6 slimme manieren om een eenkamerappartement stijlvol in te richten

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 slimme manieren om een eenkamerappartement stijlvol in te richten

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Heijmans ONE:  Woonkamer door MoodBuilders
Loading admin actions …

Een tijdje geleden gaven we jullie al een aantal tips voor het inrichten van een klein huis, je vindt ze terug in dit Ideabook. In het Ideabook van vandaag delen we handige tips en mooie voorbeelden voor het inrichten van een eenkamerappartement. Hier komt vanzelfsprekend wat meer bij kijken dan bij een woning met meerdere kamers. Waar begin je en hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle nodige meubels en noodzakelijke elementen toch in je eenkamerappartement passen?

We bespreken puntsgewijs zaken en tips die je een eindje op weg kunnen helpen bij het optimaal inrichten van je eenkamerwoning! Je zult zien dat je absoluut niet hoeft in te leveren op stijl en comfort, mits je even wat creatiever om gaat met de beschikbare ruimte. Het kost wat meer moeite maar dan heb je ook wat!

Kijk met ons mee en laat je inspireren door onderstaande foto’s!

Start met het bestuderen van de ruimte

Het inrichten van een kleine woonruimte vergt iets meer creativiteit dan een grote woning. Dit komt vooral doordat je goed moet nadenken over de plaatsing van alle nuttige en noodzakelijke elementen. Je wilt ze tenslotte allemaal een plekje geven. Je doet er dan ook goed aan om van tevoren goed na te denken over de indeling, het maken van een plattegrond kan zeker een goed idee zijn! 

Wanneer je van tevoren nadenkt over de indeling en je deze op een overzichtelijke manier in kaart brengt, voorkom je dat je later in het proces tegen onaangename problemen aan loopt. Kijk bijvoorbeeld naar waar de aansluitpunten van de tv en de router zitten en bekijk waar de stopcontacten geplaatst zijn. Zo hoef je niet te werken met onhandige of slordige verlengsnoeren. 

Een open ruimte kan onderverdeeld worden met statement meubels

Wanneer je te maken hebt met een eenkamerappartement is het behouden van een ruimtelijk gevoel erg belangrijk, dit zorgt er namelijk ook voor dat je ruimte groter lijkt. Probeer afscheidingen en wanden dan ook zo veel mogelijk te vermijden. In plaats daarvan kun je kiezen voor statement meubels om je ruimte onder te verdelen. Denk aan een mooie kast, opvallende bank of mooie eetkamerset om je keuken van je woonkamer te scheiden. 

Op bovenstaande foto zie je een goed voorbeeld van hoe een open ruimte door middel van meubelstukken is ingedeeld in verschillende area’s. Zo zie je maar weer dat muren en afscheidingen helemaal niet nodig zijn. Je kunt ook gebruik maken van een vloerkleed of verschillende soorten vloeren om de verschillende area’s in je eenkamerappartement aan te duiden.

Ga voor multifunctionele meubels

Om ruimte te besparen zou je kunnen investeren in multifunctionele meubels. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld een bank die in de avonduren omgetoverd kan worden tot comfortabel bed. Zijn er nog andere meubels waar je voor kunt kiezen? Zeker! Denk aan een bar met krukken of eetkamer set die dienst doet als eethoek én werkplek. 

Vind je het lastig om een kleine ruimte optimaal in te delen én te zorgen voor genoeg opbergruimte? Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hulp van een expert in te schakelen. Zij kunnen je namelijk heel goed helpen bij het in kaart brengen van al je wensen en behoeften. Daarnaast kan je ook de hele realisatie aan hen over laten! De keuze is aan jou.

Creëer slimme opbergmogelijkheden

Het is altijd lastig om genoeg opbergruimte te creëren wanneer je te maken hebt met een kleine ruimte. Wat we vaak vergeten is om optimaal gebruik te maken van de beschikbare hoogte! Op bovenstaande foto zie je een goed voorbeeld van hoe dit op een slimme manier opgelost is. Boven de keuken en zelfs rondom de entree zijn op maat gemaakte opbergmogelijkheden gecreëerd. Ze nemen geen extra ruimte in beslag, maar je ziet dat je op deze manier toch weer heel veel spullen op een nette manier, uit het zicht, op kunt bergen.

Je zou er zelfs nog voor kunnen kiezen om opbergruimte onder het bed te creëren. Doe dit door middel van lades of kastdeurtjes. 

Probeer ruimte voor gasten te creëren

Ook wanneer je te maken hebt met een eenkamerappartement zul je zo nu en dan gasten over de vloer (willen) hebben. Hoe zorg je dat je gasten en/of logés genoeg ruimte hebben? Heb je te maken met een woonruimte die een hoog plafond heeft? Dan zou je er voor kunnen kiezen om een vide te realiseren. Deze zou je kunnen gebruiken als opslag, maar je zou er natuurlijk ook een extra slaapvertrek kunnen maken. Wanneer je daarnaast ook nog eens kiest voor een slaapbank tover je in een handomdraai vier slaapplaatsen tevoorschijn.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de woon of eetkamer en keuken. Door gebruik te maken van inklapbare meubels kun je altijd zorgen voor wat extra zitplaatsen. Heb je ze niet nodig? Dan berg je ze gemakkelijk op, onder de bank bijvoorbeeld! Een alternatief zou kunnen zijn om te kiezen voor in- en uitschuifbare meubels.

Voeg persoonlijkheid toe

Heijmans ONE:  Woonkamer door MoodBuilders
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Je kunt een ruimte zo stijlvol en optimaal mogelijk ingedeeld hebben, maar zonder een persoonlijke touch zal het nooit als een thuis voelen! Wanneer de basis gezet is doe je er dan ook goed aan om aandacht aan de accessoires, details en styling te geven. Kies bijvoorbeeld voor bloemen, artwork en andere persoonlijke decoratie. Denk bijvoorbeeld aan souvenirs, erfstukken en persoonlijke foto’s. Op bovenstaande foto zie je dat de persoonlijke spullen ervoor zorgen alsof er geleefd wordt in dit huis. Zodra je huis er uit ziet al een showroom betekent dit eigenlijk al dat er iets ontbreekt. Bekijk goed wat je voor aanpassingen kunt aanbrengen in jouw huis. 

Ondertussen zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen! We zagen in dit artikel veel ruimtes waarbij de woonkamer gecombineerd is met de keuken en soms zelfs de slaapruimte. Vind je het nou leuk om nog wat meer voorbeelden van inspirerende woonkamers te bekijken? Neem dan zeker nog een kijkje bij deze foto’s! Je kunt gebruik maken van het filter op de site om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto’s die helemaal bij je persoonlijke smaak passen! Veel kijkplezier!

Heb jij nog aanvullende tips of ideeën voor het inrichten van een eenkamerappartement? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!