Slaapkamertips: creëer een rustgevende atmosfeer voor een betere nachtrust

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Slaapkamertips: creëer een rustgevende atmosfeer voor een betere nachtrust

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door better.interiors,
Loading admin actions …

Iedereen heeft wel eens een (of meerdere) periodes waarin je minder goed in slaap kunt komen of simpelweg minder goed slaapt. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die we zelf kunnen doen om onze nachtrust te verbeteren. Hoe je dit precies kunt doen lees je in dit Ideabook. 

We hebben een paar praktische tips voor je op een rij gezet die je slaapomgeving zullen verbeteren. Zoals je van ons gewend bent zijn ze ondersteund met inspirerende foto's. Ook nemen we een aantal ideeën door die je lichamelijk zouden kunnen helpen om beter in slaap te komen. Denk bijvoorbeeld aan hoe je je slaapkamer het beste kunt inrichten en het zorgen voor genoeg lichaamsbeweging overdag. We hopen dat dit Ideabook je een eindje op weg kan helpen naar een betere nachtrust. 

Kijk snel met ons mee en laat je inspireren!  

Maak ruimte: Ga voor een echt bed en functionele meubels

Om je slaapkamer een ruimtelijker effect te geven, begin je bij de basis: de inrichting. Je bed staat centraal in deze kamer, en je doet er dus ook goed aan om hier even in te investeren. Een goed matras, fijne kussens en zacht beddengoed kunnen allemaal bijdragen aan een goede nachtrust. Probeer verder ook te zorgen voor niet al te veel onnodige meubels. Zo kunnen nachtkastjes altijd handig zijn, maar denk erover na of een dressoir of een boekenkast nou wel echt nodig is. Probeer het aantal meubelstukken te beperken, een rustige omgeving draagt tenslotte bij aan je gemoedstoestand. 

Onlangs publiceerden we dit Ideabook, vol tips over hoe je van slaapkamer een oase van rust kunt maken. Deze kan je zeker ook helpen bij het bereiken van een betere nachtrust en een optimaal ingerichte slaapkamer. 

Voorkom een rommelige slaapkamer

 Slaapkamer door homify,

Een opgeruimde bovenkamer begint bij een opgeruimde omgeving! Zorg er daarom voor dat je slaapkamer altijd netjes en opgeruimd is. Dit begint al bij het openen van de gordijnen en het opmaken van je bed in de ochtend. Ook zorg je er natuurlijk voor dat er geen kleding op de grond rondzwerft. Probeer je kamer overdag goed te ventileren zodat je altijd genoeg frisse lucht in je kamer laat komen. Hierdoor zul je s'nachts weer fijner kunnen slapen. Bovenstaande foto laat een enorm rustige en opgeruimde slaapkamer zien. Sommige mensen geven hier de voorkeur aan maar je kunt er natuurlijk ook nog voor kiezen om er een meer persoonlijke draai aan te geven. 

Wil je meer inspiratie opdoen voor je slaapkamer? Scroll dan ook gerust nog even langs deze foto's. Om zo snel mogelijk bij voorbeelden uit te komen die bij je persoonlijke smaak passen kun je ze heel gemakkelijk filteren op bepaalde stijlen. Erg handig! 

Speel met verlichting

Zolang je je in een goed verlichte ruimte bevindt, zullen je hersenen denken dat het overdag is waardoor ze zich niet in zullen stellen op nachtrust. Voor je slaapkamer is het dan ook heel belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om je verlichting te dimmen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor fellere (plafond) verlichting voor functioneel gebruik en kun je voor het slapen gaan kiezen voor een sfeervol lampje op je nachtkastje. Op bovenstaande foto zie je dat er is gekozen voor een combinatie van verschillende soorten verlichting die er samen voor zorgen dat een sfeervol geheel ontstaat. 

Ook onthouden: je tablet, het scherm van je telefoon en de tv produceren ook licht, dit remt de aanmaak van het slaaphormoon. Wil je toch nog even op deze manier ontspannen? Zorg ervoor dat de felheid van je beeldscherm op de laagste stand staat. 

Houd het simpel en rustig qua accessoires en decoratie

We noemden het eerder in dit Ideabook al even: probeer je slaapkamer zo rustig mogelijk te houden wat betreft meubels en accessoires. Kies alleen voor het hoognodige. Dit kan resulteren in een ietwat lege en kale slaapkamer, maar dit betekent natuurlijk niet dat je er geen persoonlijke draai aan kunt geven. Bovenstaande foto geeft een goed voorbeeld van hoe dit eruit kan komen te zien. Heel handig: er is bewust gekozen voor opbergruimte onder het bed, ideaal voor de wat kleinere slaapkamer. Ook kun je kiezen voor een paar mooie, ingelijste foto's of een bijzonder headboard bij je bed. Lampen op je nachtkastje nemen natuurlijk geen extra ruimte in dus ook daar kun je flink uitpakken. Kies voor een echte eyecatcher! 

Maak van je bed enkel een relax zone

‘‘Wonen op het mooiste plekje in Amsterdam’’:  Slaapkamer door meesderwerk,
meesderwerk

‘‘Wonen op het mooiste plekje in Amsterdam’’

meesderwerk

Je bed is en blijft bedoeld om te slapen en te ontspannen. Zorg er dus ten alle tijde voor dat je dit zo houdt. Dit betekent dat je werkgerelateerde en andere dingen die stress kunnen veroorzaken van je af zet voordat je naar bed gaat, hierover lees je hieronder meer. Probeer ook geen videogames te spelen of tv te kijken voordat je gaat slapen, zo verminder je prikkels en geef je je hoofd en hersenen alvast de kans om tot rust te komen waardoor je beter en lekkerder zal slapen. 

Creëer een ritueel voor het slapen gaan

​Project inrichting Herenhuis Antwerpen:  Slaapkamer door Antequercus,
Antequercus

​Project inrichting Herenhuis Antwerpen

Antequercus

Zijn er lichamelijk ook dingen die je kunt doen om tot een betere nachtrust te komen? Ja, zeker! Je geest, of het onbewuste, staan in directe relatie met je lichaam. Wanneer je elke dag voor het slapen gaan een uur van tevoren begint met een vast patroon dan vertel je je lichaam eigenlijk dat het tijd is om te gaan slapen. Dim de lampen en kies voor rustgevende activiteiten. Denk aan een warm bad, het lezen van een boek of het drinken van een kop thee. Het kan bovendien ook helpen om overdag genoeg lichaamsbeweging te hebben. Wanneer je ook nog eens zorgt voor vaste slaaptijden moet het helemaal goed komen. Je lichaam houdt van regelmaat, je hormonen zullen zich hierna gedragen en ook mentaal zul je rustiger worden. Heb jij al een vast ritueel voor het slapen gaan?

Met deze foto zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We hopen dat dit Ideabook je goed op weg kan helpen om tot een betere nachtrust te komen. Vind je het, na het lezen van dit Ideabook, toch nog lastig om een rustgevende en stijlvolle slaapkamer te creëren? Dan kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om dit project uit handen te geven door het inschakelen van een professional. Je vindt ze gemakkelijk hier bij homify. 

Zijn er nog dingen die we vergeten zijn? Laat het ons dan zeker weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!