Van textielfabriek naar moderne loftwoningen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

In de fotoserie hieronder laten we jullie een bijzonder project van IAA Architecten zien. IAA Architecten bestaat uit 75 werknemers en heeft vestigingen in Enschede en Amsterdam. Het architectenbureau heeft ervaring op het gebied van architectuur, interieurontwerp, stedenbouw en landschap. Bij het ontwerpproces staat niet alleen de architectuur zelf centraal, maar ook maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid en professionaliteit. In Enschede waren zij verantwoordelijk voor de renovatie en verbouwing van een bijzonder en karakteristiek pand. Dat gaan we jullie hieronder laten zien.

Luchtfoto oude situatie

Luchtfoto oude situatie:   door IAA Architecten
IAA Architecten

Luchtfoto oude situatie

IAA Architecten

In de Enschedese wijk Roombeek, de wijk die in 2000 zo zwaar verwoest werd door de vuurwerkramp, staat het TETEM-gebouw. De fabriek dateert uit 1915 en werd ontworpen door Gerrit Beltman. Het werk van Beltman zie je overal in Enschede terug, hij voorzag de velen textielfabrikanten in de regio van zijn typerende gebouwen. Grote puien, constructieve knooppunten en unieke balkenrasters zijn een aantal kenmerken van zijn werk. De architecten van IAA Architecten kregen de eer om dit imposante gebouw te voorzien van een nieuwe functie. 

Oude situatie

Oude situatie:   door IAA Architecten
IAA Architecten

Oude situatie

IAA Architecten

Op deze foto zien we het gebouw in zijn oorspronkelijke gedaante. Zijn vorm, grootte en detaillering geeft het gebouw zijn unieke uitstraling en karakter. Op het homify-profiel van IAA Architecten vindt u nog meer foto's en informatie terug over dit bijzondere project. 

Nieuwe situatie

Nieuwe situatie:   door IAA Architecten
IAA Architecten

Nieuwe situatie

IAA Architecten

Het gebouw werd niet alleen gerestaureerd maar ook verbouwd. Bovenop het gebouw werd een nieuwe bouwlaag toegevoegd, grote glazen schuifpuien voorzien de gebruikers van uitzicht en daglicht. Deze bouwlaag biedt plaats aan drie penthouses. Op de verdiepingen werden ruime balkons geplaatst, het gebouw krijgt daarmee een bepaalde dynamiek. De kenmerkende, witte betonnen kolomkoppen, de zwarte balkons en de rode bakstenen vormen een mooie combinatie van materialen en kleuren. 

Leefgedeelte in Tetem Loft

Leefgedeelte in Tetem Loft: industriële Woonkamer door IAA Architecten
IAA Architecten

Leefgedeelte in Tetem Loft

IAA Architecten

De grote vensters zorgen binnen voor heldere ruimtes. Vanaf de balkons hebben de bewoners uitzicht op de omgeving, zoals op het nabijgelegen park. De begane grond is voor een deel verkocht aan commerciele partijen, het andere deel wordt gebruikt door Stichting TETEM kunstruimte. De oude fabriekswijk is inmiddels verworden tot een bruisende woon- en cultuurwijk. In deze context maakten de experts van IAA Architecten handig gebruik van de mogelijkheden die dit grote pand te bieden had. Op de verdiepingen werden royale loftwoningen gecreëerd. In ruimtes waar voorheen machines stonden treffen we nu moderne woningen met grote ramen en hoge plafonds.

Leefgedeelte in Tetem Loft

Leefgedeelte in Tetem Loft: industriële Woonkamer door IAA Architecten
IAA Architecten

Leefgedeelte in Tetem Loft

IAA Architecten

De architecten hebben getracht zoveel mogelijk vrijheid in te bouwen. Dat betekent dat zij de juiste randvoorwaarden wisten te creëren voor toekomstige bewoners. Aan ruimte voor individuele expressie is geen gebrek. De appartementen kunnen naar eigen inzicht ingericht worden. Op de foto hierboven zien we hoe de bewoners van deze loft gekozen hebben voor een strakke inrichting. Het meubilair centraal in de ruimte is modern afgewerkt en uitgevoerd in zwart en wit. Daaromheen treffen we verschillende, eclectische accessoires en decoratieve elementen. Zij geven de ruimte kleur en warmte.

Afscherming van het slaapgedeelte

Afscherming van het slaapgedeelte : industriële Slaapkamer door IAA Architecten
IAA Architecten

Afscherming van het slaapgedeelte

IAA Architecten

Dieper in de woning ligt het slaapgedeelte. Zoals gezegd, de bewoners kunnen de woningen naar eigen inzicht inrichten. Een badkuip in de woonkamer, of een keuken op een ongebruikelijke plek? Het kan allemaal. De semi-transparante afscherming biedt de bewoners van deze loft enige intimiteit. De grote, open ruimtes dwingen de bewoners tot creativiteit en flexibiliteit. Op elk moment kunnen zij besluiten om de indeling om te gooien, om bijvoorbeeld de slaapruimte wellicht toch ergens anders te situeren. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!