Full focus: de perfecte studeerkamer | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Full focus: de perfecte studeerkamer

Anouk Freriks Anouk Freriks
Minimalistische studeerkamer van All The Fruits Minimalistisch
Loading admin actions …

Full focus, alle ogen op dat ene punt gericht. Letters, cijfers en beelden dwarrelen over het beeldscherm of papier. Proberen allemaal een weg te vinden naar je gedachten, terwijl die ondertussen een geheel eigen pad vervolgen. Hoewel er eigenlijk maar een punt van aandacht zou moeten zijn tijdens het studeren, zijn er zoveel andere factoren die de concentratie en productiviteit beïnvloeden. Waaronder de ruimte waar het zich allemaal in bevindt. Om topprestaties te kunnen leveren, is het fijn als deze omgeving met je meewerkt. Daar zijn nogal wat eigenschappen voor nodig. Rustgevend, verfrissend, maar toch net prikkelend en levendig genoeg om vol energie aan de slag te gaan. Dit Ideabook laat zien hoe je dat in de studeerkamer voor elkaar krijgt.

Functionele items voor optimale productiviteit

Bookworm: modern  door Atelier 010, Modern
Atelier 010

Bookworm

Atelier 010

Bovenaan het lijstje staat een ietwat voor de hand liggend punt, namelijk functionaliteit. Hoe anders kan er op een productieve manier gewerkt of gestudeerd worden? Een comfortabele plek voor jou en je beeldscherm of boeken is dus van belang. Evenals genoeg ruimte om de benodigde boeken in op te bergen. Helemaal ideaal wanneer de boeken geen enorme stapel vormen, waardoor je er alleen maar tegenop zou zien een exemplaar te pakken. Door de organische vorm van bovenstaande kast krijgen alle boeken op speelse wijze een plekje. Het geheel doet luchtiger en minder statisch aan. Te midden een plaats voor jezelf. Concentratie in zittende, liggende of hangende houding, het is aan jou. Jezelf even afzonderen binnen de ruimte, maar wel met een open karakter. Fijn detail: zelfs het lampje kan gaan branden in dit multifunctionele meubel.

Meubilair opgesteld in de werkhouding

Voor wie even afzonderen een fijne manier van werken is, staat dit bureau in de ideale opstelling. Zonder dat deze zich buiten de centrale leefruimte bevindt, ontstaat hier toch een afgeschermde studeerplek. Met ruimte voor apparatuur, boeken, schrijfwaren en papierwerk. Allemaal vormgegeven onder bijzondere hoek. Middels de verschuifbare poten verwordt iedere ruimte tot een passende studeerplek. Het bureau sluit daarmee altijd naadloos aan op het overige meubilair. Zelfs een kast vormt geen obstakel. Overigens een perfecte wijze om tot onder de werkplek extra opbergruimte te creëren. De staande lamp met gebogen lijn maakt een bureaulamp overbodig en vormt het perfecte lichtpunt boven deze opstelling.

Een heldere ruimte voor heldere momenten

Pure concentratie. Daar is rust en ruimte voor nodig. Niet alleen het hoofd, maar ook letterlijk. In de fysieke omgeving waar het studeren plaatsvindt. Zorg allereerst dat er niets in de weg staat om een open ruimte te creëren. Verwijder alle overbodige objecten uit het directe blikveld. Door de duidelijke zichtlijnen verwordt de studeerkamer tot een open ruimte. Naast openheid is licht het ideale middel om een ruimte helder te maken. Een grote raampartij is daarbij uiteraard welkom. De combinatie met het puntdak maakt dit tot zowel een open als intieme ruimte. De ramen genereren direct daglicht in de studeerkamer. Maar ook andere elementen dragen bij aan een heldere ruimte. Zoals het houten plaatmateriaal dat middels de grote omvang de nodige rust schept. Eveneens de lichte tint van het hout en het overige kleurenpalet zorgen voor meer helderheid binnen deze ruimte.

