Een overheersend zwart interieur: fouten die je wilt voorkomen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een overheersend zwart interieur: fouten die je wilt voorkomen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten:  Studeerkamer/kantoor door Nimeto Utrecht,
Loading admin actions …

Een tijdje geleden publiceerden we dit Ideabook, vol inspiratie voor het gebruik van donkere kleuren op je wanden. In dit Ideabook zagen we ook dat donkere kleuren op je muren zorgen voor meer pit en diepte, en bovendien komen andere kleuren ook nog eens erg mooi uit. In het artikel van vandaag gaan we het weer hebben over donkere kleuren in je interieur, met deze keer de nadruk op het overheersend gebruik van zwart.  Hoe combineer je donkere muren met donkere meubels? En welke fouten wil je voorkomen als je gaat voor een zwarte inrichting?

In dit Ideabook hebben we een aantal bruikbare tips en ideeën voor je op een rij gezet, hopelijk helpen ze je een eindje op weg! Wie weet geniet jij binnenkort wel van een overheersend zwart interieur! 

Kijk met ons mee en laat je inspireren door onderstaande foto’s!

Woonkamer

Op bovenstaande foto zien we een overheersend zwarte woonkamer. De woonkamer is bij uitstek geschikt voor het toepassen van zwart omdat deze over het algemeen veel inval van natuurlijk daglicht heeft. Toch is het niet slim om in deze ruimte te kiezen voor alles in het zwart. Door te werken met contrast breng je namelijk diepte aan. Ga voor enkele lichte statement meubels, zoals ook op bovenstaande foto te zien is. Je kunt zwart erg mooi combineren met wit, crème, goud en zilver.

Wil jij nog meer inspirerende woonkamers zien? Neem dan ook nog een kijkje tussen deze foto’s. Om gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die perfect bij je persoonlijke smaak passen kun je gebruik maken van het filter op de site.

Badkamer

Over het algemeen hoor je vaak dat je donkere kleuren, zoals zwart, het best toe kunt passen in ruimtes met veel licht. De donkere kleur is dan namelijk minder intens omdat je perspectief kunt zien. In kleine en/of donkere ruimtes komen donkere wanden en meubels dan ook snel op je af. Toch zien we op bovenstaande foto een overheersend zwarte badkamer, en wij zijn absoluut fan. Het is ook niet heel gek om zwart in je badkamer te gebruiken, je ziet het namelijk ook vaak bij spa’s en kuuroorden.

Wanneer je kiest voor een overheersend zwarte badkamer, dan is een goed verlichtingsplan essentieel. Op deze foto zien we dan ook dat er gebruik is gemaakt van slim geplaatste, moderne lampen die ervoor zorgen dat alle donkere hoeken in deze ruimte optimaal verlicht worden. Om het geheel wat lichter te maken kun je ook kiezen voor het plaatsen van spiegels en gebruik te maken van wit sanitair. Probeer hier altijd rekening mee te houden!

Kantoor

 Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten:  Studeerkamer/kantoor door Nimeto Utrecht,
Nimeto Utrecht

Examenproject 2015: Top 2000 nummers vertaald naar prachtige interieurconcepten

Nimeto Utrecht

Deze foto laat zien dat zwart in een kleine ruimte echt kan! We zien een kantoor waarbij zowel de muren als het plafond zwart zijn geverfd. Hoewel de ruimte natuurlijk redelijk donker is, zorgt de combinatie met de warme verlichting en het gebruik van hout er voor dat het geen donker ‘hol’ wordt.

Wil jij ook graag een overheersend zwart kantoor? Dan kun je natuurlijk kiezen voor donkere muren, een donker plafond en donkere meubels, maar zorg ook hier voor genoeg contrast. Je zou ook kunnen kiezen voor bijzondere plafond- of wanddecoratie, zoals ook op bovenstaande foto te zien is.

Entree en hal

Appartement Amsterdam:  Gang en hal door Baden Baden Interior,
Baden Baden Interior

Appartement Amsterdam

Baden Baden Interior

Wanneer je kiest voor een overheersende zwarte stijl in je hal of gang, zorg je voor een uitnodigende en een stijlvol welkom in je huis. Op bovenstaande foto zien we een ruime hal waar gebruik is gemaakt van veel zwart in combinatie met hout en wit. Wat het altijd erg goed doet in donkere ruimtes is het creëren van een open gevoel. In de hal zou je dit kunnen doen door te kiezen voor deuren van glas of ga voor een (half) open trap.

Heb je te maken met een ruimte met weinig inval van daglicht en wil je hier graag verandering in zien? Dan kun je, net als op deze foto, kiezen voor het plaatsen van dakramen. Ook zou je er voor kunnen zorgen dat de inval van daglicht in een andere ruimte de hal of gang bereikt. Kies voor glazen deuren of breek een wand (deels) open. Zijn de genoemde opties in jouw woning niet mogelijk? Zorg dan toch voor minder zwarte elementen, en maak gebruik van gladde, effen materialen die het licht dat wel binnenvalt kan reflecteren. 

Keuken

 Woonkamer door Diff.Studio,
Diff.Studio

Paris apartment

Diff.Studio

Als je voor een overheersend zwart interieur kiest, probeer dan eens te mixen! Maak gebruik van verschillende materialen en afwerkingen. Denk aan een combinatie van mat met glanzend zwart of maak gebruik van zachte en knusse materialen in combinatie met ultra moderne materialen zoals glas of staal. Je zult meteen zien dat het de desbetreffende ruimte een stuk spannender maakt.

Op deze afbeelding zie je bovendien dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn! Wat vind jij van de keuken?

Slaapkamer

Voor de slaapkamer geldt eigenlijk hetzelfde als voor de woonkamer, een overheersend zwart interieur kan hier namelijk prima. Vind je helemaal zwart net iets te donker? Waarom kies je dan niet voor andere donkere tinten? Denk aan antraciet, grijs, of donkerbruin. Op deze manier kun je niet iets meer met kleuren spelen, maar behoudt je toch de stijlvolle donkere vibe. Bovenstaande foto geeft een goed voorbeeld van hoe dit eruit kan komen te zien! 

Dit is alweer het einde van dit inspirerende Ideabook! We hopen dat je gedachtes over een overheersend zwart interieur enigszins veranderd zijn. Wie weet ga je het zwarte interieur thuis wel uitproberen! Vind je het nou lastig om een stijlvol, zwart interieur met genoeg balans en contrast te creëren? Denk dan eens na over het inschakelen van een professional! Zij kunnen je goed helpen bij het in kaart brengen van je wensen, maar je zou zelfs de gehele uitvoering aan hen over kunnen laten. De keuze is aan jou!

Zou jij kiezen voor een overheersend zwart interieur?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!