Van oubollig herenhuis naar eigentijdse woning

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het architectenbureau VASD wordt gevormd door Branko Vlamings en Anne van Abkoude. Eerstgenoemde fungeert als architect, interieurarchitect en meubelmaker terwijl Anne van Abkoude zich na haar studie aan de Rietveld Academie specialiseerde in kleurconcepten, grafische vormgeving en productontwerp. De twee vullen elkaar op creatief vlak perfect aan en weten met hun verschillende disciplines tot verrassende resultaten te komen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de verbouwing van dit Amsterdamse herenhuis waar zij verantwoordelijk voor waren? Deze oude officierswoning in Amsterdam-Oost werd geheel gerenoveerd en verbouwd tot moderne familiewoning. In de fotoserie hieronder laten we jullie het verloop van deze verbouwing zien. 

Oude achtergevel

We beginnen deze fotoserie met de staat van de achtergevel voor aanvang van de verbouwing en renovatie. Onmiddellijk valt ons op dat de serre rechts en de uitbouw links weinig samenhang vertonen. Beiden lijken in een later stadium, onafhankelijk van elkaar, gebouwd te zijn. De kozijnen zien er gedateerd uit en de regenpijpen hangen scheef. Kortom, deze achtergevel kon wel een opknapbeurt gebruiken.

Nieuwe achtergevel

De oude serre en uitbouw die we op de vorige foto konden zien werden vervangen voor een enkele, ruime variant. De achtergevel wint hierdoor aan symmetrie en overzichtelijkheid. De uitbouw is aan de voorzijde geheel transparant en kent een rank, stalen raamprofiel, dat goed aansluit bij de klassieke en elegante uitstraling van de rest van de gevel. Naast het plaatsen van deze uitbouw werd ook de gevel onder handen genomen. Let daarbij bijvoorbeeld op het metselwerk en de kozijnen van de ramen die we boven de uitbouw kunnen zien.

Oude keuken

De oude keuken bevond zich in een van de oude uitbouwen. Een kleine, drukke ruimte die weinig opvallend genoemd mag worden. Het transparante dak, bestaande uit kunststoffen onderdelen haalt de gehele uitstraling van de achtergevel onderuit. Een pand met zo'n statig en klassiek karakter verdient een evenzo fraaie achtergevel. Toegegeven, de keuken is door het transparante dak helder en licht, maar had dit niet op een betere manier opgelost kunnen worden?

Nieuwe keuken

De problemen die we op de vorige foto konden onderscheiden zijn in de nieuwe keuken niet meer te herkennen. De nieuwe uitbouw biedt plaats aan een geheel nieuwe eet- en woonkeuken. De glazen façade en het langwerpige dakraam zorgen voor genoeg licht. Zachte, frisse kleuren en strakke, moderne meubels wisselen elkaar af. Het elegante visgraatparket vormt het perfecte decor voor deze inrichting. 

Nieuwe eetkamer

De bewoners van dit herenhuis kunnen voortaan dineren, koken en eten voorbereiden in dezelfde ruimte. De architecten voorzien daarmee in de behoefte die veel mensen tegenwoordig hebben. De woonkeuken wordt immers steeds populairder. 

Oude woonkamer/voorhuis

De woonkamer ligt en suite aan de keuken en eethoek. Grote schuifdeuren scheiden de twee ruimtes. We hebben het vermoeden dat deze foto ten tijde van de verbouwing is genomen. Let bijvoorbeeld op de lamp die we rechtsboven zien hangen. Daarnaast krijgen we op deze foto een goed beeld van het onderhoudsniveau. Zo ogen de kozijnen en wanden vergeeld en versleten, dat wordt duidelijk als we onze blik focussen op de wand links van de deur. Het stopcontact direct daaronder lijkt zich op een onhandige plek te bevinden. 

Nieuwe woonkamer/voorhuis

De nieuwe verbinding tussen de voor- en achterzijde van de woning doet recht aan het klassieke karakter van het gebouw. Een prachtige, strakke omlijsting, in dezelfde stijl uitgevoerd als de nieuwe uitbouw, vormt nu de perfecte doorgang. Deze voorkamer is voorzien van een warme inrichting, te danken aan het vele hout dat we tegenkomen. De wanden zijn strak en modern terwijl het plafond, met zijn verschillende sierlijsten en ornamenten juist heel klassiek oogt. De twee stijlen weten zich samengevat in de eigentijdse kroonluchter, die zowel modern als klassiek aandoet.  

Oude badkamer

De oude badkamer oogt met zijn interessante kleurensamenstelling gezellig en warm, het doet ons enigszins denken aan de bonte kleuren van het bekende raketijsje. Toch lijkt het allemaal niet van deze tijd te zijn. De radiatoren zijn niet weggewerkt en de wastafel hangt er ietwat treurig bij. 

Nieuw bad

Licht, helder en strak. Afgewisseld met zachte houttonen. Ook de badkamer voegt zich bij de Scandinavische inrichting die we al eerder in de vorige vertrekken waarnamen. De experts van VASD wisten optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Door zijn heldere inrichting komen de inherente kwaliteiten van deze ruimte perfect naar voren. Vorm en licht zetten nu de toon, in tegenstelling tot de oude badkamer, die vooral uitblonk in kleur. Meer informatie over dit project vindt u op het homify-profiel van VASD.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!