Hemels recept voor een luchtige keuken | homify

Hemels recept voor een luchtige keuken

Anouk Freriks Anouk Freriks
Studio Ferriani KeukenWerkbladen
Loading admin actions …

Met het hoofd boven de hete pannen worden voorbereidingen voor de meest heerlijke gerechten getroffen. Al snel staat het aanrecht vol keukengerei, etenswaren en andere benodigdheden. Tegelijkertijd bevinden zich familieleden, huisgenoten of vrienden op dezelfde vierkante meters. Dat vraagt om wat meer lucht, licht en ruimte in de keuken. Maar ook wanneer het een snelle magnetronhap na een lange werkdag betreft, is deze vorm van verlichting meer dan welkom. Daarvoor mogen een aantal ingrediënten absoluut niet ontbreken. Deze vind je geheel volgens recept in dit Ideabook. Een hemels recept voor een luchtige keuken.

Minimalistische vormentaal

Een luchtige keuken spreekt een duidelijke taal. Geen ingewikkelde constructies of onoverzichtelijke opstellingen. Wel eenvoud in haar vorm. Een minimalistische belijning schept de nodige rust. De veelbesproken Scandinavische stijl biedt hierin een uitkomst. Zeker door de combinatie met oneindig veel wittinten en lichte houtsoorten. Minimalisme wordt bereikt door juist wel oog voor de details te hebben. Kies voor strakke grepen op de deurtjes. Of laat deze weg en ga voor greeploos. Voer eenzelfde stijl door in het volledige keukenblok. Zoals het wit de kastjes, koelkast, het aanrechtblad en kraan hier ogenschijnlijk met elkaar verbindt. Eerdere geziene lijnen zijn zo uit het blikveld verdwenen. De simplistische tegels met ruitmotief zorgen ervoor dat er toch een vlakverdeling ontstaat, zodat het geheel niet een grote brei wordt. Het lichte hout markeert  het eetkamergedeelte in de ruimte. Doordat de stoelen ook uit hout zijn gesneden, gaan deze zowaar op in het geheel. Het geperforeerde patroon in het hout voegt op subtiele wijze nog wat extra dimensie toe aan deze keuken.

Meubels met doorkijk

Zien en niet zien. Of ja, bijna niet. Dat is waar het om draait in het meubilair. Objecten die soms massief kunnen ogen, gaan nu op in de ruimte. Openheid, eenvoud en helderheid zijn de basisingrediënten voor een luchtige keuken. Ingrediënten die meubilair zowel qua vorm als materiaalgebruik kan bevatten. Opengewerkte materialen of een spannende uitsnede creëren al een kleine doorkijk. Maar volledig transparante stoelen zijn wellicht nog een betere optie. Deze scheppen heldere zichtlijnen en een open blikveld. De illusie van ruimte. Zelfs met het vrij donkere keukenblok en achterwand verwordt deze keuken zo tot een luchtige ruimte.

Indirecte zonnestralen

Verdiepte woonkeuken Architect2GO Minimalistische keukens
Architect2GO

Verdiepte woonkeuken

Architect2GO

Een onmisbaar ingrediënt voor een luchtiger geheel is licht. Letterlijk verlichtend en verhelderend. Vooral indien het van een zonnige bron afkomstig is, brengt dit licht dagelijks een hoop energie de ruimte in. Niet altijd leent de keuken zich voor een grote raampartij. In dat geval dient er een andere weg gevonden te worden om toch dit daglicht naar binnen te laten vallen. Een indirecte weg die eventueel met behulp van een professional kan worden uitgestippeld. Bovenstaand plafond biedt de perfecte doorgang voor zonlicht. Een subtiele opening naar de hogere verdieping maakt dat het licht als het ware uit de lucht komt gevallen. Zo pak je toch wat extra zonnestralen mee.

Een palet vol licht

Interieur collectie Les Fourmis Snijder&CO Industriële keukens
Snijder&CO

Interieur collectie Les Fourmis

Snijder&CO

Licht. Niet alleen in de vorm van daglicht of kunstmatige verlichting een belangrijke speler, maar eveneens in de vorm van een licht kleurenpalet. Uiteraard mogen daarbinnen de juiste wittinten niet ontbreken. Inderdaad, de juiste. Ook in wit bestaan oneindig veel nuances. Let bij de samenstelling van het palet goed op de natuurlijke lichtinval in de keuken. Ook de ligging is van belang. Een ruimte aan de zonnige zuidkant van het huis zal automatisch meer daglicht binnenkrijgen dan een keuken op het noorden. Dit verschil maakt duidelijk welke ondertoon er gekozen dient te worden. Waak in het algemeen voor een te gele wittint. Dit kan al snel wat verouderd aandoen. Wel kan wit nog een aantal partners gebruiken voor een levendiger geheel. Zacht blauw bijvoorbeeld, voor die verfrissende en hemelse uitstraling. Andere pasteltinten zullen het overigens ook goed doen in de luchtige keuken. Voor meer warmte zijn zowel neutralen en bruintinten als goud en koper aan te raden. Die laatste twee laten de ruimte direct stralen door hun glanzende metaalkleur. Daarnaast is goud een van de trendkleuren voor 2016, dus voor de vroege vogels onder ons sowieso een onmisbaar element in huis. Een paar donkere accenten versterken de vele lichte kleuren, juist doordat deze met elkaar in contrast staan. Verder zetten deze het lichte en zachte palet de nodige kracht bij.

Glasheldere styling

Al eerder spraken we over helderheid door de toevoeging van transparante meubelstukken. Daarop doorgaand een andere mix met transparantie: styling en accessoires. Glas is in dat geval het ideale materiaal. Uiteraard beschikken vele keukens al over een hoop glaswerk. Geef deze een ereplaats in een open kast of op de plank. Groepeer deze tot een waar stilleven voor een rustige look. De keuken is aangekleed zonder dat deze vol lijkt te staan, terwijl er toch een hoop glazen in omloop zijn. Naast glaswerk en serviesgoed kunnen andere glazen items worden toegevoegd. Zowel gekleurd als helder glas volstaat binnen een indrukwekkend luchtige keuken. Vazen bijvoorbeeld hebben veelal een groene, blauwe of bruine tint die net wat meer warmte aan het geheel toekent. Verder zijn de tegenwoordig veel geziene glazen kistjes een mooie manier om dierbare items tentoon te stellen. Als het ware een museum in eigen keuken.

De grote verdwijntruc: compact meubilair

Nog een stapje verder dan een doorkijk of een transparant item, gaat het volledig laten verdwijnen van een meubel. Tijdelijk schept dit meer lucht en ruimte. Klap of verschuif het naar de achtergrond indien deze even niet in gebruik is. Vooral een goede optie voor de eettafel en eventueel de bijbehorende stoelen. Dit maakt het eveneens mogelijk om in een relatief kleine keuken met meer mensen samen te tafelen. Doordat het meubel niet continue in de doorgang hoeft te staan en deze daarmee dus niet wordt belemmerd. Meubilair inklappen tegen de muur is een veel geziene mogelijkheid. Maar bovenstaand voorbeeld toont aan dat verschuifbare elementen heel fijn uitpakken. Zo kan er aan beide kanten van de ruimte met een grote groep getafeld worden, zonder continue de doorgang te belemmeren. Zelfs tot op het balkon kan men aanschuiven aan dit flexibele meubel. Samen met minimalistische vormen, transparante materialen en verlichting in de breedste zin van het woord is dit luchtige recept compleet.

Loopt het water je al in de mond bij dit recept voor een luchtige keuken? Of wellicht heb je een eigen variatie. Deel dan hier jouw geheime ingredi...
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!