Project X, Psyche en De Fantasie – Bijzondere architectuur in Almere

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Project X ligt pal naast Psyche. Op een locatie die bekend staat als De Fantasie. Psyche is het voormalige woonhuis van architect René van Zuuk. Vanaf 2004 werd dit woonhuis in gebruik genomen als architectenbureau en dus was er behoefte aan nieuwe woonruimte. Project X was daarop het antwoord. Beide gebouwen staan op een locatie in Almere die speciaal werd ingericht voor experimentele woningbouw, De Fantasie. In dit artikel staat het nieuwe woonhuis, Project X, centraal. In woord en beeld nemen we jullie mee naar deze bijzondere woning. 

Mysterieus

Project X doet zijn naam eer aan. Op deze eerste foto zien we het gebouw in al zijn eenvoud schitteren. De gesloten gevel, met zijn kleine, onregelmatige openingen doet ons gissen naar het interieur. De setting draagt bij aan zijn mysterie, onder een donkerpaarse hemel, omringd door hoge bomen. Doordat de onderste verdieping deels onder het maaiveld ligt, is de woning lager dan de aangrenzende huizen. Het doosvormige uiterlijk van de woning sluit aan bij het algemene beeld van De Fantasie. 

Exterieur

De doosvormige verdieping wordt enkel onderbroken door een uitzonderlijk hoge entreedeur. In deze gesloten verdieping bevinden zich de slaapvertrekken. De gevel van de verdieping is bekleed met dunne cementplaten voorzien van een takkenmotief. Het minimale volume krijgt daardoor een ietwat zachtere, organische uitstraling. De onderste verdieping is grotendeels transparant en biedt de bewoners het nodige uitzicht. Zo heeft men vanaf de woonkamer een bijna panoramisch uitzicht op de gracht, die vlakbij de woning ligt. Op de onderste verdieping treffen we de woonkamer, werkruimte, keuken en eetruimte. 

Detail van gevel

Op deze foto zien we de gevel van dichtbij. De ingefreesde takkenstructuur loopt door over de verschillende cementplaten. Het motief is geinspireerd door het werk van M.C. Escher. 

Corridors

Twee lange corridors verbinden de verdiepingen met elkaar. Vanaf de entree leidt een lange trap naar de bovenste verdieping. Deze corridors laten zich kenmerken door eikenhouten vloeren en wanden, hier op de foto te zien. De keuze voor eikenhout kwam voort uit zowel esthetische als budgettaire motieven. 

Verdiepingen

De twee verdiepingen bevinden zich deels in een grote, open ruimte. Een glazen strook, hier rechts op de foto te zien, scheidt de twee verdiepingen. Deze strook zorgt voor interessante licht- en schaduweffecten. Dat alles tegen een decor van strakke, minimale vormgeving. De binnenwanden bestaan uit verschillende materialen, allen uitgevoerd in wit-, grijs- en bruintinten. 

Keuken

De keuken staat in open verbinding met de woonkamer, die door middel van de opening hier rechtsachter te bereiken is. De glazen wand rechts laat ons zien dat de woonkamer geheel boven maaiveld ligt. Het ontwerp van het gebouw liet zich niet alleen leiden door persoonlijke voorkeuren maar ook door de ruimte die het Bouwbesluit bood. Dankzij verschillende, ingenieuze keuzes wist René van Zuuk een oppervlakte van 215 vierkante meter te bebouwen, en voorzag hij in de benodigde 750 kubieke meter die nodig waren voor de woning en het kantoor. Overige foto's van het gebouw kunt u terugvinden op het homify-profiel van René van Zuuk.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!