Zelf compost maken, zo doe je dat! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zelf compost maken, zo doe je dat!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Naturalistic garden in Hampshire Landelijke tuinen van Roeder Landscape Design Ltd Landelijk
Loading admin actions …

Compost is het zwarte goud voor je tuin! Het verbetert de structuur van de grond, levert voedingsstoffen voor de planten en verhoogt het humusgehalte. Het is goedkoop en je maakt het makkelijk zelf. In tegenstelling tot andere klussen in de tuin gaat het composteren eigenlijk vanzelf. Eenmaal op een berg, doet het tuin- en keukenafval al het werk. En je hoeft niets meer af te voeren uit je tuin want bijna alles kan op de composthoop.

Misschien denk je dat compost stinkt en ongedierte geeft. Niet is minder waar. Goede compost ruikt heerlijk naar bos, is vochtig, voelt kruimelig en zit bomvol stoffen en eigenschappen die heel goed zijn voor de planten en bomen in je tuin.  Het lekkerste dieet wat je planten zich kunnen voorstellen!

Eigenlijk is er geen reden om het niet te zoen. Hoe je zelf compost kunt maken en waar je op moet letten lees je in dit Ideabook!

Waarom is composteren zo goed?

Bloementuin bij carre boerderij Landelijke tuinen van Hoveniersbedrijf Guy Wolfs Landelijk
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Bloementuin bij carre boerderij

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

De bodem is de basis van alles. Daar komt alles uit voort. Zorg er er dus goed voor en ga aan de slag met het verzamelen van afval uit de tuin en de keuken en maak je eigen compost. Je zult verrast zijn bij het zien van de eerste laag geurende kruimelige aarde. Zelf je eigen compost maken heeft veel voordelen. Je weet precies wat je aan je aan de bodem toevoegt, het verbetert de kwaliteit van de grond en zorgt ervoor dat je planten en bomen beter groeien.

Hoe werkt het composteren?

Compost maak je zelf door alle tuin- en keuken afval op een hoop te gooien. Biljoenen bacteriën en schimmels gaan vervolgens hard voor je aan het werk en breken het compostmateriaal af tot een bijzonder voedzame stof waar je planten en bomen van zullen smullen. Een vers laagje compost van 2 cm per jaar verrijkt je tuingrond al enorm. Het activeert het bodemleven en laat water en lucht makkelijker door. Het is niet nodig om de compost in de grond in te werken. Het bodemleven neemt dit werk van je over! Zorg dat de compost niet op de bladeren en stengels van de planten komt. Daar kunnen de bladeren van verbranden. Je kunt ook een gezonde vloeibare voeding voor je planten maken. Doe hiervoor een gieter half vol met compost en vul de emmer verder aan met water. Even goed roeren en klaar is de vitamine boost voor planten en bloemen!

Composteren in een gesloten bak

Het enige dat je nodig hebt voor eigen compost is een compostbak. En wat ruimte natuurlijk. Op de foto zie je een voorbeeld van een compostbak. Bovenin de bak gooi je het afval en aan de onderkant schep je het zwarte aarde er weer uit. De werking in een compostvat is snel, je hebt geen rommel, het is schoon en je hebt geen last van insecten. De temperatuur in de hoop kan makkelijk oplopen tot 60 °C, waardoor ziektekiemen en onkruidzaden dood gaan. De compost is klaar als hij los en kruimelig van structuur is en aangenaam ruikt naar bosgrond. Het materiaal dat je boven op de hoop hebt gegooid is niet meer te herkennen! Je kunt natuurlijk ook de bekende groene compostbakken van de gemeente gebruiken.

​​Wat gooi je op de composthoop?

modern  door Urban Myth, Modern
Urban Myth

Pull out waste bins

Urban Myth

Alles waar je vanaf wilt en wat de natuur zelf kan opruimen kun je op de composthoop gooien. Goed voor het milieu en je tuin! Voorbeelden zijn eierschalen, koffiefilters, theezakjes, resten sla, bladeren, gras, groen keukenafval en takken. Ongeveer 90 procent van al het tuinafval en 50 procent van het keukenafval kun je composteren.

Wat je echt niet op de composthoop moet moet doen is groente die in de pan heeft gezeten. Daar zit geen leven meer in en ook trekt het ongedierte aan. Gooi ook geen onverteerbare dingen op de hoop zoals glas, metaal, kunststof en steen en voeg geen beschimmelde planten, vleesresten en uitwerpselen van huisdieren of mensen.

De composthoop voor grotere tuinen

Heb je een grote tuin dan is het handiger om een zelf een composthoop te maken. Zet de composthoop op de volle grond zodat het bodemleven vanzelf de hoop kan binnendringen. Een mooi formaat is 1,5 tot 2 meter breed. Maak zelf frames van oude pallets of zet vier paaltjes in de grond en wind hier kippengas omheen. Maak je een composthoop van hout zorg dan voor ruimte tussen de planken, er moet van alle kanten lucht doordringen. Handig is het ook om twee bakken naast elkaar te maken. Zo kun je de compost makkelijk  ‘omzetten'. Omzetten doe je door de bovenste laag van de hoop af te scheppen en deze op de op de bodem van je tweede bak te leggen. Haal daarna de middelste laag eraf en doe die ook in de tweede bak.  Als laatste schep je de onderste laag in de tweede bak.

Zet de compostbak op een plek in lichte schaduw onder een boom of een hoge struik. En zorg dat regen en wind goed bij de hoop kunnen komen. Vocht en lucht zijn essentieel, zo blijft de compost nat genoeg. Te droge compost gaat rotten en stinken. Tuinmeubels maken van pallets is makkelijk. In dit Ideabook zie je hoe andere dat doen.

Tips voor het composteren

Zelf compost maken kan bijna niet mis gaan. Toch hebben we wat tips voor je verzameld om zo goed mogelijk van start te gaan.

Houd de inhoud van de compostbak vochtig.

Controleer de berg regelmatig, vooral als het heel warm en droog is

Begin niet te klein. Bij een flinke berg kunnen de schimmels en bacteriën optimaal hun werk doen.

Combineer in materialen en composteer in laagjes. Dunne, afwisselende laagjes van gevarieerd materiaal versnelt het composteerproces enorm. Voeg bijvoorbeeld na een grove laag takkenmateriaal een fijne laag bladeren toe. Hoe gevarieerder hoe beter. Maak er gewoon een lekker soepje van. Gooi het afval in de compostbak zonder aanstampen.

Maak al het afval zo klein mogelijk. Zo kunnen compost bacteriën makkelijk binnendringen en de afbraak en omzetting van organisch materiaal in gang zetten.

Is je compost nog niet helemaal rijp dan kun je het ook gebruiken als grof mulchmateriaal. Hark fijn gemaakt plantaardig afval, in niet te dikke lagen onder struiken en bomen. Daar kan het afval verder verteren.

Heb je nog vragen over composteren raadpleeg dan een hovenier van homify! Of misschien heb je zelf nog goede tips. Laat het ons weten in de comments hieronder!

Hoe is het met de bodem in jou tuin gesteld? Deel je ervaringen hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!