Historische boerderij verbouwd tot prachtige moderne woning | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Historische boerderij verbouwd tot prachtige moderne woning

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Landelijke huizen van WIZJA Landelijk
Loading admin actions …

Is het mogelijk om traditionele architectuur te combineren met moderne materialen en minimalisme? Deze moeilijke taak kregen de architecten van het project dat we je vandaag graag willen laten zien. Zij ontwikkelden een visie op de verbouwing van een oude boerenwoning die zeer de moeite waard is. Het kubusvormige huis werd ontworpen naar het voorbeeld van een traditionele houten blokhut die perfect past bij de Jurassic Park-achtige omgeving. Daarom werd de gehele voorzijde bedekt met profiellijsten van Siberische spar alhoewel het eigenlijke huis gemaakt is van een baksteen constructie. Natuurlijke en traditionele houten werden op prachtige wijze gecombineerd in contrast met moderne materialen zoals beton, glas en metaal. Een zeer interessante mix tussen de traditionele stijl en moderne elementen in een uitvoering die we nog niet eerder zagen! Mis deze woning niet!

Een prijswinnend ontwerp!

Landelijke huizen van WIZJA Landelijk

De oude boerenwoning betreft een creatieve interpretatie van traditionele Zakopane stijl, die kenmerkend is voor de regio waar van dit huis. De architect probeerde om de traditionele houten architectuur te vertalen naar een eigentijds design. De vorm van het hoge dak kan door de afmetingen en vorm in verband worden gebracht met de voormalige bouwwijze en het hele concept werd gereduceerd tot een eenvoudig regionaal design dat voor een soort synthese zorgt met de praktische moderne architectuur. Dit idee won in 2010 de eerste prijs in een wedstrijd en kwam uit de bus als beste ontwerp in de categorie residentiële architectuur. We begrijpen waarom!

Landschap met bouwbeperkingen

Landelijke huizen van WIZJA Landelijk

Het perceel waarop het huis staat in de buurt van Krakau is een pittoresk gebied gelegen op de helling van een glooiende heuvel, omgeven door Jurassic National Park. Dit fraaie natuurpark vormde echter tal van uitdagingen voor de architecten die betrekking hadden op de opbouw van de woning en de bescherming van het natuurlijke landschap. Ten eerste mocht alleen 20% van de totale oppervlakte bebouwd worden. Ten tweede werden uitgravingen of ophogingen slechts tot ten hoogste 1 meter hoogte of diepte toegestaan wat nog meer uitdagingen met zich mee bracht omdat de woning zich op een hellend terrein bevindt. Ten derde bepaalde lokale bestemmingsplannen dat er een zadeldak geplaatst moest worden inclusief de helling met een vooraf bepaalde hoek. De architect was in staat om aan al deze eisen te voldoen en dit alles leidde tot een verbluffend resultaat.

Uitsparingen met verticale en horizontale belijning

Landelijke huizen van WIZJA Landelijk

Het effect van uitsparingen verbetert de uniformiteit van het uitgedachte ontwerp met vurenhouten planken op de gevel – horizontaal op de vloer en op de terrassen en verticaal op de andere vlakken. Dit idee werd geïnspireerd door de wens van een natuurlijke integratie van het gebouw in het omringende landschap. De architect creëerde ook verborgen goten en leidingen in de ruimte tussen de houten wand of in de muren om storende zichtbare elementen te voorkomen. Bovendien zorgen de symmetrisch houten Siberisch vuren balken in verschillende kleuren die de ongeverniste houtnerf zichtbaar laten ervoor dat het licht op elk niveau op een andere manier wordt gereflecteerd.

Panoramische ramen met elk een fraai uitzicht

Landelijke huizen van WIZJA Landelijk

Het moderne karakter van het huis wordt extra benadrukt door de traditionele raamopeningen te vervangen door grote uniforme raampartijen. Bij de plaatsing van elk raam is nagedacht om een zo fraai mogelijk uitzicht te bieden. Zo kun je door het panoramische raam in de slaapkamer het nabijgelegen klooster zien en de kinderkamer biedt uitzicht op de omliggende boomgaarden. 

Een originele hal passend in de natuurlijke stijl

Landelijke gangen, hallen & trappenhuizen van WIZJA Landelijk

De hal verrast door zijn originele ontwerp en de wijze waarop je de woning betreedt. De ruime entree gaat over in een tussenhal die dankzij de praktisch onzichtbare zijwand toont als een volledig open ruimte. Alleen door het openen van een tweede deur kunnen we de woning betreden. Vooral opmerkelijk zijn de oorspronkelijke decoraties in de vorm van potplanten die zeer goed passen bij de landelijke, eenvoudige sfeer en deze ook verlevendigen.

​De woonkamer met reusachtig raam

Landelijke woonkamers van WIZJA Landelijk

De op de begane grond gelegen woonkamer heeft een open karakter maar het is mogelijk om de woonkamer van de eetkamer en werkruimtes te scheiden door dubbele schuifdeuren gemaakt van dik glas. Het dominante element in deze woonkamer is het grote panoramische raam met een gewicht van maar liefst 800 kg en afmetingen van 320 cm hoog bij 450 cm breed. Dit raam werd vervoerd en geplaatst met zware apparatuur en vormde vanwege de landelijke omstandigheden, de grote helling van het terrein en het ontbreken van een oprit een serieuze uitdaging voor de uitvoerende aannemer.

Terrassen met horizontale belijning

Landelijke huizen van WIZJA Landelijk

De terrassen en gazons bevinden zich op exact hetzelfde niveau als de vloer van het gebouw. Deze comfortabele en moderne oplossing bestaat uit geschakelde betonplaten. De overgang naar de woning bestaat uit een grijs geschilderde rand die zelfs lager ligt dan het omringende gazon. Al deze verschillende delen die op horizontale wijze werden geplaatst, benadrukken de horizontale layout van de basisstructuur en vormen een optisch contrast met de hellingen in het gebied. Ondanks de opgelegde beperkingen slaagde de creatieve architect in het creëren van een ontwerp dat niet alleen innovatief en origineel is, maar ook naadloos past in het omringende landschap. Wil je graag nog een woning zien die zeer fraai in de natuur is opgenomen? Bekijk dan ook even dit project: moderne droomwoning met natuurlijke elementen.

We begrijpen dat dit ontwerp een prijs heeft gewonnen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!