Behang in werkbare kleuren

Om nog even dieper op het kleurgebruik in te gaan. Waaruit bestaat het ideale palet voor de studeerkamer eigenlijk? Diepe concentratie en hard werken vragen om koele, kalmerende kleuren. Met name zachte blauwtinten zijn hiervoor geschikt. Gebruik deze dan ook als achtergrond of basis in de ruimte. Toch mag wat meer sprankeling en levendigheid niet ontbreken. Dit levert de energie en het optimisme op om nog even door te gaan. Lichte kleuren en zachte pastellen doen het daarom sowieso goed in de studeerkamer. Zet deze kracht bij door een aantal fellere tinten met eenzelfde verzadiging te verwerken. Hierdoor ontstaat een speels en verfrissend geheel. Behang is een eenvoudige manier om binnen een handomdraai een spannend palet toe te passen. Hierboven bijvoorbeeld. Zowaar de populaire stationary van dit moment aan de muur. Met de looks van uitvergrote memo's, gelinieerde pagina's, ruitjespapier en banen van tape. De omgeving gaat bijna op in alle boeken, schriften en het overige papierwerk middels dit behang.

Rustgevend groen

Hendrik Voogd Koloniale studeerkamer van BN International Koloniaal
BN International

Hendrik Voogd

BN International

Uren of soms zelfs dagenlang achter elkaar blokken. Dat kan nog weleens een beklemmend gevoel met zich meebrengen. Terwijl juist het tegenovergestelde alsmaar hoger op het verlanglijstje komt te staan. Juist daarom kan de ruimte het gevoel van vrijheid symboliseren. Door het rustgevende groen van de natuur naar binnen te halen. Zo is namelijk bewezen dat het uitzicht op groen en bomen nogal een positieve uitwerking heeft op de mens. Natuurlijk kan dit in het interieur middels planten en bloemen worden toegepast. De plantenhanger is een fijne, veel geziene optie overigens. Voor wie niet zulke groene vingers heeft, doet een print zeker al wonderen. Door de wand van fotobehang te voorzien, waan je jezelf direct in een hele andere omgeving. Maximale weergave voor een groots effect. Houten items en een palet van bruin en blauw maken het landschappelijke karakter af.

Styling zonder afleiding

It's all in the details. Juist dat ene item op de plank of het bureau maakt dat de ruimte zo fijn aanvoelt. Een persoonlijke touch, verrassingselement of het luxe gevoel dat iets extra's kan losmaken. Accessoires zijn daarom ook in de studeerkamer een onmisbaar element. Wel is het van belang dat de schoonheid van de styling zich niet continue aan het oog opdringt. De focus dient immers te worden behouden. Kies daarom voor slechts een paar items in een subtiele uitvoering. Deze mogen wel wat groter van formaat zijn. Kleine objecten wekken al snel een rommelige indruk. Berg deze liever op in dozen of lades. Groepeer de gekozen items in dezelfde lijn of plaats deze binnen een bepaald kader. Laat de overige ruimte vrij om de eenvoud te bewaren. De lampen en lijsten in bovenstaand voorbeeld vallen precies naast elkaar op hun plek en vormen samen een rustige compositie. De lampen doorbreken de vierkante vlakverdeling binnen de gestelde kaders. Wissel neutrale tinten af met zachte pastels voor een verfrissend beeld. Zoals het groen in de letter en de bureaulamp, die het geheel letterlijk oplicht. De muur voorzien van schoolbordverf zorgt voor de dagelijkse krijtwitte verandering. De ideale achtergrond om de planning of verkregen ideeën tegen uit te stippelen.

Letterlijk nog even verder lezen kan in dit Ideabook vol inspiratie voor de ideale leesruimte.

Op welke manier draagt jouw studeerkamer bij aan een full focus? Laat het ons weten in een comment.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!