Voor & Na: transformatie van een schuur in Breda

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Ambachtelijke technieken en het juiste gebruik van materialen. De ingrediënten die Arend Groenewegen Architect gebruikt voor het maken van heldere en ingetogen ruimtes. Zijn ontwerpen worden voorafgegaan door intens contact met de opdrachtgever, in dit stadium worden ideeën uitgewisseld en nieuwe invalshoeken gezocht. Het opdrachtenpakket van Arend Groenewegen Architect bestaat onder andere uit particuliere woningbouw, nieuwbouw en verbouw, woningbouwprojecten, stedenbouwkundige studies en renovaties. Daaronder vinden we bijzondere projecten terug, zoals de renovatie en verbouwing van deze oude, Vlaamse schuur. 

Oude situatie

De Vlaamse schuur werd rond 1800 gebouwd en ligt naast een monumentale boerderij. De schuur werd oorspronkelijk gebruikt voor de opslag van hooi en materieel en bevond zich nog in originele staat. De schuur bevond zich echter in slechte staat en was lange tijd slecht onderhouden. Het gebied rondom de schuur is door de gemeente Breda als stadsuitbreidingsgebied uitgekozen. In het kader van deze stadsuitbreiding werd in 2007 gestart met het maken van een nieuw ontwerp voor de oude schuur. Groenewegen kreeg de eer om de oude schuur om te bouwen tot kantoorruimte, met behoud van het oorspronkelijke karakter van het gebouw. 

Oude situatie

Op deze foto's krijgen we een beeld van de staat waarin de oude schuur zich bevond. De grote ruimte oogt donker en benauwd. Het enige daglicht dat de schuur lijkt te bereiken valt door het versleten dak. Het moge duidelijk zijn dat hier veel werk aan de winkel was. 

Nieuwe situatie

Men heeft getracht om zoveel mogelijk waardevolle en karakteristieke elementen te behouden. Voorbeelden daarvan zijn de typische dakvorm en de houten constructie. Het dak werd van nieuw riet voorzien en de muren werden vervangen voor glazen gevels met donkere, houten lamellen.

De Vlaamse schuur

De Vlaamse schuur is een type schuur dat vooral in het westen en noordwesten van de provincie Noord-Brabant voorkomt. Men gaat ervan uit dat Vlaamse boeren deze bouwvorm vanaf de de middeleeuwen zijn gaan gebruiken, geïnspireerd door de schuren die door middeleeuwse abdijen werden gebouwd. De wanden van deze schuren waren veelal van zwartgeteerd hout of baksteen. De daken werden voornamelijk met riet bedekt. 

Exterieur

Eén van de uitdagingen bij het omvormen van de schuur tot kantoorruimte was het creëren van voldoende lichtinval. Daarop werd een inventieve oplossing bedacht. De oude muren van de schuur werden verwijderd en daarvoor in de plaats kwam een glazen gevel. Daarvoor werden donkere, houten lamellen geplaatst. Deze donkere lamellen passen perfect bij de Vlaamse schuur, deze type schuren waren immers veelal voorzien van zwartgeteerde gevels. Met deze oplossing werd het karakter en de uitstraling van de schuur behouden, en zorgde men ervoor dat er voldoende lichtinval werd gecreëerd. 

Interieur

Binnen stond men voor de opgave om 280 vierkante meter aan kantoorruimte te realiseren. Het was de bedoeling om deze ruimte flexibel in te richten zodat het in losse delen verhuurd zou kunnen worden. Het loont overigens de moeite om nog eens naar boven te scrollen en deze foto met de eerste foto te vergelijken. Het verschil is enorm. De schuur schittert nu in het licht en baadt in de ruimte. 

Interieur

Bij het plaatsen van het interieur werden de gevels en de daken zoveel mogelijk ontzien. Zo bleven de indrukwekkende constructieve elementen, zoals het spantwerk en de sporen, zichtbaar. Noodzakelijke elementen en programmatische eisen, zoals de toiletten, installaties en een kleine keuken werden geconcentreerd in een enkele kubusvormige, houten constructie. Op het homify-profiel van Arend Groenewegen Architect vindt u nog veel meer foto's en informatie van deze bijzondere transformatie.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!