We hebben allemaal wel eens een nota van een loodgieter of elektricien gehad waardoor we hoopten of wensten dat we dit zelf konden. Maar wees reëel. Doe alleen dingen zelf waarvan je weet dat je ze ook echt kunt en huur voor specialistisch werk of klussen waar je geen kennis of ervaring in hebt een professional in. Het bespaart je een hoop ellende achteraf. Vraag wel altijd meer offertes op, want er kunnen soms grote verschillen in zitten.

9. Meet alles en zorg dat je nauwkeurig werkt

En dit hoort natuurlijk ook bij de goede voorbereiding: zorg dat je de exacte maten opmeet voordat je begint en werk nauwkeurig en precies. Doe geen concessies om sneller klaar te zijn. Besteed aandacht aan wat je doet en doe het rustig en gedetailleerd. Alleen zo bereik je dat mooie eindresultaat.

10. Huur voor specialistisch werk een professional in

Huur je voor specialistisch werk niet de juiste professional in dan kost je dat achteraf vaak meer dan wanneer je dat direct had gedaan. Bespaar daar dus liever niet op. Tenzij je zelf natuurlijk echt heel handig en ervaren bent in allerlei verbouwingswerkzaamheden. Maar een scheur in je gevel, daar kun je toch echt beter een specialist voor laten komen. Wil je meer verbouwingstips lezen? Lees dan ook deze planningsgids voor de badkamer even door.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine