Organische designobjecten, tussen kunst en gebruiksvoorwerp | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Organische designobjecten, tussen kunst en gebruiksvoorwerp

Stoa. Stoa.
Henry Baumann: modern  door Henry Baumann, Modern
Loading admin actions …

Afval krijgt een nieuw leven in het werk van Henry Baumann. Na zijn afstuderen in 2012 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht zocht hij naar nieuwe vormen en toepassingen van materialen. In zijn projecten onderzoekt Baumann de consumptiepatronen en de manier waarop de mens omgaat met afval. Vandaag gaan we een aantal werken van hem zien waarbij duurzaamheid een kernwoord is. Verspilling is een kwaad dat alleen bestreden kan worden met een nieuw bewustzijn over wat ecologisch is en wat niet. Kijk met ons mee naar de werken die we hieronder voor je op een rijtje gezet hebben. 

Toegepast

6 circles one cut: modern  door Henry Baumann, Modern
Henry Baumann

6 circles one cut

Henry Baumann

Dit werk heet Toegepast en houdt het midden tussen autonome kunst en een meubelstuk. Deze vorm is via een weg van experimenteren en improviseren tot stand gekomen. Deze stoel is gemaakt van oude kabelhaspels die Baumann op bouwplaatsen vond, hij zag direct dat dit materiaal een vorm had waarbij hij als ontwerper goed uit de voeten kon. Zes haspels vormen één zitobject! Een werk dat zeker voor de nodige gespreksstof zal zorgen. Het is echt een installatie die je in een museum verwacht aan te treffen. Let eens op de bekende poten onder deze hoornvormige sculptuur/stoel, ze lijken afkomstig van oude stoelen. Dit werk doet ons ook denken aan een bekende stoel uit de jaren '60, namelijk de Globe Chair van de Finse ontwerper Eero Aarnio. Deze bolvormige stoel was de eerste stoel die geheel uit kunststof vervaardigd was, bijzonder in die tijd omdat kunststof toen state of the art was. Als gebruiker van deze stoel ben je helemaal afgesloten van de wereld. Met deze stoel van Henry Baumann is het niet anders, een verschil met de Globe Chair zit hem in de organische vorm van Toegepast.

Kleur

3 circles one cut: modern  door Henry Baumann, Modern
Henry Baumann

3 circles one cut

Henry Baumann

De stoel van Henry Baumann zagen we net in een lichte houtkleur, maar deze is ook in het zwart uitgebracht. Omdat het creatieve proces intuïtief en ambachtelijk is, zullen er kleine verschillen bestaan tussen de modellen, een garantie dat je telkens een uniek product in huis hebt staan. Een stoel als deze is dus echt te gebruiken, maar je moet wel de nodige ruimte in je huiskamer hebben. Mocht je nu over een studie- of leeszolder beschikken, dan past deze stoel daar perfect bij. Het is een meubelstuk met een sculpturale look met een vorm die helemaal in tune is met deze tijd. Concept (duurzaamheid) en vorm (organisch) gaan in dit werk hand in hand. 

Upcycling

130 strawberry boxes : modern  door Henry Baumann, Modern
Henry Baumann

130 strawberry boxes

Henry Baumann

Upcycling verschilt van recycling juist op het punt, dat bij de eerste proces het product grotendeels in tact blijft en wordt hergebruikt in een nieuwe context,  terwijl bij het tweede proces het product tot ruwe grondstof wordt gereduceerd. Voor dit project, 130 Strawberry boxes, zijn veel dozen gebruikt waarvan de componenten herschikt zijn in een nieuw design object (upcycling) Elke onderdeel blijft zo als het was, Baumann snijdt er niet in, en wordt in een nieuwe vorm ingevoegd. Hij monteert ze met lijm en nietjes aan elkaar. De vorm van de houtdelen bepaalt deels de eindvorm van het werk, want de delen mochten immers niet veranderd worden. Deze decoratieve vorm kan natuurlijk als tafel gebruikt worden, maar we kunnen dit ook zien als een experiment dat er op gericht is om innovatieve vormen en materiaaltoepassingen te ontdekken en te ontwikkelen. Design als onderzoeksterrein.

Variatie

130 strawberry boxes : modern  door Henry Baumann, Modern
Henry Baumann

130 strawberry boxes

Henry Baumann

Bij het zien van dit werken valt het op hoe organisch de vormen zijn, maar op een of andere manier heeft het werk ook een wiskundige precisie, het is niet at random in elkaar gezet. Dit laatste kunnen we wijden aan de bestaande vorm van de dozen, die precies afgemeten is, deze vorm bepaalde voor een deel de eindvorm van het werk. Er is met deze houtdelen een grote mate van variatie mogelijk, waardoor ontelbare vormen gecreëerd kunnen worden. In dit voorbeeld zien we linksboven een lamp gemaakt uit de dozen en een bijzettafel die er aan vast zit. Ook zien we een tafeltje met een plant er op, ook al vervaardigd uit de dozen. Om je ene indruk te geven van het materiaal zien we op de voorgrond zo'n aardbeiendoos liggen. Je moet als ontwerper heel wat in je mars hebben om al deze vormen uit zo'n doos te halen.

Dit waren de bijzondere, sculpturale werken van Henry Baumann. We hopen dat je geïnspireerd bent en net zo enthousiast als wij. Blijf ons volgen, dan ben je telkens op de hoogte van de nieuwste trends. 

Zoek je prachtige ideeën voor je badkamer? Klik dan hier voor inspiratie!

Een mediakamer is voor relaxen en zingeving. Kijk hier voor mooie voorbeelden!

Sfeervol design met een verhaal tref je hier!

Heb jij al Dutch design in huis? Laat een reactie achter bij de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!