Hét bewijs dat je niet bang hoeft te zijn voor donkere kleuren!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hét bewijs dat je niet bang hoeft te zijn voor donkere kleuren!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Keuken door Concepto Taller de Arquitectura
Loading admin actions …

Hier bij homify zien we veel lichte inrichtingen voorbij komen, ook niet gek want lichte kleuren zijn mooi in iedere stijl. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat donkere kleuren niet net zo stijlvol kunnen zijn. We zijn vaak wat angstig wanneer het aankomt op donkere vloeren, meubels en/of muren – vooral wanneer deze elementen gecombineerd worden. Toch zorgt een donkere muur wel voor iets meer pit in je interieur. Ook komen meubels en wanddecoratie mooier uit en ook fellere kleurtjes worden extra geaccentueerd. Begin je al te twijfelen, maar weet je nog niet precies hoe je te werk moet gaan? Dan is dit Ideabook zeker wat voor jou. 

Bij donkere kleuren denk je al gauw aan zwart of grijs, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor donkerblauw of donkerbruin. Laat je lekker inspireren door de foto's en tips in dit Ideabook. Wie weet ga jij uiteindelijk ook wel voor een donkere kleur op je muur! 

Kijk je mee? 

Verschillende ruimten

Kun je een donkere kleur toepassen in iedere ruimte? Ja zeker! Donkere kleuren zorgen er wel voor dat de muren meer op je af komen, waardoor de ruimte optisch kleiner kan lijken. In principe kun je dit oplossen door te kiezen voor een licht plafond, een lichte vloer en door de overige muren neutraal en licht te houden. Op bovenstaande foto zie je dat er gekozen is voor een zwarte keuken, waardoor ook een gehele wand zwart is geworden. Doordat er enorm veel natuurlijk daglicht naar binnen valt, en er ook nog eens gekozen is voor een lichte vloer en een licht plafond komt de donkere kleur erg mooi tot zijn recht. Vind je toch dat de donkere muren zorgen dat je ruimte kleiner lijkt? Ga dan voor mooie spiegels. Als je ze op de juiste manier plaatst reflecteren ze het binnenkomende daglicht en het spiegelbeeld zorgt er natuurlijk ook voor dat de ruimte weer groter lijkt. 

Je kunt donkere kleuren ook prima toepassen in de slaap-, woon- en/of badkamer. 

Effecten

Op deze bovenstaande foto zien we een donkere muur in de keuken die geverfd is met, de inmiddels bekende, schoolbordverf. Erg handig voor het opschrijven van lekkere recepten, je boodschappenlijst of gebruik de donkere wand als gastenboek voor visite. Erg leuk om later terug te lezen! Schoolbordverf is slechts één van de vele effecten die mogelijk zijn met een donkere wand. Alternatieve mogelijkheden zijn om voor gewone matzwarte verf te gaan of juist te kiezen voor een lak met glanzende finish. Wil je een iets uniekere donkere muur? Er bestaat ook behang met reliëf en bijzondere structuren, deze kun je ook in een donkere kleur verven. Ook behang met een leatherlook kan erg mooi en luxueus staan! De keuze is reuze, maar waar gaat jouw voorkeur naar uit? 

Een goede voorbereiding

We zeggen altijd: een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt natuurlijk ook wanneer het aankomt op het schilderen van je muur. Waar moet je aan denken voordat je begint met verven? Natuurlijk maak je de ruimte vrij en zorg je dat de muur leeg is. Zitten er gaatjes van schroeven of spijkers in? Werk deze dan ook weg. Zorg er verder voor dat de muur goed gereinigd, en dus stofvrij is. Misschien is het bovendien zelfs nodig dat je eerst kiest voor een laag grondverf waardoor de 'echte' verf beter zal gaan hechten. Wat je absoluut ook niet moet vergeten is het afplakken van de eventuele ramen, kozijnen en de vloer. Dit voorkomt veel schoonmaakwerk achteraf. 

Kun je verf zelf dan nog voorbereiden? Zeker! Je doet er bijvoorbeeld altijd goed aan om hem met even door te roeren, om te zorgen dat de kleur helemaal effen wordt. Neem vooral de randen en de bodem goed mee! Wist je trouwens dat de perfecte temperatuur om binnen te verven tussen de tien en twintig graden ligt? Je kunt je muur natuurlijk ook laten verven door een schilder

Benodigdheden

Bij een goede voorbereiding hoort ook het aanschaffen van alle benodigdheden. Heb je al eens eerder een wand in je huis geverfd? Dan heb je een aantal dingen misschien al in huis. Zo niet, dan lopen we bij deze alles nog even bij langs. 

Naast verf om te verven moet je denken aan meer benodigdheden om de klus te klaren. Om je vloer en meubels af te dekken kan afdekfolie bijvoorbeeld erg handig zijn, koop daarnaast ook genoeg afplaktape. Voor het verven zelf zijn een aantal benodigdheden essentieel, namelijk: verfbakjes en -emmers, verfkwasten in verschillende formaten, verfrollers of eventueel een verfspuit. 

Wil je nog meer mooie woonkamers zien? Scroll dan nog even langs deze foto's. Ben je op zoek naar een bepaalde stijl? Ook geen probleem, want je kunt de foto's heel makkelijk filteren op divers stijlen zodat je snel uitkomt bij foto's die perfect bij je persoonlijke smaak passen.

De juiste techniek

De één vind verven een eitje, de ander kan er meer moeite mee hebben. Gelukkig bestaan er een aantal tips om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken! Begin bijvoorbeeld altijd in de hoeken met een kwast en werk je weg naar binnen met een roller. Probeer tijdens het verven de roller zo min mogelijk van de muur af te halen. Ga je de volgende verder? Wikkel je rollers en kwasten dan in aluminiumfolie en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit en worden ze dus niet hard zodat je de volgende dag makkelijk weer verder kunt gaan.

De combinatie met meubels en decoratie

Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor een donkere kleur op je muur, kun je verder gaan met de inrichting. Bepaalde kleuren meubels komen namelijk beter uit voor een donkere muur. Op bovenstaande foto zien we een goed voorbeeld! Zo is er gekozen voor lichte muurdecoratie die prachtig in contrast staat met de wat donkerdere wand. Ook is er gekozen voor lichte meubels en een lichte vloer en plafond. De keuken is juist weer uitgevoerd in een donkere kleur, erg mooi! Over het algemeen geldt dus dat lichte of fellere kleuren het mooist uitkomen voor een donkere wand, mede door het contrast. Wat vind jij?

De foto's en voorbeelden in dit Ideabook maken maar weer eens duidelijk dat donkere kleuren op muren helemaal niet gek hoeft te zijn. Wil je geen donkere muur, maar liever donkere meubels? Bekijk dan ook nog even dit Ideabook. We hopen dat je in ieder geval genoeg inspiratie op hebt gedaan om thuis lekker aan de slag kunt gaan! 

Wat vond jij van de inspiratie in dit Ideabook? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!